ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Περί λαθρεμπορίας αποσταγμάτων...



Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης


Επιστολή της «Ομοσπονδίας Συλλόγων Αμβυκούχων – Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος»
σε άρθρο μας για… λαθρέμπορους αποσταγμάτων!



Στις 3 Ιουνίου 2017 αναρτήσαμε ένα άρθρο με τίτλο «Οι λαθρέμποροι αποσταγμάτων «γιορτάζουν» 20 χρόνια παράνομου πλουτισμού!» με θέμα την ληστεία των δημόσιων ταμείων με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, από τους λαθρέμπορους αποσταγμάτων.

Προς έκπληξη μας, η «Ομοσπονδία Συλλόγων Αμβυκούχων – Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος» (έδρα Λάρισα) στις 6 Ιουλίου 2017 μας απέστειλε μια επιστολή την οποία υπογράφουν οι Μιλτιάδης Στεργιούλης (Πρόεδρος Ομοσπονδίας) και Χρήστος Σαββόπουλος (Αν. Γραμματέας Ομοσπονδίας) με την οποία εκφράζει την λύπη της γιατί συνδέουμε «την παραδοσιακή παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς με το Λαθρεμπόριο». Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Κουμάκη,
Διαβάσαμε το άρθρο σας με τίτλο «Οι λαθρέμποροι αποσταγμάτων «γιορτάζουν» 20 χρόνια παράνομου πλουτισμού!». Λυπηθήκαμε που διαπιστώσαμε ότι ένας έγκριτος μέχρι σήμερα δημοσιογράφος κάνει το λάθος (λίγες ημέρες πριν τον τρύγο σε μια δύσκολη χρονιά με καιρικές καταστροφές και μεγάλη παραγωγή) και συνδέει την παραδοσιακή παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς με το Λαθρεμπόριο.

Γνωρίζουμε τη σχέση που έχετε με τους οινοποιούς που σήμερα είναι και παραγωγοί Τσίπουρου και φυσικά γνωρίζουμε ότι κατέχετε καλά τον κλάδο αφού τον υπηρετείτε για πολλά έτη.


Γνωρίζετε λοιπόν και τα καλά και τα άσχημα των μεταποιητών και θα περίμενε κανείς να είσαστε αντικειμενικός με τους αμπελουργούς. Η δυσκολία σας στο να γράψετε όσα γράψατε φαίνεται ακόμα και αν ο τρόπος με τον οποίο τα γράψατε δεν είναι αντικειμενικός και είναι σαφώς αντίθετος στην δημοσιογραφική δεοντολογία. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι ενώ κάνετε λόγο για λαθρεμπόριο αποφύγατε να μιλήσετε για το παράνομο αλκοόλ, τις επιστροφές φιαλών, το ισοζύγιο που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί αν και έχει θεσπιστεί και για τις τιμές των σταφυλιών που έχουν πάρει την κατιούσα μετά από παράνομες και αντίθετες στον ανταγωνισμό συμφωνίες.

Γνωρίζετε το γεγονός ότι ο Έλληνας αμπελουργός καταφεύγει στην απόσταξη  προς ενίσχυση του πολύ χαμηλού εισοδήματος του και εξυπηρετεί τη βιωσιμότητα του αμπελώνα. Για την κατάντια του Έλληνα αμπελουργού ευθύνεται το σύστημα που δε κατάφερε ποτέ να τον ανταμείψει με ένα ικανοποιητικό, βιώσιμο εισόδημα. Σας είναι γνωστές οι φράσεις «μην παράγετε ποιοτικά, να παράγετε ποσοτικά, εγώ σας τα πληρώνω  όσο κι να παράγετε», φράσεις οι οποίες οδήγησαν σε αδιέξοδο τον Ελληνικό αμπελώνα. Μεταποιώντας την πρώτη ύλη που ο ίδιος ο αμπελουργός παράγει και η οποία μέχρι τη στιγμή της φορολόγησης με επιπλέον 0,59 έχει πληρώσει πολλαπλούς φόρους που σχετίζονται με την καλλιέργεια από τους οποίους είναι απαλλαγμένο  το τσίπουρο ή η τσικουδιά των μεταποιητών. Η λαθρεμπορία δε βρίσκεται στους αμπελουργούς κύριε Κουμάκη. Οι παραγωγοί δεν έχουν τέτοια δύναμη ούτε τα αντίστοιχα δίκτυα διανομής. Αν εφαρμοστεί κάποια στιγμή από κάποια κυβέρνηση το ισοζύγιο και τα ηλεκτρονικά μέσα (φορολογικοί μηχανισμοί), συμπληρωθούν ολόκληρα τα στοιχεία στις φόρμες από τους μεταποιητές, τότε θα μάθετε που βρίσκεται η Λαθρεμπορία, ποιοί την ασκούν και ποιοί πρέπει να καταδικαστούν. Διότι εμείς δε θα καταδικάσουμε έναν ολόκληρο κλάδο όπως χωρίς κανένα ενδοιασμό πράττετε εσείς στο άρθρο σας και όσοι κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξεκινούν τις συζητήσεις αυτές.

Η ομοσπονδία μας (που πρεσβεύει τη νομιμότητα των αμπελουργών διήμερων ή αμβυκούχων αμπελουργών και είμαστε εμείς οι αγρότες που έχουμε βάλει κάτω το κεφάλι τόσα χρόνια και δουλεύουμε για να εκμεταλλεύονται κάποιοι την ανάγκη μας διότι το γραφείο το δικό μας είναι ανοιχτό και βρέχεται και σαπίζει) έχει ήδη προτείνει την παρακολούθηση των στέμφυλων και τη σφράγιση και αποσφράγιση τους από υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΟΚ), οι αρμόδιες υπηρεσίες όμως του Υπουργείου Οικονομικών κάνουν πως δεν ακούν και παρέες και συμφοιτητές στήνουν το χορό των Λαθρεμπόρων. Είναι καιρός πια να μάθουμε ποιοι συντηρούν μια κατάσταση και κάθε χρόνο πριν τον τρύγο ξεκινούν να θέλουν να δημιουργήσουν  απόγνωση και να ταυτίσουν τον παραγωγό τσίπουρου και τσικουδιάς από στέμφυλα (παραγωγό) με εκείνον που ένας θεός ξέρει τι τυποποιεί σε μικρές ή μεγάλες συσκευασίες. Κλείνοντας θα  θέλαμε να σας τονίσουμε ότι θα πρέπει να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή προκειμένου να αποκαταστήστε την αλήθεια. Αρχικά θεωρούμε ότι στο άρθρο αυτό παρασυρθήκατε και δε θα προβούμε άμεσα σε νόμιμες ενέργειες που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα του κλάδου μας.»

Σημείωση – σχόλιο συντάκτη του άρθρου: Η γνώση μου ακριβώς για τον κλάδο, τον οποίο υπηρέτησα για τριάντα ολόκληρα χρόνια, με υποχρεώνει να επισημαίνω την ζημιά που προκαλεί το λαθρεμπόριο στους ανυποψίαστους καταναλωτές νοθευμένων ποτών, στην εθνική μας οικονομία (διαφυγόντα έσοδα κρατικών ταμείων, επενδύσεις, απασχόληση, εξαγωγές) και στις επιχειρήσεις του κλάδου που συνεχώς «λιγοστεύουν».

Πουθενά στο άρθρο μου δεν αναφέρθηκα στους αμπελουργούς σαν «λαθρέμπορους». Τούτο διότι πιστεύω πως οι αμπελουργοί είναι τα πρώτα θύματα των λαθρεμπόρων οι οποίοι «αξιοποιούν» θαυμάσια την δυνατότητα που τους «χάρισε», πριν από 20 χρόνια, το Ελληνικό κράτος με τον Νόμο 2523/1997.


Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, η μεν κατανάλωση να υπολογίζεται σε 24 εκατομμύρια λίτρα από τα οποία κανονικό φόρο πληρώνουν μόνο τα 3 εκατ. Λίτρα, άλλα 6 εκατ. περίπου πληρώνουν το 1/10 του κανονικού φόρου και άλλα (τουλάχιστον) 15 εκατ. Λίτρα είναι τελείως αφορολόγητα, δημιουργεί στην αγορά συνθήκες τρομακτικής στρέβλωσης οι οποίες συγκρίνονται μόνο με καλπάζοντα καρκίνο σε ανθρώπινο οργανισμό.

Αν η Ομοσπονδία σας θέλει την πάταξη του λαθρεμπορίου, ας σπεύσει στις αρμόδιες αρχές και ας προτείνει πρακτικές και καθαρές λύσεις. Η αναφορά σας «οι αρμόδιες υπηρεσίες όμως του Υπουργείου Οικονομικών κάνουν πως δεν ακούν και παρέες και συμφοιτητές στήνουν το χορό των Λαθρεμπόρων» χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση και διευκρίνιση, ώστε να καταλήξει σε μία πρακτική πρόταση «καθαρής λύσης».

Αυτές είναι αντικειμενικές αλήθειες και η σκληρή πραγματικότητα. Τι θα κάνουμε γι΄ αυτήν; Θα την παρακολουθούμε να γιγαντώνεται «εις υγεία των κορόιδων» ή θα βρούμε ένα ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο να την αντιμετωπίσουμε; Συνεπώς χρειάζονται άμεσα, πρακτικά και πολύ αποτελεσματικά μέτρα.

Είναι αναπόφευκτο κάποιοι που δεν φέρουν ευθύνη να υποστούν συνέπειες. Είναι οι λίγοι που χρησιμοποιήθηκαν για δύο ολόκληρες δεκαετίες από πολλούς «ατσίδες» για να θησαυρίζουν. Γιατί, μήπως φταίνε σε τίποτα αυτοί που μετά 40 (και βάλε) χρόνια δουλειάς, οι οποίοι πλήρωναν και από πάνω τις υψηλότερες δυνατές εισφορές, βλέπουν σήμερα τις συντάξεις τους να μετατρέπονται σε … συντάξεις ελεημοσύνης;

Το θέμα των λαθρεμπόρων απαιτεί καθαρές λύσεις. Και είναι κοινό μυστικό πως αν δεν σπάσεις αυγά ...ομελέτα δεν κάνεις!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου