ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Υπάρχει δυνατότητα για ένα μεγάλο μέτωπο των ριζοσπαστικών δυνάμεων





   Γ Σχ.
Συνέντευξη του Παναγ. Λαφαζάνη στον ”Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής” και στον Ιάσονα Πιπίνη
μέτωποΗ κυβέρνηση πανηγυρίζει για την πρώτη έξοδο στις αγορές.

Αυτή την έξοδο την θεωρώ μια μεγάλη απάτη και μια μεγάλη ληστεία σε βάρος του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός με αυτή την έξοδο χαρίζει στην κερδοσκοπία πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Συνολικά θα λεηλατήσουν την ελληνική κοινωνία τα κερδοσκοπικά κέντρα που μπήκαν στην έκδοση αυτή με πάνω από μισό δις ευρώ. Πανηγυρίζουμε για αυτό; Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση βγαίνει στις αγορές βεβιασμένα όταν την ίδια στιγμή θα μπορούσε να δανειστεί για να εκπληρώσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας με ένα επιτόκιο 1% που δανείζεται από τον ESM.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά εξυπηρέτησε το ευρωπαϊκό κατεστημένο και πρώτα από όλα το γερμανικό κατεστημένο. Με την κίνηση αυτή στέλνει το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, έστω και αυτή η υποτυπώδης που μας υπόσχονται, διότι μπορεί η ίδια να αποπληρώνει το χρέος της βγαίνοντας στις αγορές. Θείο δώρο στους Γερμανούς.
ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ ΕΙΧΕ ΘΕΣΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πότε δώσατε στον Αλέξη Τσίπρα το εναλλακτικό σχέδιο που προέβλεπε μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή;
Δεν μιλάμε για ένα γραπτό κείμενο που το δίνεις και τελειώνεις. Μιλάμε για μια διαδικασία συζητήσεων και αντιπαραθέσεων εντός ΣΥΡΙΖΑ, πολύ πριν γίνουμε κυβέρνηση και γίνουμε και αξιωματική αντιπολίτευση.
Οι δυο θεμελιώδεις προτάσεις που ήταν απέναντι ήταν εκείνη που έλεγε ότι μπορούμε –υποτίθεται- να καταργήσουμε τα μνημόνια μέσα στην ευρωζώνη και εμείς που λέγαμε ότι αυτό είναι αδύνατον και ότι πρέπει η Ελλάδα να φύγει από το ευρω αν θέλει να καταργήσει τα μνημόνια και να μπει σε αναπτυξιακή πορεία.

Εμείς δεν μιλάμε για εθνικό νόμισμα με νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Εμείς μιλάμε για εθνικό νόμισμα με ριζοσπαστικό πρόγραμμα.
Εσείς το 2015 είχατε προτείνει εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτύπωση νέας δραχμής. Αυτό προφανώς δεν θα το δεχόταν η ΕΚΤ.
Μα, θα φεύγαμε από την ευρωζώνη. Θα δηλώναμε την έξοδο μας από την ευρωζώνη και το πρώτο βήμα θα ήταν η συγκρότηση Κεντρικής Τράπεζας υπό εθνικό έλεγχο, η οποία θα αποκτούσε το αποκλειστικό εκδοτικό προνόμιο και την αρμοδιότητα να χαράσσει εθνική νομισματική πολιτική.
ΕΚΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Αφού η Τράπεζα της Ελλάδος θα εθνικοποιείτο, προφανώς ο Γιάννης Στουρνάρας με κάποιο τρόπο θα έπρεπε να φύγει από εκεί.
Εκατό τοις εκατό.  Αλίμονο, να διατηρούσαμε ακόμη και όταν θα είχαμε εθνικό νόμισμα τον διοικητή, ο οποίος εκπροσωπεί τη Φρανκφούρτη στην Ελλάδα.

Πως θα απομακρυνόταν από εκεί ο Γιάννης Στουρνάρας;

Μα θα άλλαζε όλος ο χαρακτήρας της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν θα μπορούσε να προβάλλει καμία αντίρρηση. Η Τράπεζα της Ελλάδος που ήξερε και ήταν διοικητής δεν θα υπήρχε. Η καινούργια Κεντρική Τράπεζα θα είχε καινούργιο καθεστώς. Θα παραιτείτο ο ίδιος για προφανείς λόγους.

Τα χρήματα που υπήρχαν μέσα στην Τράπεζα της Ελλάδος, περίπου 19 δις αν δεν κάνω λάθος, τι θα τα κάνατε;

Σε αυτό το θέμα έχει γίνει αρκετή σπέκουλα και προσωπικά σε βάρος μου. Θα βρούμε μια άλλη ευκαιρία να αποσαφηνίσω πολλά γύρω από αυτό το θέμα, που θα έχουν ενδιαφέρον. Πρέπει να λεχθούν αρκετά πράγματα αλλά δεν είναι της ώρας.

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΑΡΧΙΚΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΚΟΜΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ Ο Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ. 

Ο Βαρουφάκης αναφέρει στο βιβλίο του ότι ο Τσίπρας είχε πει να σας κάνει υπουργό για ”να μη τον κατουράτε απ’ έξω”.

Δεν μπορώ να ξέρω αν το είπε ο Τσίπρας ή όχι. Ξέρω όμως ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει πολλές ανακρίβειες. Ο Βαρουφάκης ήταν κομήτης στο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν ήμουν κομήτης. Δεν θα μπορούσε ο Τσίπρας να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς εμένα. Ήμουν ένα ιστορικό στέλεχος με ένα ιδιαίτερο βάρος στο ΣΥΡΙΖΑ, από τους ιδρυτές του και τους ιδρυτές του Αριστερού Ρεύματος.

Στην αρχή, μετά την εκλογική νίκη, όταν ήταν να σχηματιστεί κυβέρνηση, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μη θέλω να μπω στην κυβέρνηση. Διότι είχα ερωτήματα κατά πόσο θα ακολουθήσει μια πορεία συμβατή με τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας και ήθελα να έχω ελεύθερα τα χέρια μου για να μπορώ να ασκώ κριτική, την οποία την θεωρούσα πολύτιμη. Αν μπήκα στην κυβέρνηση ήταν γιατί σχεδόν όλοι οι σύντροφοι μου στο Αριστερό Ρεύμα μου έλεγαν ότι θα ήταν λάθος να μη μετάσχω. Επιπλέον ο Τσίπρας είπε ότι σχηματίζει κυβέρνηση για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας.

ΕΜΠΑΖΕ ΝΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αλλά το βασικό για μένα, για την πορεία της χώρας ήταν η κατάργηση των μνημονίων και αυτό μπορούσε να γίνει από την κυβέρνηση. Αυτό θα άνοιγε δρόμους και για την στήριξη μισθών και συντάξεων.
Όμως η ακύρωση των μνημονίων και η μη συνθηκολόγηση με την υπογραφή νέου μνημονίου με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε τη χώρα έξω από την ευρωζώνη. Εντός ευρώ δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να εφαρμοστούν αυτές οι υποσχέσεις. Προϋπέθετε την κατάργηση των μνημονίων και την έξοδο από την ευρωζώνη. Ο Τσίπρας τότε είχε πει δυο φορές “το ευρώ δεν είναι φετίχ”.

Όταν ακούσατε αυτές τις μεγάλες υποσχέσεις του προγράμματος Θεσσαλονίκης αντιδράσατε;

Βεβαίως αντέδρασα στα κομματικά όργανα και είπα ότι πολλές από τις προβλέψεις του προγράμματος είναι μη ρεαλιστικές, τουλάχιστον στην πρώτη φάση. Η υλοποίησή τους προϋπέθετε ακύρωση των μνημονίων και έξοδο από τον ευρώ. Αυτή η επιλογή ήταν η βασική διαφωνία με την ηγετική ομάδα και τον Αλέξη Τσίπρα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Υπάρχει προοπτική συγκρότησης κοινού μετώπου των αντιμνημονιακών δυνάμεων εν όψει εκλογών;

Εμείς επιδιώκουμε ένα ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό μέτωπο, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις ριζοσπαστικές αντιμνημονιακές δυνάμεις. Απευθυνόμαστε και στο ΚΚΕ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε όλο το φάσμα αυτών των δυνάμεων. Με το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου είμαστε στην ίδια κατεύθυνση και είναι εκφρασμένη η αμοιβαία βούληση για συνεργασία και θα προχωρήσουμε μαζί. Προσπάθειες κάνουμε να συμπορευθούμε και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου και την «Πλεύση Ελευθερίας». Το τελευταίο διάστημα βλέπω ότι υπάρχει μια θετική κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση από την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με τι σχήμα θα πηγαίνατε στις εκλογές; Θα διαλύατε τα κόμματα σας;

Δεν έχουμε προχωρήσει σε τέτοιου είδους συζητήσεις αλλά μπορώ να σας πω ότι κανένας δεν χρειάζεται να διαλύσει κανένα κόμμα. Αυτό που επιδιώκουμε, και είναι ρεαλιστικό, είναι να συνεργαστούμε και να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο που θα είναι και πολιτικό και κινηματικό και εκλογικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου