ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανησυχεί για τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Γνωρίζει ο κ. Τζανακόπουλος τα αποτελέσματα της έρευνας πριν ακόμη διενεργηθεί;

 
Τη βαθιά ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες «αναφορές σχετικά με επιστροφές και επαναπροωθήσεις, που φέρονται να λαμβάνουν χώρα στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ο αντιπρόσωπος της ΥΑ του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, τόνισε ότι «τέτοιου είδους ισχυρισμοί για άτυπες, αναγκαστικές επιστροφές, έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν και είναι ζωτικής σημασίας να τους διερευνήσουν διεξοδικά οι ελληνικές αρχές». 
«Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», σημείωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Υ.Α. έχει εγείρει το ζήτημα «στις ελληνικές αρχές καλώντας επίσης για τη λήψη προληπτικών μέτρων ενάντια στις πρακτικές αυτές, συμπεριλαμβανομένων σαφών κανόνων για τις διαδικασίες στα σύνορα, ανεξάρτητων μηχανισμών παρακολούθησης και ενισχυμένων εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών.
Τέλος, υπενθύμισε «την υποχρέωση των κρατών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να παρέχουν σε όλους τους αιτούντες άσυλο, πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και προστασία απέναντι στην επαναπροώθηση ή την άτυπη αναγκαστική επιστροφή».

Αντιδράσεις κομμάτων

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με ανακοίνωσή της, υπογράμμισε πως οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις Τούρκων πολιτών «χρήζουν άμεσης διερεύνησης. Αν ισχύουν είναι μια τεράστια προσβολή στην αξιοπρέπεια της χώρας». Και συνεχίζει ως εξής: 
Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να κλείσει το θέμα. Η ολιγόλογη απάντηση του δεν έπεισε κανέναν. Την ίδια ώρα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο υπουργός κ. Τόσκας έχει ζητήσει  διεξοδική έρευνα. Ποιά είναι η αλήθεια; Γνωρίζει ο κ. Τζανακόπουλος τα αποτελέσματα της έρευνας πριν ακόμη διενεργηθεί; Απαιτούνται εγγυήσεις για ανεξάρτητη έρευνα. Η Ελληνική Δικαιοσύνη και ο Συνήγορος του Πολίτη, ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα Ασφαλείας, μπορούν να φωτίσουν την σκοτεινή αυτή υπόθεση.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο Twitter, ενημέρωσε πως το Ποτάμι κατάθεσε έναν σχετικό φάκελο στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου