ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

ΟΠ : Η ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα


Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το δημοψήφισμα της Καταλονίας

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ  ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ για τη θέση των Οικολόγων Πρασίνων: Παρ' όλον ότι ο  τίτλος της ανακοίνωσης των ΟΠ σχετικά με το ζήτημα της Καταλονίας, ΔΕΝ αντιστοιχεί με το πραγματικό επίδικο της συγκυρίας, που είναι η άσκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης , αυτή τη φορά λένε γενικώς σωστά πράγματα. Εννοείται ότι οι εκκλήσεις για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν είναι κούφια λόγια - απότοκα μιας συμβατικής αντίληψης που θέλει να θεωρεί ή να προπαγανδίζει την ΕΕ ως δημοκρατική....

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΟΠ




Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα και το δικαίωμα κάθε λαού στην αυτοδιάθεση και στον αυτοκαθορισμό συνιστούν θεμελιώδη προτάγματα του πράσινου κινήματος και της πολιτικής μας οπτικής. Γι’ αυτό, τα γεγονότα που σημάδεψαν και σημαδεύουν την προσπάθεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας προβληματίζουν τόσο από την σκοπιά των αυταρχικών ενεργειών κατασταλτικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα, όσο και από εκείνη της έξαρσης των φαινόμενων εθνικισμού, βίας, λαϊκισμού και μισαλλοδοξίας, απ’ όπου και αν προέρχονται.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε τις αυταρχικές ενέργειες και τη χρήση βίας από μέρους της Ισπανικής Κυβέρνησης, κατά παράβαση βασικών αρχών των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέτουν σε κίνδυνο τις βασικές αξίες όπως η ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι. Παράλληλα, θεωρούμε ότι τη μοναδική διέξοδο στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας αποτελεί η καθολική αποδοχή του εκφρασμένου αποτελέσματος της βούλησης του καταλανικού λαού και η συναινετική του λύση στα πλαίσια των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανεξάρτητα από την έκβαση του καταλανικού ζητήματος και μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για την επιστροφή στην Ευρώπη φαινομένων καταστολής και ιδεολογικού φανατισμού, τα οποία ελπίζαμε ότι δεν θα ξαναβλέπαμε ποτέ στην ήπειρό μας. Στηρίζουμε την έκκληση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκκίνηση πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, καλώντας όλους να σεβαστούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες που αναγνωρίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου