ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Η Μόσχα και η Τουρκική «Μεγάλη Ιδέα»




Εδώ και τρεις τουλάχιστον δεκαετίες υποστηρίζω ότι το αυτοκρατορικό όνειρο της Τουρκίας -  μιας χώρας με χρονική απόσταση  ενός μόλις αιώνα από την τελευταία αυτοκρατορική της δομή – παραμένει  ενεργό….
 «Σιγά το κατόρθωμα», θα μου πείτε, και θα συμφωνήσω πως υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα, όμως κι αυτό το μικροσκοπικό και μάλιστα  σε επίπεδο άποψης επίτευγμα είχε το κόστος του,  υπό τη μορφή της ρετσινιάς για εθνικισμό, μισαλλοδοξία, τουρκοφαγική διάθεση κλπ, μέσα στο πολιτικό μικροπεριβάλλον  όπου κινήθηκα.
Τώρα που τα πράγματα άλλαξαν και το δυσδιάκριτο έγινε  κραυγαλέο  το δε  αφανές εμφανέστατο, αναμένω με ανυπομονησία τα νέα κρούσματα οπορτουνισμού  επί του ζητήματος – κυρίως από τους χειροκροτητές της παλιάς  ζεϊμπεκιάς του Giorgo.

Να πως βλέπει το ζήτημα όχι η Κολοπετινίτσα, αλλά μια δύναμη πρώτης γραμμής όπως η Ρωσσική Ομοσπονδία :
 
« η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη της στην «Ισβέστια», τόνισε ότι η ρωσική πλευρά έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία μέσω διαπραγματεύσεων, όμως όλες οι προσπάθειες προσέκρουσαν στην τουρκική κυβέρνηση. 
«Δείξαμε μεγάλη υπομονή για μεγάλο διάστημα, αλλά πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά τις πολιτικές που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση», είπε.
«…. η κ. Ζαχάροβα σημείωσε ότι η εντύπωση που αποκομίζει κάποιος είναι ότι η Άγκυρα προσπαθεί να αναβιώσει την «παλαιάς ισχύος  Οθωμανική Αυτοκρατορία».
«Όλοι γνωρίζουμε ποιο ήταν το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» προσέθεσε η κ. Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι αυτό που φαίνεται είναι ένας απολύτως καταστροφικός ρόλος της τουρκικής κυβέρνησης σε κάθε πεδίο, στην Κριμαία, τη Συρία, το προσφυγικό, την τρομοκρατία, τα εθνικά προβλήματα κ.ά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου