ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

12 & 13 Μαΐου 2018: Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών στον Άλιμο


 

Το διήμερο Σαββάτο 12 Μαΐου και Κυριακή 13 Μαΐου 2018 θα πραγματοποιηθεί το 4ο Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών στους φιλόξενους χώρους του Βυζαντινού Αθλητικού Κέντρου στον Άλιμο - ένα καταπληκτικό δημιούργημα επιφανών Κωνσταντινουπολιτών, οι οποίοι με όραμα, πολύχρονες προσπάθειες, οικονομικές θυσίες και σκληρή δουλειά, μετέτρεψαν ένα απέραντο σκουπιδότοπο σε αυθεντικό παράδεισο διαχρονικής άθλησης της νεολαίας – και όχι μόνο.

Το 4ο Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών, με γενικό θέμα «Η Ρωμιοσύνη στην Πόλη του χθες και του σήμερα» (έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αλίμου), αρχίζει το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 στις 11 το πρωί και  τελειώνει την Κυριακή 13 Μαΐου στις 11 το βράδυ. Οργανώθηκε από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών μέσω της επιτροπής εθελοντών και εκπροσώπων σωματείων - μελών της, με συντονίστρια την Δρ Ελίζα Φερεκίδου η οποία, όπως και στα προηγούμενα Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών, επωμίστηκε το πιο σημαντικό βάρος της οργάνωσης και του συντονισμού των διαφόρων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Η είσοδος στο Φεστιβάλ, σε όλες ανεξαιρέτως τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνει, είναι δωρεάν.

Το πλούσιο πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών (πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα εδώ) περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- εκθέσεις συνοικιών της Πόλης, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού της Κωνσταντινούπολης, παρουσιάσεις  Κωνσταντινουπολιτών συγγραφέων, έκθεση με χειροποίητες κούκλες που αναπαριστούν τις ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ του 1964 και τα επαγγέλματα που απαγορεύτηκαν το 1932 από το Τουρκικό κράτος, προβολές ταινιών - ντοκιμαντέρ με θέμα την Πόλη, συναυλίες και παρουσιάσεις με συμμετοχή μαθητών και φοιτητών, αθλητικές συναντήσεις Κωνσταντινουπολίτικων αθλητικών συλλόγων, πλούσιες δραστηριότητες για παιδιά, διαδραστικά εργαστήρια διδασκαλίας παραδοσιακών μουσικών οργάνων, χορών, Αγιογραφίας, παραδοσιακών συνταγών, μουσική & χορευτικά Δρώμενα της Πόλης, διαδραστική ενότητα στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι: «Η Πόλη της καρδιάς μας» με φωτογραφίες όλων όσων έζησαν στην Πόλη, κατάγονται απ’ αυτήν, την αγάπησαν ή απλά την επισκέφθηκαν... και την αγάπησαν κι αυτοί!

Τα επίσημα εγκαίνια του 4ου Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών θα γίνουν στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου 12 Μαΐου με χαιρετισμούς της υπεύθυνης της Οργανωτικής Επιτροπής και μέλους του ΔΣ της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Ελίζας Φερεκύδου, του Προέδρου Βυζαντινού Αθλητικού Κέντρου Θωμά Αρβανιτίδη και του Προέδρου της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαου Ουζούνογλου.

Για όσους δεν έτυχε να γνωρίσουν από κοντά το αθλητικό κόσμημα που δημιούργησε ο Πολίτικος Ελληνισμός για την νεολαία όλων των νοτίων προαστίων της Αττικής, έχουν την ευκαιρία να πετύχουν με ένα σπάρο δύο τρυγόνια: Αφ ενός μεν να παρακολουθήσουν κάποιες από τις πλούσιες εκδηλώσεις του 4ου Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών με δωρεάν είσοδο, αφ ετέρου δε να γνωρίσουν από κοντά ένα μοναδικό δημιούργημα Κωνσταντινουπολιτών – το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο.

Το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο (Β.Α.Κ) βρίσκεται στην γωνία των οδών Ζωγραφείου Λυκείου και Μεγάλης του Γένους Σχολής 10, στον Άλιμο. Το σημείο αυτό αποτελεί προέκταση της Θεομήτορος και Ιωνίας και η πρόσβαση γίνεται τόσο από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης (ύψος Βιοκαρπέτ), όσο και από την παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος.

Η συγκοινωνία που εξυπηρετεί το Β.Α.Κ. από μεν τον Φλοίσβο της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος, είναι η γραμμή Αστικών Λεωφορείων 101, από δε την Λεωφόρο Βουλιαγμένης (σταθμός Μετρό Αγίου Δημητρίου) η γραμμή Αστικών Λεωφορείων 109 - και οι δύο γραμμές περνάνε από το Β.Α.Κ. στην στάση Στροφή.

Επί πλέον, ο Δήμος Αλίμου θα διαθέσει ένα μικρό πούλμαν το οποίο θα πραγματοποιεί δρομολόγια από τον Σταθμό Μετρό Αλίμου προς το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο και αντίστροφα. Οι ώρες των δρομολογίων από την Στάση Μετρό Αλίμου προς το Β.Α.Κ., τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, είναι 18.00, 19.00, 20.00 και 21.00.

Οι ώρες των δρομολογίων από το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο προς την στάση του Μετρό Αλίμου είναι  18.30, 19.30, 20.30 και 21.30 τόσο το Σάββατο 12 Μαΐου όσο και την Κυριακή 13 Μαΐου 2018.

Το τηλεοπτικό μήνυμα (trailer) του 4ου Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών αποτελεί ευγενική προσφορά του δημιουργού των ταινιών «Πολίτικη Κουζίνα», «Νοτιάς» και «1968» Τάσου Μπουλμέτη και μπορείτε να το δείτε εδώ

Αξίζει να σημειωθεί μια αξιέπαινη, παράλληλη δράση του 4ου Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών  η οποία αφορά την συλλογή φαρμάκων για αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, στο πλαίσιο της ευρύτερης φιλανθρωπικής δράσης της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών.

Στο διήμερο Φεστιβάλ συμμετέχουν πολλοί Κωνσταντινουπολίτες συγγραφείς (μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων) στην ενότητα  «Σύγχρονοι Κωνσταντινουπολίτες συγγραφείς» τόσο το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 (13.30 – 15.00, Αίθουσα Συνεδριάσεων) όσο και την Κυριακή 13 Μαΐου (18.00 έως 19.00 στην ίδια Αίθουσα).

Η «σύμπτωση» του Φεστιβάλ με την διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλου Ελλάδος μεταξύ δύο ομάδων με ρίζες καταγωγής από την Κωνσταντινούπολη (Α.Ε.Κ. – Π.Α.Ο.Κ.) δεν πτόησε καθόλου την συντονίστρια και την οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ: Προβλέπεται ειδικός χώρος με οθόνη, όπου θα μεταδίδεται απ΄ ευθείας ο τελικός, ώστε όσοι βρίσκονται στο Φεστιβάλ να μην χάσουν την επαφή τους με ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός που ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες και ιδίως τους Κωνσταντινουπολίτες!

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση του 4ου Φεστιβάλ Κωνσταντινουπολιτών, οι δραστηριότητες Κωνσταντινουπολιτών θα συνεχιστούν με πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις όπως π.χ. για την Άλωση της Πόλης, τα Σεπτεμβριανά κ.α.π. – σίγουρα όμως ξεχωρίζει το δωρεάν Πρόγραμμα ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών  (μέλους της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών), το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, και το οποίο θα συνεχιστεί ολόκληρο το 2018 στο νεοκλασικό μέγαρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (Περισσότερες πληροφορίες εδώ).

 

Λεωνίδας Κουμάκης,

Νομικός, Συγγραφέας, Μέλος του International Hellenic Association

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου