ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Μήνυμα Ερντογάν: Πρόταση για ισόβια στον Αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία


Ο Άντριου Μπράνσον κινδυνεύει ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Πρόσφατα, ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Ερντογάν την απελευθέρωσή του. Αλλά όσο οι ΗΠΑ δεν εκδίδουν τον Γκιουλέν, φαίνεται ότι ο Αμερικανός πάστορας θα είναι όμηρος στα χέρια του Ερντογάν.
Την Τρίτη, ο εισαγγελέας στη δίκη του Μπράνσον ζήτησε να καταδικαστεί ο Αμερικανός πάστορας σε ισόβια. Ο Αμερικανός κατηγορείται για διασυνδέσεις με την «τρομοκρατική οργάνωση» κατά τον Ερντογάν, του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Την πρόταση του εισαγγελέα για τον Αμερικανό πάστορα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Dogan. Ο Μπράνσον εκτός από… γκιουλενιστής, θεωρείται ότι έχει σχέση και με την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Ο Ερνογάν έχει διαμηνύσει στις ΗΠΑ πως θα απελευθερώσει τον Μπράνσον, αλλά εκδοθεί ο Γκιουλέν. Και έως τότε, τον κρατά όμηρο.
Διάταγμα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στην Τουρκία δίnει στην ουσία στον πρόεδρο της Δημοκρατίας την εξουσία να δίνει εντολή για την έκδοση αλλοδαπών με αντάλλαγμα Τούρκους κρατούμενους ή καταδικασθέντες στο εξωτερικό, αν ένα τέτοιο μέτρο είναι «απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια ή προς το συμφέρον της χώρας».

Ποιος είναι ο πάστορας Άντριου Μπράνσον

Ο Μπράνσον ζούσε τα τελευταία 20 χρόνια στη Σμύρνη. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, διατάχθηκε η απέλασή του. Αιτία οι «δραστηριότητες που απειλούν την εθνική ασφάλεια». Ήταν Σεπτέμβριος του 2016, λίγους μήνες μετά το αιματηρό βράδυ της 15ης Ιουλίου.
Και ενώ όλες οι διαδικασίες είχαν κινηθεί για την απέλασή του, ήρθε η κατάθεση ενός ανώνυμου μάρτυρα, για άλλη υπόθεση. Σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, ο Μπράνσον είχε ιεραποστολικές δραστηριότητες σε όλη την Τουρκία και είχε αποκαλέσει το κίνημα του Γκιουλέν «θρησκευτική ομάδα». Για το καθεστώς Ερντογάν όμως είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Aν και καμία από τις δραστηριότητες του Αμερικανού πάστορα δεν ήταν παράνομη, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι ο πάστορας ήταν σε στενή επαφή με κορυφαία στελέχη της ομάδας Γκιουλέν στη Σμύρνη. Αλλά τον συνέλαβαν πως μέλος της οργάνωσης!
Κατηγορήθηκε για πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της τουρκικής Βουλής και της συνταγματικής τάξης. Ο Μπράνσον αρνήθηκε εξαρχής τις κατηγορίες. Αλλά το… αυτί του Ερντογάν δεν «ιδρώνει» από τέτοια…

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ πάντα λένε ψέμματα – Στο ναδίρ οι σχέσεις μας


Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο σημείο κατάρρευσης και η Ουάσινγκτον θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τάδε έφη Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι πολίτες της Τουρκίας έχουν μια πολύ αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ διότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, λένε πάντα ψέματα. Οι σχέσεις μας είναι κοντά στην κατάρρευση. Δύο ομάδες εργασίας συστάθηκαν τον Φεβρουάριο για να αποφευχθεί αυτό και θέσαμε έναν όρο: δεν θα ανεχθούμε πλέον να μην τηρείτε τις δεσμεύσεις σας», τόνισε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε φοιτητές πανεπιστημίου της Μόσχας όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ένα από τα θέματα που προκαλεί ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι και η παροχή όπλων από τις ΗΠΑ σε κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία, εξήγησε ο ίδιος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου