ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ταπεινωτική ήττα της Μέρκελ


Επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπικές προβλέψεις, οι τοπικές εκλογές της Κυριακής στο γερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου- Δυτικής Πομερανίας αποτέλεσαν οδυνηρό πλήγμα για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Δεν είναι κυρίως ότι το χριστιανοδημοκρτικό κόμμα της CDU κατρακύλησε στην τρίτη θέση, με ποσοστό 19%, το χαμηλότερο στην ιστορία του, πολύ πίσω από το συγκυβερνών, σοσιαλδημοκρατικό SPD, που ήρθε πρώτο με 30%, αν και απώλεσε πέντε μονάδες. Το χειρότερο είναι ότι το CDU έχασε για πρώτη φορά την ηγεμονία στο εσωτερικό της Δεξιάς, καθώς το ξεπέρασε η ακροδεξιά “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD), η οποία εκτοξεύθηκε στο 21%. Στην τέταρτη θέση ήρθε το αριστερό κόμμα Die Linke, με 12,6%.
Το σοκ που προκάλεσε στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν προέρχεται από το ειδικό βάρος του Μεκλεμβούργου- Δυτικής Πομερανίας- ενός μικρού κρατίδιου της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που αντιστοιχεί μόλις στο 2% του συνολικού, γερμανικού πληθυσμού- αλλά από το πολλαπλάσιο, συμβολικό βάρος του εν λόγω κρατιδίου. Εδώ εκλέγεται βουλευτής, από το 1990, η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μάλιστα στρατεύθηκε προσωπικά στη μάχη των τοπικών εκλογών, κατεβαίνοντας στην κεντρική, προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της.
Είναι γι αυτό που η συντριπτική ήττα της Κυριακής απέκτησε διαστάσεις πραγματικής ταπείνωσης, έτσι που το περιοδικό Der Spiegel να αναρωτιέται αν σήμανε η “αρχή του τέλους” για τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Υπερβολή; Ίδωμεν... Γεγονός είναι ότι το χθεσινό αποτέλεσμα δυσχεραίνει τη θέση του CDU, ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει διευκρινίσει επισήμως αν διεκδικήσει και τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, αν και η πλειονότητα των αναλυτών δεν βλέπει, αυτή τη στιγμή, ποιος άλλος μέσα στο κόμμα της θα μπορούσε να τη διαδεχθεί. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό συμπέρασμα που θα πρέπει να κρατήσει κανείς από τις εκλογές της Κυριακής είναι η εδραίωση της ακροδεξιάς AfD ως μαζικής και ανερχόμενης, σε πανεθνική κλίμακα πολιτικής δύναμης, τέσσερα χρόνια μετά τη συγκρότησή της. Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις σημαντικές επιτυχίες της σε εκλογές κρατιδίων μέσα σε ένα εξάμηνο: Σαξωνία- Άνχαλτ 24,3%, Βάδη- Βυτεμβέργη 15,1% και Ρηνανία- Παλατινάτο 12,6%. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή φέρνει την AfD στην τρίτη θέση, σε πανεθνική κλίμακα, με 12%. 

απόσπασμα από δημοσίευση της ISKRA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου