ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

"Στα χέρια των ελληνιοκυπρίων η λύση"

Διακόπηκε η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί καθώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τον κ. Αναστασιάδη σχετικά με το περιεχόμενο της απόφασης της Βουλής και πως αυτή είναι μια απλή αναφορά για το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950.
Σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως θα απαντήσει εντός των επόμενων ωρών με γραπτή του δήλωση και θα εξηγήσει όλα όσα έγιναν στις συνομιλίες. 
Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος τόνισε ότι «στο σημείο που φτάσαμε μετά από 20 μήνες διαπραγματεύσεων δεν έχει κανένα νόημα να τίθεται ξανά το θέμα της Ένωσης. Λένε ότι υπερβάλλουμε, εγώ σας λέω ότι είναι και λίγη η αντίδρασή μας. Εμείς δεν έχουμε εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών επειδή εμείς είμαστε η πλευρά που θέλει πραγματικά τη λύση. Το άνοιγμα της πόρτας πλέον είναι στα χέρια των Ελληνοκυπρίων που πρέπει να φτιάξουν το λάθος».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπογράμμισε ακόμη πως «ο κ. Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα. Εμείς δεν αποχωρήσαμε από τη συνάντηση». 
Συγκεκριμένα, εξήγησε πως επανέλαβε τις θέσεις του σχετικά με την απόφαση της Βουλής (σ.σ. σχετικά με την ψήφιση για το ενωτικό δημοψήφισμα) και τόνισε πως αυτό επιφέρει ζημιά.
Σημείωσε μάλιστα πως δεν βρήκε τη στάση που περίμενε εκ μέρους του προέδρου Αναστασιάδη (ο οποίος απάντησε με γραπτό κείμενο πέντε σελίδων) τονίζοντας πως «δεν μας έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα διορθώσει την κατάσταση».
Σύμφωνα με τον Μ. Ακιντζί, όταν έλαβε το λόγο ο Έιντε και έκανε αναφορά για την ανησυχία της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε «με νεύρα πως δεν έχει κάτι να πει και αποχώρησε από την αίθουσα».
Αμέσως, όπως δηλώνει ο κ. Ακιντζί, η ατμόσφαιρα άλλαξε και αποχώρησε και ο ίδιος από την αίθουσα καθώς δεν θεώρησε πως υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η συνάντηση.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να προβεί σε διευκρινιστική δήλωσε σχετικά με διαδραματισθέντα κατά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί.

Αντιδράσεις και παραιτήσεις στο ΔΗΚΟ

Εσωτερικές αναταράξεις στα κόμματα, με πιο έντονες αυτές του ενδιάμεσου χώρου που δέχονται πιέσεις από στελέχη τους για συμπόρευση με το ΕΛΑΜ αλλά και κριτική γιατί έδωσαν στη συγκεκριμένη πολιτική δύναμη την ευκαιρία νομιμοποίησης μιας νομοθετικής της πρωτοβουλίας.
Πιέσεις δέχεται και ο ΔΗΣΥ για την αποχή. Δύο στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος κατάθεσαν τις κομματικές τους ταυτότητες διαμαρτυρόμενοι για την κομματική στάση στο όλο ζήτημα.
Πρόκειται για τον Γιάννη Αρμεύτη, τέως δημοτικό σύμβουλο Λεμεσού, της γνωστής αντιστασιακής οικογένειας, και τον δημοτικό σύμβουλο στην Αγλαντζιά, Μαρίνο Κλεάνθους.
Ο Γ. Αρμεύτης σε ανάρτησή του ανέφερε: «Το ΔΗΚΟ έγινε κομπάρσος του εθνικισμού - θέτω τον εαυτό μου εκτός κόμματος». Εξέφρασε τη θλίψη του για την κομματική στάση και ανέφερε ότι η συμπόρευση με το ΕΛΑΜ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, τονίζοντας ότι είναι λάθος να τίθενται οι προσωπικές ατζέντες πάνω από το συμφέρον της πατρίδας.
Η παραίτηση του Μαρίνου Κλεάνθους έγινε με την υπόδειξη πως «σήμερα από το ΔΗΚΟ απουσιάζει η συναίνεση, ο διάλογος, η δημοκρατία. Περισσεύει ο φανατισμός, η ιδεολογική σύγχυση και οι προσωπικές ατζέντες».
Σημειώνει ότι με θλίψη παρατηρεί τις δηλώσεις, την πολιτική στάση και τη συμπεριφορά του ΔΗΚΟ και νιώθει ξένος. Αποδίδει στο κόμμα του πολιτικό λόγο ακραίο, μακριά από μετριοπάθεια, δημιουργική διάθεση και κεντρώα ιδεολογική προσέγγιση.
«Το κόμμα -υποστηρίζει- σήμερα δείχνει να έχει χάσει την ιδεολογική του ταυτότητα. Συμφωνεί με τις φωνές που ζητούν λύση εκτός των συμφωνηθέντων, φλερτάρει με την ακροδεξιά, στην οικονομία ταυτιστήκαμε με τον φιλελευθερισμό. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ταύτιση του ΔΗΚΟ με το ΕΛΑΜ για το... Ενωτικό Δημοψήφισμα του '50!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου