ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Κύπρος : Παραγνώριση ντοκουμέντων....




του Άντη Ροδίτη 
Πραγματοποιείται  σήμερα, 23 Μαΐου 2017, και ώρα 19.30 στη Λευκωσία, στην Αίθουσα Ηρώων του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα (Προδρόμου 40, Στρόβολος) ενδιαφέρουσα διάλεξη, στο πλαίσιο της  σειράς διαλέξεων για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 της Ακαδημίας Ιστορικών Σπουδών. Ομιλητής ο κ. Άγγελος Μ. Συρίγος, αναπλ. καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Θέμα της διάλεξης: "Ελληνισμός και Τουρκία: Ανοικτά Θέματα". Συντονίζει ο Πέτρος Παπαπολυβίου. Ο Άγγελος Συρίγος είναι σήμερα εκ των κορυφαίων ειδικών για τα ελληνουρκικά. Στο συγγραφικό του έργο ξεχωρίζουν τα βιβλία "Ελληνοτουρκικές σχέσεις" (Αθήνα: Πατάκης, 2015) και "Σχέδιο Ανάν. Οι κληρονομιές του παρελθόντος και οι προοπτικές του μέλλοντος" (Αθήνα: Πατάκης, 2005).
Ερώτηση προς κ. Συρίγο:
Με άρθρο του στην «Κ» Αθηνών τον περασμένο Αύγουστο ο ιστορικός Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, υποστήριξε ότι το Σχέδιο Άτσεσον αποτέλεσε τη μόνη χαμένη ευκαιρία λύσης του Κυπριακού. Η τελευταία πρόταση των Αμερικανών τότε, Αύγουστο του 64, ήταν 5% έδαφος στους Τούρκους με ενοίκιο για 50 χρόνια.  Η τελεσίδικη αυτή πρόταση των Αμερικανών απορρίφθηκε από την Τουρκία, με αποτέλεσμα, όπως αποδεικνύουν έγγραφα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά σήμερα, να προσφερθεί στην πλευρά μας η ευκαιρία Ένωσης με την Ελλάδα χωρίς όρους.
Το βιβλίο που περιέχει αυτά τα έγγραφα αποκλείστηκε από τη βιβλιογραφία που προτάσσεται στο κεφάλαιο «Σχέδιο Άτσεσον» από την έκδοση του Κέντρου Ερευνών Τάσσος Παπαδόπουλος για τα σχέδια λύσης του Κυπριακού. Πώς ερμηνεύετε αυτή την «παράλειψη»; Ως ιστορικός, βρίσκετε σωστή αυτή την τακτική της παραγνώρισης νεότερων ντοκουμέντων;
Και: Γιατί βλέπουμε τόσο συχνά τον κ. Συρίγο σε διαλέξεις στην Κύπρο και πολύ σπάνια τον κ. Ριζά;
Οι ερωτήσεις αυτές προ-υποβάλλονται στον κ. Συρίγο γραπτώς για να έχει τον χρόνο να τις σκεφθεί καλά, να τις διαβάσει απόψε στο κοινό, αν θέλει, και να τις απαντήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου