ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Άγνοια των κανόνων της διεθν0ύς έννομης τάξης


του  Γεράσιμου Σκλαβούνου
Μένω έκπληκτος με την παντελή άγνοια- τουλάχιστον φαινομενικά- των ηγεσιών των κομμάτων της αριστεράς (γιά τους άλλους δεν συ- ζητάω),των κανόνων της διεθνούς έννομης τάξης και των δυνατοτή- των που αυτή παρέχει στα έθνη  να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία

και αξιοπρέπεια τους,μετά την μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών                              το 1945 και την δημιουργία του Οργανισμού Ενωμένων Εθνών.

Γιατί δεν έχουμε να κάνουμε με απλές ¨προκλήσεις¨ της Τουρκίας.

Αυτές πάντα υπήρχαν μετά το 1974 και την πρώτη φάση εκδήλωσης του νεοοθωμανικού επεκτατισμού της- ή μάλλον την δεύτερη μετά την προσάρτηση της περιοχής της Αλεξανδρέττας το 1939.

Τώρα η Τουρκία των Ερντογάν και Κιλιντζάρογλου,δέκατη οικονομική δύναμη παγκοσμίως πιά,ξεδιπλώνει πλήρως και διακηρύσσει θρασύ- τατα τα νεοοθωμανικά της σχέδια.Ας διορθώσουμε όμως την ορολογία.


Δεν είναι νεοοθωμανισμός αυτό,ήταν άλλες οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τότε.Είναι  ν ε ο ϊ μ π ε ρ ι α λ ι σ μ ό ς ,με επίκληση του αυ- τοκρατορικού οθωμανικού παρελθόντος.´Οπως ακριβώς ο Μουσολίνι επικαλούνταν το ρωμαϊκό imperium. Με τη διαφορά πως στην ιμπερια- λιστική αλυσίδα η Τουρκία κατέχει υποδεέστερη θέση,γιατί δεν κατέχει πυρηνικά όπλα και είναι δεμένη στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Μένει να φανεί αν, ποιοί,και σε ποιό βαθμό,την υποθάλπουν,την στηρί- ζουν,και αναμένουν να δρέψουν τους καρπούς τους.

Η επίθεση στο Αφρίν γιά παράδειγμα,κατά την γνώμη του γράφοντος,υ- πηρετεί την μόνιμη επιδίωξη του Δυτικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας από το 2011- και της Τουρκίας- γιά την ανατροπή του καθεστώτος της Συρίας και τον διαμελισμό της χώρας.Μόλις χτες αποκαλύφθηκαν οι μυ- στικές συσκέψεις των ΗΠΑ,Βρετανίας,Γαλλίας,Σαουδικής Αραβίας,Ιορδα- νίας,γι ´αυτό τον σκοπό.Η Τουρκία κρατήθηκε απέξω γιατί έπρεπε να δια- τηρήσει την φιγούρα του απρόβλεπτου και ανεξέλεγκτου.´Ισως και γιατί πρέπει να έχει μόνιμα ένα κουρδικό αγκάθι στο πλευρό της.

Της δίνουν όμως και μερικά κοψίδια γιά τον κόπο της.Παραμένει ανενόχ- λητη στην Βόρεια Κύπρο,όπως και στην Β.Συρία μετά την πρώτη εισβολή της,του 2016. Διατηρεί στρατιωτική βάση με 2000 άντρες στη  Μοσούλη του Ιράκ,όπως και στο Κατάρ.Διαπραγματεύεται και την αγορά νησιού στην Ερυθρά Θάλασσα γιαυτό το σκοπό.

´Ολα αυτά προς εξυπηρέτησιν του ¨νεοοθωμανικού ¨ της σχεδίου,ή των σχεδίων του ΝΑΤΟ? Εν πάση περιπτώσει ξεδιπλώνει τον ¨νεοοθωμανισμό¨ της γιά να αποσπάσει όσο το δυνατό περισσότερα ¨κοψίδια¨.

 Μετά την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης- που στην Αθήνα ο Ερ- ντογάν την περιόρισε στην διεκδίκηση περισσότερων δικαιωμάτων γιά τους Μουσουλμάνους της Δυτ.Θράκης,κι ´ο Κιλιντσάρογλου του τράβηξε τ´αυτιά- και τα  αμφίσημα ¨σύνορα της  καρδιάς μας¨,τα πράγματα έγιναν πιό επιθε- τικά,αφηνιασμένα επιθετικά.Επίθεση στο Αφρίν, χρήση στρατιωτικής/ναυτι- κής βίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ,σύλληψη των δύο Ελλήνων στρα- τιωτικών στον ´Εβρο. ´Ολα αυτά στα πλαίσια της  νέας,απροκάλυπτης και ε- παυξημένης διατύπωσης του νεοοθωμανισμού/νεοϊσλαμισμού. «Δεν θα επιτ- ρέψουμε να κυματίσει πιά άλλη σημαία στα εδάφη των Οθωμανών και του Ισλάμ»,δήλωσε ο σουλτάνος και χαλίφης( μιά και διεκδικεί και την ηγεσία ό- λου του Ισλάμ).Δηλαδή μέχρι τις πύλες της Βιέννης,την Οδησσό και την Κρι- μαία,όπου επεκτεινόταν η Οθωμανική αυτοκρατορία!!

Δεν ξέρω πώς σχολιάστηκε αυτό,δεν είδα κάτι στα μέσα ενημέρωσης,μάλλον αποσιωπήθηκε.Πάντως δεν είναι μάλλον τυχαίο ότι αμέσως μετά,η Αρμενία, στενή σύμμαχος της Ρωσίας,ακύρωσε την συνθήκη ειρήνης με την Τουρκία.

Και δεν πρέπει να οφείλεται μόνο στην επανάληψη των Αζερικών επιθέσεων

κατά του αρμενικού θυλάκου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.Το,και τουρκόφωνο,                  Αζερμπαϊτζάν,τελεί υπό την προστασία της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

´Ισως επίσης δεν είναι άσχετη μ´αυτά η προθυμία της Συρίας να στείλει πολι- τοφύλακες να υπερασπιστούν το Αφρίν,με την συναίνεση προφανώς της Ρωσίας.



Και γιά να επανέλθουμε στα δικά μας και στην διεθνή έννομη τάξη 1.Πρώτα απ´όλα κάτι ξεχασμένο,το προσφυγικό.´Οταν η Τουρκία εξαπέλυε τους χιλιάδες πρόσφυγες να πνιγούν στο Αιγαίο και να έρθουν στην Ελλάδα όσοι σω- θούν,απαιτούνταν προσφυγή στον ΟΗΕ ώστε να διεθνοποιηθεί το θέμα.Δεν ήταν και δεν είναι θέμα μόνο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.Κάτι σχετικό είχε πει τότε η ΛΑΕ αλλά το ξέχασε γρήγορα.Μετά ζητούσε να επιβληθούν κυρώσεις από το διευθυντήριο των Βρυξελλών στις χώρες της ΕΕ που δεν δεχόταν πρόσφυγες.

Αναγνώριζε δηλαδή στην ΕΕ δικτατορικές εξουσίες,τις οποίες γευόμασταν,και ακόμα γευόμαστε,και μεις οι ίδιοι.

2.Γιά τις συνεχείς επιθετικές προκλήσεις της Τουρκίας απαιτείται επίσης προ- σφυγή στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ,μαζί με την Κύπρο.Αυτή είναι η απο- στολή του.Τότε θα αναγκαζόταν να τοποθετηθούν ενώπιον της διεθνούς κοινό- τητας και οι Ρωσία- Κίνα. Αντίθετα η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση περι- ορίζουν το θέμα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ,και εισπράττουν εκδηλώσεις συμπάθειας....Μόλις προχθές επικοινώνησαν με τον ΓΓ του ΟΗΕ,γιά να εισπρά- ξουν κι αυτουνού την συμπάθεια.

3. Να σταματήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της Fyrom, δηλαδή γιά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ,ένταξη που υποστήριξε αναφαν- δόν ο Ερντογάν πριν λίγες μέρες. Μιά ¨Συμμαχία¨ και μιά ¨´Ενωση¨ που δεν προστατεύουν τα μέλη τους δεν έχουν λόγο ύπαρξης,πόσο μάλλον διεύρυνσης.

Γιά να μας προσθέσουν μιά μικρή Τουρκία στα  βόρεια σύνορα μας? Το ίδιο ισχύει και γιά την Αλβανία.

4. Δήλωση από τώρα βέτο Ελλάδας και Κύπρου στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ,ή σε οποαδήποτε  μορφή ενισχυμένης τελωνειακής ένωσης.

5. Αν δεν τελεσφορήσουν οι παραπάνω ενέργειες γιά την ανάσχεση της επιθε- τικότητας της Τουρκίας,σύναψη νέων συμμαχιών,κυρίως με την Ρωσία και την Ευρασιατική ´Ενωση.Είναι πιά θέμα εθνικής επιβίωσης.Η αποφασιστικότητα που έχει επιδείξει η Ρωσία στο Συριακό,οι παρελθούσες ευνοϊκές γιά την χώρα μας προσφορές της,τα νέα υπερόπλα που έχει αποχτήσει,και με τα οποία λέει ο Πού- τιν στους Δυτικούς ¨τώρα ελάτε να συζητήσουμε¨,είναι αναγκαίες εγγυήσεις γιά την ασφάλεια μας.´Οχι όμως και επαρκείς από μόνες τους.Μόνον η θέληση,η ενότητα,και η αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του,είναι η βάση όλων των εγγυήσεων.



    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου