ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Τρίτο εισαγγελικό «όχι» στην έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών

Πιο συγκεκριμένα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, στην εισήγηση του προς του αρεοπαγίτες, ζήτησε να μην εκδοθούν και οι τέσσερις στρατιωτικοί στην Τουρκία για αδικήματα που σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «μονόδρομο».
«Από την ακροαματική διαδικασία και τα έγγραφα προκύπτουν σαφείς ενδείξεις μιας αντίθετης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετώπισης ή μη δίκαιης δίκης. Δεν παρέχεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία από τα τουρκικά δικαστήρια. Φαίνεται αυτό από τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το ότι ο πρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έχει ήδη επαναφέρει το ζήτημα της θανατικής ποινής, που δεν είναι θεωρητική πιθανότητα. Αν θελήσει μια κυβέρνηση μπορεί να την επαναφέρει και με αναδρομική ισχύ ακόμα και με νόμιμο τρόπο» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνοντας την ισχυρότατη πίεση που δέχονται Τούρκοι δικαστές αλλά και την περιστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στην εισηγησή του αναφέρθηκε και σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, του εφετείου Αθηνών το 1975.
Χαρακτηριστικά είπε ότι «Είναι η απόφαση με την οποία οι Έλληνες πραξικοπηματίες καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το δικαστήριο για να δικαιολογήσει την απόφαση του έκρινε ότι η στάση στρατιωτικών για την κατάλυση του πολιτεύματος δεν είναι πολιτικό έγκλημα».
Ο Νίκος Παντελής έκανε ακόμα ειδική αναφορά και στις Ερυθρές Ταξιαρχείες, μέλη των οπίων κατέφυγαν στην Γαλλία και δεν εκδόθηκαν ποτέ στην Ιταλία. «Τα χρόνια της αιματοβαμμένης δράσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών σημαδεύτηκαν από την άρνηση των γαλλικών αρχών να εκδώσουν τους δράστες.
Η ιταλική δικαιοσύνη παρά τις οποίες δυσκολίες, που αντιμετώπιζε, ήταν μία δικαιοσύνη με όλα τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ίδιες είναι οι συνθήκες που αντιμετωπίζετε εσείς σήμερα; Εδώ ποιά εχέγγυα παρέχουν οι τουρκικές αρχές;» αναρωτήθηκε.
Ο Ν. Παντελής έκλεισε την αγόρευσή του υποστηρίζοντας πως η απόφαση του δικαστηρίου είναι «μονόδρομος» για τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών, που «ζητούν άσυλο για να γλυτώσουν τη ζωή τους». Πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει δίκαιη δίκη, όπως φαίνεται από το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών όπου τους φορτώνεται ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του προέδρου που έγινε με ένα άοπλο ελικόπτερο. Αν υπήρχε εξοπλισμός που είναι;».
Σειρά επιστημόνων και εξειδικευμένων μαρτύρων κατέθεσαν κατά τη σημερινή διαδικασία, περιγράφοντας όσα λαμβάνουν χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου με τις απολύσεις χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων και δικαστικών λειοτυργών και τις συλλήψεις πολιτών. Μεταξύ αυτών και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος κλείνοντας ανέφερε:
«έχουμε οκτώ ικέτες ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ακόμα έναν Έλληνα. Σώστε τους».
Και οι τέσσερις ζήτησαν να μην εκδοθούν στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης καθώς και ότι φοβούνται για τη ζωή τους. Οι ίδιοι περιέγραψαν τί συνέβη το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος, όταν κλήθηκαν λόγω έκτακτων αναγκών, να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους για να προχωρήσουν σε διασώσεις τραυματιών. Μάλιστα, όπως εξήγησαν, θεώρησαν ότι είχε πραγματοποιηθεί κάποια τρομοκρατική επίθεση από το ISIS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου