ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Η Σμύρνη θυμάται: H γιορτή για τα ελευθέρια και τα λάφυρα της Σμύρνης




ΠΗΓΗ : ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ*


Κάθε 9 Σεπτέμβρη γιορτάζονται τα ¨Ελευθέρια της Σμύρνης¨. Το να γιορτάζεται η επέτειος της πυρκαγιάς που έκανε στάχτη μια πόλη, αρμόζει μόνο σε μυαλά τυφλωμένα από την ¨επαναστατική ιστορία¨. Στην πραγματικότητα η 9/9/1922 είναι η μέρα που έφτασε στον στόχο της η εντολή  που είχε δώσει η οργάνωση Ένωση και Πρόοδος στον (μετέπειτα 3ο πρόεδρο της Δημοκρατίας)  Τζελάλ Μπαγιάρ ¨Να σωθεί η οικονομία από τα χέρια των Χριστιανών και να τουρκέψει η γκιαούρικη Σμύρνη¨.
Τα άτομα που τους αρέσει να δείχνουν την είσοδο του ¨σωτήριου ιππικού¨ στη Σμύρνη και να λένε ¨οι Χριστιανοί και οι Αρμένιοι έβαλαν την φωτιά¨, δεν αναφέρουν τίποτα για την ¨λεηλασία¨ της Σμύρνης.
Τα πρακτικά της απόρρητης συνεδρίασης της ¨ιδρυτικής εθνοσυνέλευσης¨  που ανοίχτηκαν με ¨εθνική άνεση¨  καθώς ήταν σε παλιά γλώσσα και γραφή, αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι του Ένωση και Πρόοδος έφτασαν σε αυτό τον στόχο, σώζοντας την Σμύρνη στις 9/9/1922.
Τα γεγονότα που συνέβησαν στη Σμύρνη, πριν ακόμα ξεκινήσει η πυρκαγιά στις 11 Σεπτεμβρίου,  ανακοινώθηκαν στην ημερήσια διάταξη της Βουλής αλλά προσπεράστηκαν.
Εντέλει, δυόμιση μήνες μετά την ¨Απελευθέρωση¨, στις 25 Νοεμβρίου ημέρα Σάββατο ήρθε από τη Σμύρνη μια επιστολή με θέμα ¨Η απάτη που έγινε με την περιουσία\αγαθά που εγκαταλείφτηκαν στα μέρη που απελευθερώθηκαν¨  και ένα τηλεγράφημα με θέμα ¨Η κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που απελευθερώθηκαν¨. Αυτά αφού διαβάστηκαν έγινε και  μια συζήτηση.
Το τηλεγράφημα ξεκινούσε λέγοντας ¨Τα αγαθά που σφράγισε η κυβέρνηση, είτε τα πήραν είτε τα αφαίρεσαν, πάντως πάνε όλα χαμένα¨ και συνεχίζει με καταγγελίες όπως  ¨Για τα αγαθά που λεηλατήθηκαν οι άρπαγες δίνοντας τριακόσιες, πεντακόσιες λίρες  στον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εγκαταλειμμένων Περιουσιών, τα βρήκαν μαζί τους και έτσι κράτησαν τις περιουσίες που είχαν πάρει…»
  Τα χρηματοκιβώτια που πυροδοτήθηκαν
Ο Σαλίχ Εφέντι ( βουλευτής στο Ερζουρούμ) , που ήταν από τους πρώτους που πήραν τον λόγο, συνοψίζει την κατάσταση της Σμύρνης με την φράση  ¨Όλα λεηλατήθηκαν,το θέμα έχει λήξει¨.

Ο Μπεσίμ Αταλάι (Κιουτάχεια) απαντώντας σ΄αυτούς που προτείνουν  αυτές οι συζητήσεις να γίνουν σε μυστική συνεδρίαση,  είπε  :¨ Φίλοι μου,σήμερα όλα τα μέρη από την Μαύρη θάλασσα μέχρι τη Μεσόγειο ληστεύθηκαν…Αυτό πρέπει να το συζητάμε δημόσια για να το ακούσει ο λαός.Δεν είναι σωστό να κρύβουμε τις ληστείες όπως έκανε η παλιά κυβέρνηση¨…και συνεχίζει καταγγέλλοντας τις ληστείες με την φράση ¨Πάτε και δείτε σήμερα ποιοι μένουν στα σπίτια; Πάτε και δείτε το πώς χαρίστηκαν σε φίλους και γνωστούς ! Σε μερικά σφραγισμένα προϊόντα, κάποια ανεύθυνα χέρια σπάσανε τη σφραγίδα, λέγοντας ότι δήθεν σήμερα έχει ανάγκη ο στρατός.Από εκεί πολλά αγαθά πάρθηκαν και κλάπηκαν φίλοι μου¨.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χασάν Φεχμί (Αργυρούπολη) στο τέλος της μακράς του ομιλίας είπε λόγια λες και εννοούσε ¨Μην στεναχωριέστε γι΄αυτά που κλέβονται¨
-Κύριοι ,η Σμύρνη κάηκε…Ακόμα δεν τελείωσε ούτε η περιουσία που είναι θαμμένη στο μέρος της πυρκαγιάς ούτε οι κάσες που βγάζουμε κάτω από τα ερείπια…Οι άλλες κάσες μεταφέρθηκαν σε αμπάρες.Αλλά στα μέρη που λόγω της πυρκαγιάς έχουν γίνει οικόπεδα έχουν πεταχτεί κάσες που καταστράφηκαν από εκρηκτικές ύλες.
Μια σφαλιάρα ήρθε και από τον Ιμπραήμ Μπέι ( Μάρντιν) :
-Κύριε,ακούμε ότι στις λεηλασίες της Σμύρνης συμμετείχαν πολλοί αξιωματικοί και διοικητές του στρατού. Συνέβη αυτό ;  Επίσης λέγεται πως ο διοικητής του Στρατού πήρε όλα τα μετρητά και τα πράγματα και πολλά από αυτά τα μοίρασε. Είναι αυτό αληθές ; Πόσα ήταν τα μετρητά; Λέγεται πως μετά φίλοι μας βουλευτές μπήκαν στα επιπλωμένα σπίτια και μέχρι τώρα χρησιμοποιούν αυτά τα σπίτια. Είναι αυτό αληθές ;
Στην ιστορία που επί πολλά χρόνια περιγράφεται πως ¨στρατιωτικοί και πολίτες έσωσαν την πατρίδα¨, υπάρχει μια  ¨σωτηρία¨, αλλά αυτή σχετίζεται περισσότερο με τις “¨τσέπες¨.
Ο Υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να κατευνάσει  το χάος λέγοντας :
-Όπως ξέρετε  καθώς ο στρατός προέλαυνε από το Ουσάκ προς το Αλάσεχίρ, εμείς στείλαμε μια τριμελή Επιτροπή Λαφύρων και Πολέμου. Αυτοί άρχισαν να καταγράφουν σε τρεις τομείς τα λάφυρα. Αλλά τα λάφυρα ήταν τόσα πολλά που  περιορίστηκε μόνο στον εντοπισμό και στην καταγραφή…  Δηλαδή η διαδικασία ξεκίνησε και αυτά που περνούσαν στα χέρια μας αποθηκεύονταν, αλλά κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων δεν κρατήθηκαν πρακτικά και δεν ήρθε πληροφορία σχετικά με το τι θα γίνουν τα λάφυρα.¨
Όλοι οι Χριστιανοί της Σμύρνης, ακόμα και τα μωρά είναι προδότες, εχθροί και τα οι περιουσίες τους είναι θρησκευτικά νόμιμα ¨λάφυρα¨, έτσι ;!  Μα τι σόι σκέψη είναι αυτή; Λες και πήγανε για εκστρατεία στο Αιγαίο, λες και κατακτήθηκε η Σμύρνη!
Οι χριστιανοί της Σμύρνης είναι πολίτες με ίσα δικαιώματα με τους μουσουλμάνους. Το να ¨κλέβεις¨ και να τους διώχνεις από την πατρίδα τους δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ¨απελευθέρωση¨ . Ανατρέξτε στη δημοσίευση του στρατιωτικού νόμου της εποχής εκείνης, όπου όλα είναι ολοφάνερα: “Οι Ρωμιοί(Χριστιανοί) και οι Αρμένιοι που στα χέρια τους πιάνουν όπλα…Όσοι είναι από δεκαοχτώ έως σαράντα πέντε χρονών θα τεθούν σε αιχμαλωσία. Η απόφαση που επιτρέπει αυτούς που είναι εκτός των ηλικιών 18-45, από οικογένειες Αρμένικες ή Χριστιανικές της Σμύρνης ή άλλης περιοχής της πατρίδας να μετακινηθούν (να φύγουν) εκτός Τουρκίας ισχύει μέχρι το βράδυ της 30 Σεπτεμβρίου του 1922.¨
ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ;
H κλοπή νομικά θεωρείται έγκλημα και για τη θρησκεία είναι αμαρτία. Όποια και αν είναι η πίστη του θύματος της κλοπής, ο κλέφτης είναι ένοχος, είναι αμαρτωλός. Μάλιστα ¨Καθώς η θρησκευτική νομιμοποίηση θα είναι πιο δύσκολη, η ευθύνη για τον βιασμό μη μουσουλμάνου ατόμου είναι πιο μεγάλη¨ ( Γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων)  .
Ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Ρεσάτ Μπέι (Σαρουχάν) : (Σχετικά με αυτό που έγινε στη Σμύρνη) :  “Η κλοπή δεν είναι κρυφή πια, η διαφθορά είναι ολοφάνερη.Αυτά είναι τόσα πολλά που αδυνατώ να τα ανακοινώσω. .. Η διαφθορά είναι εξαιρετική.  Τεράστια ποσά και εθνικές περιουσίες τα οποία θα μπορούσαν για χρόνια να εντάσσονται στον προϋπολογισμό μας, σπαταλούνται…  Εκεί στον Υπουργό Οικονομικών έχει διατεθεί ένα σπίτι. Αυτό το σπίτι έχει καταληφθεί με το ζόρι από τον Σεραφεττίν Μπέι που είναι ακόλουθος του Καζίμ Πασά. Οι συμμορίες που  με ένοπλες στολές είναι υπό τις εντολές του αρχιστρατηγείου, δεν ακούνε τίποτα…”
¨Οι απόψεις των ισλαμιστών-συντηρητικών και των κοσμικών-μοντέρνων για την 9/9/1922 ανήκουν στην ίδια επαναστατική ιστορία. Η μόνη διαφορά είναι πως ο ένας το βλέπει ως ¨Πόλεμο της Ανεξαρτησίας¨ ενώ ο άλλος ως ¨Επανάσταση¨. Και οι δύο δεν βλέπουν τις λεηλασίες. Για όσο δεν εμφανίζονται οι λεηλασίες που έγιναν στην ίδρυση αλλά και στην απελευθέρωση και για όσο δεν λέγεται το ¨Ποτέ ξανά¨ πολύ δύσκολα θα υπάρξει δίκιο και  δικαιοσύνη σε αυτά τα χώματα.
Εφ. Ταράφ    9/9/2015
Σχ : Δεν υπάρχει λάθος στην ημερομηνία. Το άρθρο αυτό το αποδελτιώσαμε πριν από 1 χρόνο.  Και τώρα πια δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα της Ταράφ, διότι απλά πλέον δεν υπάρχει εφημερίδα Ταράφ ! Το δημοσιεύουμε και στα τουρκικά διότι ξέρουμε πως έχουμε και Τούρκους αναγνώστες !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου