ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων : οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων στο Ελληνικό, τήρηση νομιμότητας...


Η έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ


«Το ζήτημα της κήρυξης-οριοθέτησης των υφιστάμενων αρχαιολογικών χώρων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού επανήλθε το τελευταίο διάστημα στη δημόσια συζήτηση.
»Όπως φαίνεται, στη δημόσια σφαίρα της χώρας επικρατεί η αντίληψη πως η εκτέλεση των συνταγματικών καθηκόντων των Υπηρεσιών του Ελληνικού Κράτους αποτελεί διαδικασία που βρίσκεται υπό αίρεση, εξαρτώμενη από τη σχέση της με τις τρέχουσες πολιτικές επιδιώξεις της εκάστοτε κυβέρνησης ή/και από τις πιέσεις ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.
»H περίπτωση του Ελληνικού μοιάζει να δικαιώνει αυτή την αντίληψη. Διαφορετικά, δυσκολεύεται κανείς να ερμηνεύσει την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εισαγωγή προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της πρότασης για την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού–Αργυρούπολης, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μία διαδικασία που θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί.

»Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει για πολλοστή φορά ότι η κήρυξη-οριοθέτηση ενός αρχαιολογικού χώρου δεν καθιστά εκ των προτέρων τη σχετική έκταση αδόμητη, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς για παράδειγμα στην πόλη της Αθήνας, που στο σύνολό της αποτελεί ελεγχόμενο αρχαιολογικό χώρο.
»Η κήρυξη-οριοθέτηση αποτελεί μία διοικητική ενέργεια που οργανώνει με διαφανή τρόπο τους αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας και θεσπίζει μια τυποποιημένη διαδικασία προστασίας τους μέσω του ελέγχου των εκτελούμενων έργων.
Οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις στο Ελληνικό υπονομεύουν τελικά την ίδια την επένδυση, που φέρεται να διάκειται εχθρικά προς την πολιτιστική κληρονομιά, και τον ίδιο τον επενδυτή που εμφανίζεται να παρεμβαίνει επιδιώκοντας την άρση της ισονομίας και την εξαίρεσή του από την εφαρμογή του νόμου.
»Κάτι τέτοιο, ασφαλώς, δεν μπορεί να είναι αποδεκτό.
»Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναμένει την υλοποίηση των αυτονόητων, που δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από την τήρηση του Νόμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου