ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ο κύριος Σπύρος Ντάφης και τα δάση μας


Το «Ίδρυμα Ευγενίδου» έχει ενοχλήσει πολλούς από εμάς τους οικολογούντες, λόγω της προβολής των μεταλλαγμένων ειδών σε εκθεσιακούς χώρους του ιδρύματος. Ανεξάρτητα όμως από αυτό το τρόπο «προσέγγισης» της φύσης, ο συγκεκριμένος φορέας μπορεί να κάνει και ορισμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση ανθρώπων που αγωνίστηκαν και αγάπησαν τα ελληνικά δάση. Τελευταία από όσες ξέρω είναι αυτή που αφορά την παρουσίαση του βιβλίου του ομότιμου Καθηγητή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. κ. Σπύρου Ντάφη, με τίτλο «Τα Δάση της Ελλάδος». Η παρουσίαση συνδιοργανώνεται από το Ιδρυμα Ευγενίδου και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας την Τετάρτη 6 Απριλίου 2011 και ώρα 19.30, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο).



Γνώρισα τον κύριο Ντάφη το 1987, ως συμμέτοχο στην εκστρατεία εναντίον του Νομοσχεδίου «Περί Βοσκοτόπων» : Του νομοσχεδίου που στη συνέχεια έγινε νόμος του κράτους , με υποτιθέμενη στόχευση την διαχείριση των βοσκοτόπων και την μέσω αυτής αναβάθμιση της ελληνικής κτηνοτροφίας. Τότε το οικολογικό κίνημα, σύμπασα η αντιπολίτευση και πρωτίστως ο χώρος της επιστημονικής δασολογίας, υπογράμμιζαν τον προσχηματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, το «κλείσιμο του ματιού» στους καραδοκούντες καταπατητές, την αδυναμία των συγκεκριμένων ρυθμίσεων να λειτουργήσουν προς όφελος της παραγωγικής ανάταξης της υπαίθρου… Στην «Αστική δασοκομία» - βιβλίο που εισέπραξα στην αφετηριακή του μορφή των σημειώσεων από τον ίδιο τον συγγραφέα Σ. Ντάφη - αναπτύσσονται ιδέες για μια «ήπια» συνάντηση της φύσης και του δομημένου περιβάλλοντος. Στην έκδοση «Τα Δάση της Ελλάδος» και κατά τα λεγόμενα των συνδιοργανωτών της τρέχουσας εκδήλωσης, ο κ. Σπύρος Ντάφης παρουσιάζει μέσα από κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τη μεγάλη ποικιλία των δασών της Ελλάδας και αναλύει τις κυριότερες ωφέλειες που προσφέρουν. Στο πρώτο μέρος του έργου γίνεται αναφορά στις κυριότερες λειτουργίες του δάσους, ενώ στο δεύτερο γίνεται αναλυτική περιγραφή 44 τύπων ελληνικών δασών, από τα ημιερημικά του φοινικοδάσους στο Βάϊ της Κρήτης έως τα σκανδιναβικά οικοσυστήματα των ψυχρόβιων δασών της σημύδας. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι το έργο του διαπρεπούς επιστήμονα, που είναι και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων και Υγροτόπων ,θα είναι και πάλι εμπεριστατωμένο και ελκυστικό, όπως και τα προηγούμενα.


Η εκδήλωση των δυο φορέων πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Δασών 2011 και θα έχει ως κύριους ομιλητές τους

· Κώστα Καρτάλη, Πρόεδρο Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

· Σταύρο Δήμα, τ. Επίτροπο της Ελλάδας στην Ε.Ε. για το Περιβάλλον.

· Γιώργο Αμοργινιώτη, Ειδικό Γραμματέα Δασών ΥΠ.Ε.Κ.Α.


Συντονιστής της εκδήλωσης ο Άρης Πορτοσάλτε, Διευθυντής του ΣΚΑΙ 100.3.


Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 9469688.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου