ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Τουρκικά πυρά εναντίον όλων

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού  – 

Κάθε μέρα προστίθεται και από ένα επεισόδιο στο ελληνοτουρκικό σήριαλ, το οποίο σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy ενδέχεται να οδηγήσει και σε πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες. «Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται πλέον και πάλι στο χείλος του γκρεμού υπό τις προτροπές λαϊκιστών και από τις δύο πλευρές. Και αυτή τη φορά, η Ουάσιγκτον είναι απούσα από τις εξελίξεις», σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο οποίος τηρεί ίσες αποστάσεις. Τα τουρκικά πυρά, πάντως, στρέφονται πλέον και εναντίον της ΕΕ.
Μετά την αντιπαράθεση με τη σημαία στην βραχονησίδα κοντά στο νησί Φούρνοι, η οποία είχε τοποθετηθεί εκεί από Έλληνες, τα προσχήματα έχουν χαθεί τελείως από την πλευρά της Άγκυρας. Αναζωπυρώθηκαν, μάλιστα, παλιές μνήμες, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υπογραμμίζει δημοσίως τον ισχυρισμό ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Με αφορμή, μάλιστα, την έκθεση της Κομισιόν, η οποία απέκλεισε την πιθανότητα να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε μία ακόμα σφοδρή επίθεση εναντίον της ΕΕ και της Ελλάδας.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία». Και συνεχίζει: «Η στήριξη που παρέχεται ως «λευκή επιταγή» από την ΕΕ σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

Ελληνικές απαντήσεις

Απαντώντας σ’ αυτή την ανακοίνωση, η ελληνική πλευρά σημειώνει: «Ενώ η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των ιταλοτουρκικών συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947».

Η Αθήνα συνέχισε σε ασυνήθιστα αυστηρό τόνο. «Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, το θέμα είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν και τα σύνορα δεν αμφισβητούνται», σημείωσε, τονίζοντας ότι «η Τουρκία χάνει διαρκώς έδαφος. Πρέπει να καταλάβει ότι η ρητορική της όξυνσης, δεν της έχει πάει καλά και να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι».

Το Μαξίμου διαμηνύει ψυχραιμία

Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει στους υπουργούς να αποφεύγουν τους υψηλούς τόνους στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Στην παρούσα φάση απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το μήνυμα αυτό πρέπει να έλαβε και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, καθώς κι αυτός έριξε αισθητά τους τόνους.
Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής χαρακτήρισε παραλήρημα την αμφισβήτηση των Ιμίων από την Τουρκία, αλλά άφησε αιχμές και για τους τρεις νεαρούς που σήκωσαν την σημαία. «Αυτός που παίρνει μια σημαία στην πλάτη και πάει να την βάλει κάπου θα πρέπει να την υπερασπιστεί ή να έρθει στο στρατό για να πει ότι εγώ αποφάσισα σήμερα με δύο φίλους μου που είναι Πάσχα να βάλουμε μια σημαία εκεί».
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με τον σεβασμό των συνόρων έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας. «Θέλουμε να έχουμε πάντοτε τις καλύτερες σχέσεις, ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά τούτο προϋποθέτει σεβασμό των συνόρων της ΕΕ, αλλά και της Ελλάδας».

Μηνύματα από Ευρώπη και ΗΠΑ

Παράλληλα, συνεχίζεται εντός της Τουρκίας ο διωγμός και εκφοβισμός όσων αμφισβητούν τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι τουρκικές αρχές διώκουν 3000 στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με την κατηγορία ότι έχουν διασυνδέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν, το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Εναντίον της Τουρκίας μοιάζει να στρέφεται όλο και περισσότερο συνολικά η Δύση.
Η Ουάσιγκτον απειλεί με κυρώσεις την Τουρκία σε περίπτωση αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στην γραπτή ανακοίνωση του αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ.
Από την πλευρά του ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ αναφερόμενος στους δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται στην Ανδριανούπολη, χαρακτήρισε «γελοίο» τον τουρκικό ισχυρισμό ότι αποτελούν απειλή για τη γείτονα. Τη θέση αυτή πήρε ο πρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετικές παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε πως συμφωνεί με τον Γιούνκερ.
Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε η Βρετανίδα πρεσβευτής στην Αθήνα Κέιτ Σμίθ. Αν και δήλωσε ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν», πρόσθεσε πως παρά ταύτα η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος και για την Ελλάδα, και για τη Βρετανία και για την Ευρώπη.
ΠΗΓΗ  SLPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου