ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ο κυπρο-ελλαδικός μύθος του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας...

Από την εφημερίδα "Σημερινή" της Κύπρου
Η αλαζονική και θρασεία συμπεριφορά του Ερντογάν έναντι ευρωπαϊκών κρατών, η προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκό έδαφος ως να αποτελεί έδαφος της οθωμανικής αυτοκρατορίας, προκειμένου να ασκήσει προπαγάνδα υπέρ των θέσεών του για το δημοψήφισμα του Απριλίου, αποδεικνύει πόσο ανεδαφική, επιπόλαιη και ευσεβοποθική υπήρξε η στρατηγική των ελλαδικών και κυπριακών κυβερνήσεων υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Και πόσο κωμικό ήταν, και παραμένει ακόμη, το επιχείρημα πως η ένταξη της Τουρκίας θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Στοιχείο που θα βοηθήσει, δήθεν, στην άρση των επιδρομικών σχεδίων της Τουρκίας στο Αιγαίο και των επεκτατικών βλέψεων κατά της Κύπρου.

Αυτή η εφημερίδα είχε καταρρίψει, σε δεκάδες άρθρα της, τον ανιστόρητο αυτό ισχυρισμό. Είπαμε ότι η Τουρκία ουδέποτε θα εκσυγχρονισθεί και δεν θα υπάρξει ποτέ εκδημοκρατισμός της. Είναι θεμελιωμένη σε οθωμανικές δομές και νοοτροπίες, και εμφορείται από νεοθωμανικά οράματα, τα οποία δεν θα της επιτρέψουν ποτέ να καταστεί σύγχρονο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Το νεοθωμανικό όραμά της θα την καθοδηγεί και θα την εκτρέπει σε επεκτατικές ενέργειες κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων γειτόνων της.

Φορείς αυτού του νεοθωμανικού οράματος υπήρξαν όλοι οι ηγέτες της Τουρκίας, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν δεν άφησε καμία αμφιβολία περί τούτου. Δεν απέκρυψε ποτέ ότι η Τουρκία ονειρεύεται και σχεδιάζει νεκρανάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και το απέδειξε εμπράκτως. Σήμερα διατηρεί στρατό στο Ιράκ, τη Συρία και την Κύπρο. Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης. Διεκδικεί το Αιγαίο. Ετοιμάζει κυπροποίηση της Θράκης. Και απειλεί ευρωπαϊκά κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, για μία Τουρκία δημοκρατική και σύγχρονη, έχει συντριβεί κυριολεκτικά από τις μεθόδους του Ερντογάν. Έχει καταστεί μύθος, αλλά αυτός ο μύθος συνεχίζει να ισχύει ως στρατηγική των δύο κυβερνήσεων και να αποτελεί απατηλό όνειρο για την επίσημη Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεχίζει να πιστεύεται στην Ευρώπη πως ο καλύτερος τρόπος εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού της Τουρκίας δεν είναι η αποκοπή των γεφυρών με την Τουρκία, αλλά η συνέχιση της εξημέρωσης του θηρίου.

Δεν γνωρίζουμε πότε οι ελλαδικές και κυπριακές ηγεσίες θα ξυπνήσουν από τον μακροχρόνιο ύπνο τους, και θα αναζητήσουν ρεαλιστικές στρατηγικές έναντι της Τουρκίας. Ούτε πότε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Κομισιόν θα περάσουν από τις φραστικές συγκρούσεις με τον Ερντογάν, στην αναζήτηση μέτρων τα οποία θα υποχρεώσουν τη νεοθωμανική χώρα να αναζητήσει ειρηνικές συμπεριφορές.

Όταν η Ευρώπη εφαρμόζει σκληρά μέτρα για να τιμωρήσει τη Ρωσία, και την ίδια στιγμή αφήνει ατιμώρητη την Τουρκία στις αλαζονικές και επιδρομικές συμπεριφορές της, τότε δεν μπορούμε να μιλούμε για εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό της Τουρκίας.

Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να εγκαταλείψουν τις πολιτικές κατευνασμού της Τουρκίας, και να εφαρμόσουν πολιτικές που να προκαλούν κόστος στην Τουρκία. Σήμερα, μάλιστα, καθώς στην Ευρώπη κυριαρχεί το αντιτουρκικό αίσθημα, είναι η προσφορότερη ευκαιρία να υπάρξει καταγγελία της Τουρκίας και απαίτηση για λήψη μέτρων. Οι συγκυρίες έρχονται και παρέρχονται και, όταν δεν αξιοποιούνται την κατάλληλη στιγμή, χάνονται. Και μαζί τους εξαφανίζονται στοιχεία που ενισχύουν τις κυπριακές θέσεις.

Η κυπριακή κυβέρνηση αδιαφορεί και παρακολουθεί αμήχανη το αντιτουρκικό ξέσπασμα της Ευρώπης. Για άλλη μία φορά ούτε καν αξιοποιεί τις συγκυρίες. Παραμένει προσηλωμένη στην έμμονη ιδέα του Νίκου Αναστασιάδη, πως ο Ερντογάν είναι σύγχρονος και προοδευτικός ηγέτης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου