ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Για τους 8 +2 Τούρκους στρατιωτικούς που "πέταξαν" επιδιώκοντας πολιτικό άσυλο...


ΠΗΓΗ : ΙΣΚΡΑ
Την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο τις πρώτες ώρες μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, ζητά η Αγκυρα.
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, έστειλε το αίτημα έκδοσης στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης σήμερα, Τετάρτη, προκειμένου αυτό να σταλεί στις ελληνικές αρχές. Την ίδια ώρα, τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εξαφάνιση δύο στελεχών της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Όλα δείχνουν οτι το καθεστώς Ερντογάν εντείνει τις πιέσεις για να παραδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία, προτάσσοντας πολιτικά κριτήρια και με την παράκαμψη των ρυθμίσεων που διέπουν το διεθνές δίκαιο και την Ελληνική νομοθεσία.
Το πρόβλημα των 8 μπορεί να προσλάβει πολύ ευρύτερες διαστάσεις στο επόμενο διάστημα και να θέσει σε μεγάλη δοκιμασία την Ελληνική εξωτερική πολιτική η οποία είναι βαθειά αγκιστρωμένη σε κατευναστικά δόγματα.

Σύμφωνα με το οκτασέλιδο αίτημα, οι 8 στρατιωτικοί κατηγορούνται για παραβίαση του συντάγματος, διά της βίας, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας, εγκλήματα κατά του νομοθετικού οργάνου και την κυβέρνηση και κλοπή.
«Οι οχτώ ύποπτοι επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο Black Hawk που ανήκει στην αεροπορική βάση Σαμαντούρα και προσγειώθηκαν σε περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Οι ύποπτοι, οι οποίοι έκαναν τηλεφωνήματα ενώ βρίσκονταν εκεί, απογειώθηκαν ξανά στις 16 Ιουλίου στις 10:40 π.μ. και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα», αναφέρει το αίτημα έκδοσης σύμφωνα με την Hurriyet, επισημαίνοντας ότι οι ένοπλοι αξιωματικοί έκλεψαν το ελικόπτερο τη νύχτα.
Ακόμη, αναφέρεται ότι αφαιρέθηκε η συσκευή που ήταν μέρος του αναμεταδότη, που δίνει πληροφορίες για το υψόμετρο, όπως και ότι διαγράφηκαν όλοι οι στρατιωτικοί κωδικοί και τα αρχεία πτήσης του ελικοπτέρου, μετά από την προσγείωση στην Κωνσταντινούπολη.
Το αίτημα έκδοσης ακόμη αναφέρει ότι οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης, από 5 έτη έως και ισόβια για τα εγκλήματά τους.
Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί δεν έχουν περάσει ακόμη από την Επιτροπή Ασύλου στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται στις 19 Αυγούστου, μετά από δύο αναβολές.
Σε ό,τι αφορά τα δύο στελέχη της τουρκικής πρεσβείας που έχουν εξαφανιστεί, μαζί με τις οικογένειές τους, η Hurriyet αναφέρει ότι πρόκειται για τον στρατιωτικό ακόλουθο Ιλχάν Γιασίτι και τον ναυτικό ακόλουθο Χαλίς Τουντς.
Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ακύρωσε τα διαπιστευτήριά τους στις 7 Αυγούστου, μετά από σχετικό αίτημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Είναι άγνωστοι το πού βρίσκονται, καθώς δεν εμφανίστηκαν σε τελετή του ΝΑΤΟ στη Σαλαμίνα στις 29 Ιουλίου.
«ΑΠΕΔΡΑΣΑΝ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στην Ευρώπη απέδρασαν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί διπλωμάτες που έχουν εξαφανιστεί από την τουρκική πρεσβεία λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, οι δυο στρατιωτικοί που υπηρετούσαν ως ακόλουθοι στην πρεσβεία, διέφυγαν κατά πάσα πιθανότητα ακτοπλοϊκώς με πλοία της γραμμής (;), προς την Ιταλία.
Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Ιλχάν Γιασιτλί, ο οποίος ήταν ο στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στην Αθήνα και τον πλοίαρχο Χαλίς Τουντς, ο οποίος ήταν ο ναυτικός ακόλουθος.
Η απουσία των δυο στρατιωτικών από τις επίσημες εκδηλώσεις είχε προκαλέσει σχόλια τις τελευταίες ημέρες. Η τελευταία εμφάνιση του στρατιωτικού ακολούθου ήταν σε εκδήλωση της κινεζικής πρεσβείας κι εκεί φαίνεται ότι είχε εκμυστηρευθεί τις ανησυχίες του σε συναδέλφους του διπλωμάτες άλλων χωρών.
Μάλιστα πριν την απόπειρα πραξικοπήματος, είχε λάβει γνώση ότι θα έπαιρνε μετάθεση στην Κύπρο.
Ωστόσο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και τις διώξεις που έχει εξαπολύσει ο Ερντογάν, και οι δυο στρατιωτικοί φαίνονταν ιδιαίτερα ανήσυχοι και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από προσώπου γης.
Είναι άγνωστο πού είχαν καταφύγει αυτό το διάστημα. Γεγονός πάντως είναι ότι δεν είχαν εμφανιστεί καθόλου σε επίσημες τελετές κι εκδηλώσεις, οι οποίες είναι λίγο πολύ μέσα στα καθήκοντά τους. Αντί αυτών εμφανίζονταν οι βοηθοί τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί έφυγαν, ο καθένας με την οικογένειά του.
Ο ναυτικός ακόλουθος προηγήθηκε και στη συνέχεια έφυγε και ο στρατιωτικός ακόλουθος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στρατιωτικός ακόλουθος φέρεται να πήρε το πλοίο της γραμμής προς την Ιταλία την περασμένη εβδομάδα και πάντως όταν ακόμα ήταν σε ισχύ το διπλωματικό διαβατήριο.
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου