ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Ρ.Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ & ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ  


του Λεωνίδα Κουμάκη 




Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών ιδρύθηκε στην Αθήνα (Καλλιθέα, 1928) από  όσους εγκατέλειψαν την Βασιλεύουσα μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μεταφέροντας στην σύγχρονη Ελλάδα, μέσα στις αποσκευές και στις καρδιές τους, πολύτιμους θησαυρούς πολιτισμού, γνώσεων, παραδόσεων και διαχρονικών αξιών.



Στα 90 χρόνια της πορείας του ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών έζησε «από πρώτο χέρι» την Τουρκική πολιτική απέναντι στον Ελληνισμό, αφού τα μέλη του βίωσαν ποικιλόμορφες διώξεις, επιλεκτική και εξοντωτική φορολογία, πογκρόμ, απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες και περιφρόνηση όλων των θρησκευτικών και ατομικών τους δικαιωμάτων.



Κατά την διάρκεια του 2018 ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, με το πρόγραμμα «ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ», θα προσφέρει δωρεάν ξεναγήσεις διάρκειας 75 περίπου λεπτών στο νεοκλασικό του μέγαρο της οδού Δημοσθένους 117. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα προβάλλεται ένα ντοκιμαντέρ για την πορεία του Πολίτικου Ελληνισμού στην σύγχρονη Ελλάδα, θα λειτουργεί μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας σε διάφορες ενότητες και θα εκτίθεται αναπαράσταση του ορφανοτροφείου το οποίο λειτουργούσε στον Σύλλογο (δεκαετία 1930, Γερμανική κατοχή, εμφύλιος) με χειροποίητες κούκλες που φιλοτέχνησε η Ειρήνη Πρίντεζη - Φράγκου.



Η βαθειά γνώση της επίσημης Τουρκικής πολιτικής απέναντι στον Ελληνισμό ολόκληρο τον τελευταίο αιώνα, οι προσωπικές εμπειρίες από την διαφορετική προσέγγιση πλήθους Τούρκων σε κρίσιμες στιγμές του Πολίτικου Ελληνισμού, καθιστά την γνώμη των μελών της διοίκησης του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σημαντική.




Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνεται από την απλή ανάγνωση της σχετικής ανακοίνωσης του ΔΣ του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών η οποία σχολιάζει την επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα, ως εξής:



«Εν όψει της επίσκεψης Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια, ο ιστορικός Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών θεωρεί αναγκαίο να υπενθυμίσει τα εξής:



Το 1923 με την Συνθήκη της Λωζάννης συμφωνήθηκε η παραμονή στην Τουρκία 120.000 Ελλήνων χριστιανών, με αντιστάθμισμα την παραμονή 80.000 μουσουλμάνων στην Ελληνική Θράκη.



Σχεδόν ένα αιώνα μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, ο Ελληνισμός της Τουρκίας, εξ αιτίας της ψυχρής και μεθοδικής πολιτικής πρωτοφανών διακρίσεων και εξοντωτικών μέτρων του Τουρκικού κράτους, συρρικνώθηκε κατά 95% περίπου, ενώ ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ελληνικής Θράκης αυξήθηκε περισσότερο από 50%, υπό καθεστώς πλήρους ελευθερίας που εξασφαλίζει στους πολίτες της η Ελληνική Δημοκρατία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Εν όψει των παραπάνω δεδομένων, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη προστασίας των Ελλήνων χριστιανών που απέμειναν στην Τουρκία με συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα τα οποία αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκικής Δημοκρατίας, πλην όμως καταστρατηγούνται συστηματικά.



Η Τουρκική Δημοκρατία, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα των Μειονοτήτων, τις Συμβάσεις της UNESCO και του ΟΗΕ για την Κατάργηση των Φυλετικών Διακρίσεων, αλλά και σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου του Τουρκικού Συντάγματος, έχει υποχρέωση:



-Να επιτρέψει την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει αδικαιολόγητα κλειστή από το έτος 1971.



-Να αναγνωρίσει νομική προσωπικότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενός θρησκευτικού θεσμού με ιστορία δεκαεπτά αιώνων.



-Να επιτρέψει ελεύθερες εκλογές στα μειονοτικά ιδρύματα και να επιστρέψει όλα τα μειονοτικά ακίνητα που υφαρπάζονται για ολόκληρες δεκαετίες με την μέθοδο των κατειλημμένων (μαζμπούτ) βακουφίων κ.ά.



-Να επιστρέψει  στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τις χριστιανικές ορθόδοξες εκκλησίες της Παναγίας Καφατιανής, του Αγίου Ιωάννη και του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά καθώς και 72 ακίνητα που σφετερίστηκε με την προστασία του τουρκικού κράτους, το ανύπαρκτο μόρφωμα του «Τουρκικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου».



-Να επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία των ελληνικών σχολείων σύμφωνα με όσα επιτάσσει η Συνθήκη της Λωζάννης.



-Να επιτρέψει την ιστορική αναγραφή ελληνικών επιγραφών έξω από τα κτίρια και τις περιουσίες του Ελληνισμού της Τουρκίας – άλλωστε η ιστορία δεν διαγράφεται με απαγορεύσεις.




-Να σταματήσει όλες ανεξαιρέτως τις διακρίσεις σε βάρος του εναπομείναντος Ελληνισμού της Τουρκίας.



Τέλος, καλεί την Ελληνική Δημοκρατία να θέσει στα υπό συζήτηση θέματα, την εφαρμογή της «αμοιβαιότητας» την οποία προβλέπει το άρθρο 45 της Συνθήκης της Λωζάννης, σε όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τον Ελληνισμό της Τουρκίας και τους μουσουλμάνους της Θράκης, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού Ελλήνων χριστιανών που ζουν στην Τουρκία, με τον αριθμό μουσουλμάνων που ζουν στην  ελληνική Θράκη.



Η απόλυτα αναγκαία, επιθυμητή και ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία Ελλάδος και Τουρκίας ήδη εφαρμόζεται μεταξύ των λαών των δύο χωρών, προκειμένου όμως να παραμείνει απρόσκοπτη, προϋποθέτει τον στοιχειώδη σεβασμό ανειλημμένων υποχρεώσεων, του Διεθνούς Δικαίου καθώς και την αποφυγή συνεχών προκλήσεων οι οποίες παρατηρούνται επί δεκαετίες από τις εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις».



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα γίνεται σε μια ιδιαίτερα προβληματική περίοδο: Η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στο εσωτερικό με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί διαφθοράς της «οικογένειας Ερντογάν», στην οικονομία της, στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες με την δίκη του «ταμία» της οικογένειας Ερντογάν ο οποίος από κατηγορούμενος έχει μετατραπεί σε κατήγορο εναντίον του άλλου «ταμία» της οικογένειας, πρώην διοικητή της τουρκικής τράπεζας Halkbank Μεχμέτ Ατίλα αλλά και του ιδίου του Ερντογάν, στις σχέσεις της με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ κ.ο.κ.ε. Επί πλέον συνεχίζει να κυνηγά τα φαντάσματα του «τρομοκράτη Γκιουλέν» φυλακίζοντας αδιακρίτως Τούρκους πολίτες με την απλή υποψία για «συνεργασία» με το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν την ίδια στιγμή που το «Κουρδικό πρόβλημα» παρουσιάζει επικίνδυνη έξαρση, μέσα και έξω από την Τουρκία.



Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναγκαιότητα μονομερούς ανακήρυξης Α.Ο.Ζ., την αντιμετώπιση των Τουρκικών «αμφισβητήσεων» στο Αιγαίο χωρίς να συμβεί κάποιο ατύχημα, τον χειρισμό των δύσκολων προβλημάτων της οικονομίας της με παγιωμένα capital controls εδώ και δύο χρόνια, τον χειρισμό του Κυπριακού με τρόπο που να σφραγίζει κερκόπορτες τις οποίες η Τουρκία επιμένει να αφήσει ορθάνοιχτες.



Με τα παραπάνω δεδομένα, η επίσκεψη δεν αναμένεται να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό. Απλά, σύμφωνα με την επίσημη Ελληνική πολιτική, αποτελεί ένα  απλό βήμα για την διατήρηση «διαύλων επικοινωνίας» με τον προβληματικό γείτονα ο οποίος έχει μάθει μόνο να ζητάει χωρίς να δίνει τίποτα.



Και οι επισημάνσεις του ΔΣ του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών αποτελούν ένα ελάχιστα αναγκαίο κατάλογο αυτονόητων απαιτήσεων απέναντι στον προβληματικό, επίσημο επισκέπτη…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου