ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Κωλοτούμπα κυβέρνησης στην υπόθεση Γεωργίου....



Σχετικά


Με μια απότομη αλλά αναμενόμενη και πλήρη κωλοτούμπα η κυβέρνηση με δήλωση του Γ. Χουλιαράκη, την Πέμπτη (1/9) στη Βουλή, έσπευσε να προσκυνήσει την Κομισιόν, την οποία μέχρι χθες κατηγορούσε για επέμβαση στην Δικαιοσύνη και στην ουσία να βγάλει λάδι τον Α. Γεωργίου, πρώην Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, τον οποίο διώκει για κακούργημα ο Άρειος Πάγος όσον αφορά το φούσκωμα του ελλείμματος, όπως έβγαλε λάδι και τους ΓΑΠ και Γ. Παπακωνσταντίνου τόσο για την ως άνω δίωξη αλλά και τη νέα δίωξη που διέταξε την Πέμπτη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με παρασκηνιακές κινήσεις για το φούσκωμα του ελλείμματος του 2009.
Συγκεκριμένα ο Γ. Χουλιαράκης δήλωσε ευθέως στη Βουλή ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat, εγγυάται την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και σέβεται τα στοιχεία πάνω στα οποία διαμορφώθηκε η συμφωνία του Αυγούστου».
Η δήλωση αυτή αναγνωρίζει στην πράξη ως αξιόπιστα τα στατιστικά δεδομένα του Α. Γεωργίου, πάνω στα οποία άλλωστε στηρίζεται η συμφωνία του Αυγούστου.
Επομένως η κυβέρνηση, παρεμβαίνοντας κατάφωρα στη Δικαιοσύνη, απαλλάσσει τους Γεωργίου, ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου.
Γιατί δεν είναι δυνατόν να καταδικασθούν οι ως άνω για φούσκωμα του ελλείμματος την ώρα που τα στατιστικά δεδομένα που κατέγραψαν για το έλλειμμα και βρίσκονται στη βάση της συμφωνίας του Αυγούστου 2015, θεωρούνται σεβαστά και αξιόπιστα.
Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση με τέτοιες δηλώσεις όπως αυτή του Γ. Χουλιαράκη, επιχειρεί παρεμπιπτόντως να κάνει άνοιγμα στον ΓΑΠ και την ομάδα του, τον οποίο αθωώνει πανηγυρικά.
Θα γελάσει, όμως και το παρδαλό κατσίκι αν η ελληνική Δικαιοσύνη αγνοώντας τις παρεμβάσεις κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, καταδικάσει, όπως κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε, τον Γεωργίου για αλλοίωση δημοσιονομικών στοιχείων.

ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΕΛΣΤΑΤ ΚΑΙ EUROSTAT
Άτακτη κυβερνητική υποχώρηση στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών έρχεται στον απόηχο του μπαράζ επιθέσεων της κυβέρνησης κατά της Στατιστικής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Η δήλωση του κ. Χουλιαράκη έρχεται μετά από μπαράζ επιθέσεων κυβερνητικών στελεχών και κατά της ΕΛΣΤΑΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αιχμή την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε στην Αθήνα ότι η αρμοδιότητα για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανήκει αμιγώς στις Βρυξέλλες και την Eurostat, κι όχι σε κυβερνητικά στελέχη.
«Η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο κ. Χουλιαράκης εκτίμησε ότι το 2016 θα κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει προβλεφθεί, συμπληρώνοντας ακόμα ότι η υπέρβαση του πλεονάσματος θα επιστραφεί στην οικονομία ως ένεση ρευστότητας.
ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
Η αναίρεση της απαλλαγής του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ από τον Άρειο Πάγο έγινε μετά από σχετική πρόταση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, όταν ακόμα ήταν αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου,
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας "Η Δημοκρατία" που αναφέρονταν σε παρασκηνιακές κινήσεις σχετικά με το έλλειμμα του 2009.
Συγκεκριμένα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ειδικότερα στον Προϊστάμενό της κ. Ηλία Ζαγοραίο δύο δημοσιεύματα της εν λόγω εφημερίδας με τίτλο, "Αλλοιώστε το έλλειμμα γρήγορα και σιωπηρά" με ημερομηνία 29 Αυγούστου και ένα ακόμα με τίτλο "Οι δύο διαρρήξεις για τα ντοκουμέντα φωτιά- η συνωμοσία της Eurostat που έχει και ποινικές ευθύνες" με ημερομηνία 31 Αυγούστου του 2016.
Η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου με την παραγγελία της ζητά να ερευνηθεί το περιεχόμενο των επίμαχων δημοσιευμάτων και αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα.
Σημειώνεται, ότι πρόσφατα αναιρέθηκε η απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου ως προς την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009, προκαλώντας αντιδράσεις και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η αναίρεση της απαλλαγής του κ. Γεωργίου από τον Άρειο Πάγο έγινε μετά από σχετική πρόταση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, όταν ακόμα ήταν αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ για την υπόθεση Γεωργίου προσεχώς θα κριθεί - και πάλι- από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.
Σημειώνεται ότι στον απόηχο της ηχηρής αντίδρασης της Κομισιόν για το θέμα, και της δυστοκίας που προκλήθηκε στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την Πέμπτη ο Γιώργος Χουλιαράκης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.
ΤΟ ΔΝΤ ΠΙΕΖΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΣΤΑΤ
«Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Κομισιόν, ότι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε μέσα ενημέρωσης φαντάζουν να αμφισβητούν τα [στατιστικά] δεδομένα», από το 2010 έχει γίνει πρόοδος στο ζήτημα των στατιστικών και «πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις.
Με τη σκληρή γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ συντάσσεται ανοιχτά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνοντας διπλωματικά αλλά ξεκάθαρα μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει τυχόν παρεμβάσεις στο έργο της στατιστικής υπηρεσίας.
«Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Κομισιόν, ότι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σε μέσα ενημέρωσης φαντάζουν να αμφισβητούν τα [στατιστικά] δεδομένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.
Το ΔΝΤ έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι η ποιότητα των ελληνικών στατιστικών βελτιώθηκε από το 2010 – δηλαδή αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο διωκόμενος πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου. «Πιστεύουμε πως αυτή η πρόοδος θα πρέπει να διατηρηθεί», προσέθεσε με νόημα ο κ. Ράις.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε πως στις επαφές με τις ελληνικές Αρχές το Ταμείο θα φροντίσει να διασφαλίσει ότι τα στοιχεία που του αναφέρονται είναι ακριβή, σε ένα έμμεσο μήνυμα πως το Ταμείο βάζει αστερίσκο στη στατιστική αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς μετά την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ.
ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΒΕΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ
Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου και κλιμάκιο του ΔΝΤ θα αφιχθούν στην Αθήνα το δεύτερο 15ημερο του Σεπτεμβρίου, για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Άρθρου 4, που είναι η τακτική διαδικασία ελέγχου του Ταμείου στα κράτη-μέλη του.
Αν και τυπικά ο έλεγχος γίνεται ετήσια, το τελευταίο Άρθρο 4 για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε πριν από περισσότερο από τρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2013.
Στο επίκεντρο του επικείμενου Άρθρου 4 δεν θα βρεθούν μόνο θέματα που συνδέονται με το Μνημόνιο, αλλά και θέματα γενικότερου μακροοικονομικού ενδιαφέροντος.
Ο εκπρόσωπος απέφυγε να εκτιμήσει το πόσο θα διαρκέσουν οι διαβουλεύσεις, αν και ανέφερε ότι συνήθως οι διαβουλεύσεις για ελέγχους Άρθρου 4 διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες.
Τα στοιχεία που θα προκύψουν από τον έλεγχο θα χρησιμοποιηθούν και στις διαπραγματεύσεις για την επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και για τη νέα αξιολόγηση του Ταμείου όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Ράις διευκρίνισε ωστόσο ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν κάνει νέες επαφές αναφορικά με το χρέος κατά τη διάρκεια του θερινού διαλείμματος, αν και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσα στο επόμενο διάστημα.
ΠΗΓΗ  ISKRA 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου