ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Με Ψυχραιμία αλλά και Αποφασιστικότητα η Αντιμετώπιση των Προκλήσεων της Άγκυρας


του Σπύρου Κότσια





Το περιστατικό της σύλληψης  και της ομηρίας των Ελλήνων αξιωματικών, το οποίο δυστυχώς ο Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κ Φίλης χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας που δεν ενδιαφέρει τους πολίτες, αποτελεί μια επικίνδυνη και προκλητική ενέργεια η οποία   έρχεται σαν συνέχεια του εμβολισμού   της ακάτου του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος», στη θαλάσσια περιοχή τω Ιμίων, των επανειλημμένων παραβιάσεων του εναερίου χώρου μας και των συνεχών εμπρηστικών δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων αλλά και του ιδίου του Ερτογάν, με τις οποίες αμφισβητούν τα σύνορα στο Αιγαίο και τη Θράκη απαιτώντας ταυτόχρονα αναθεώρηση της  Συνθήκης της Λωζάνης.  




Οι προκλήσεις των Τούρκων δεν σταματούν στο Αιγαίο επεκτείνονται και στην Κυπριακή ΑΟΖ την οποία τα πολεμικά σκάφη της γείτονος  την παραβιάζουν συστηματικά στην προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό ενεργειακών πόρων που φαίνεται πως διαθέτει η θάλασσα του νησιού.





Η Τουρκική Ηγεσία διαμορφώνει, με απειλές και εκβιασμούς, κλίμα σύγκρουσης, κλιμακώνοντας τις επιθετικές ενέργειες   σε βάρος της Χώρας μας αλλά και της Κύπρου προκειμένου να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας και της Λευκωσίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.





 Πρωταρχική επιδίωξη της Άγκυρας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι  να μη μείνει έξω από το παιχνίδι της οικονομικής εκμετάλλευσης των νέων πόρων. Ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι  η αυξημένη επιθετικότητά της  εκδηλώθηκε μετά την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ  και τη συμφωνία για τη κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά αερίου από την Κύπρο και το Ισραήλ  μέσω Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά.



Προηγουμένως το Ισραήλ είχε απορρίψει Το σχέδιο της Άγκυρας  να   διασυνδέσει όλο το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με αγωγό προς την Τουρκία. Το γεγονός  δημιούργησε στην Άγκυρα την υπόνοια ότι, τελικά δεν θα μπορέσει να επιτύχει  τον επιδιωκόμενο από αυτήν ενεργειακό έλεγχο της περιοχής και για το λόγο αυτό θα προσπαθήσει να αποτρέψει την αξιοποίησει  πόρων που δεν ελέγχει καθώς και τη δημιουργία αγωγών που δεν θα κατευθύνονται σε τουρκικό έδαφος.



Οι Κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Κύπρου οφείλουν να εκτιμήσουν σωστά τα δεδομένα και να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Ταυτόχρονα όμως οφείλουν να καταστήσουν σαφές  ότι δεν πρόκειται  να ανεχθούν οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και πολύ περισσότερο απειλές που αφορούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου