ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Απόλυση μητέρας από το Πλαίσιο γιατί "δεν χαμογελούσε πολύ"




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Από την εφημερίδα  ΑΥΓΗ 

Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Πριν διαβάσετε  το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ δείτε αυτό

από την ειδησεογραφία του Ιανουαρίου 2014  υπό τον τίτλο : ΗΤΑΝ ΒΛΟΣΥΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΥΣΑΝ. ΕΓΙΝΕ ΓΕΛΑΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΑΝΑΑΠΕΛΥΣΑΝ ! 


ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ :  

"Δεν χαμογελάς πολύ. Δεν έχεις διάθεση, σέρνεσαι. Θα σε απολύσουμε" της είπαν τα αφεντικά της. "Θα κάνω ακόμη και κωλοτούμπες, αν χρειαστεί, για το παιδί μου" απάντησε εκείνη. Ο διάλογος διαδραματίστηκε πριν από λίγες μέρες στο κατάστημα του Πλαισίου στη Λάρισα. Η Σοφία Πάτα, μετά από 8 χρόνια δουλειάς στην επιχείρηση, διακριθείσα δις για τις επιδόσεις της μέσα στο 2015 από την ίδια την εταιρεία, πληροφορήθηκε την απόλυσή της. Δεν είχε υπάρξει καμία προειδοποίηση, τίποτα που να προμηνύει ότι η μονογονεϊκή μητέρα θα έμενε άνεργη. Δύο μήνες πριν, βέβαια, η εταιρεία είχε απολύσει και άλλη εργαζόμενη μητέρα με 8ετή θητεία.

Πιο παλιά ακόμη, τον Ιούλιο του 2014, 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση με την οποία περιέγραφαν τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στο Πλαίσιο. Επικαλούνταν συγκεκριμένα τις καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων, που έκανε λόγο για 500 απολύσεις μέσα σε τρία χρόνια από τους συνολικά 1.100 εργαζόμενους. Με χτεσινή του δήλωση στο ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων inagreece, ο γραμματέας του σωματείου Βασίλης Μπέκας εξήγησε το φαινόμενο ως μόνιμη τακτική της εταιρείας να ανακυκλώνει εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια. Το σωματείο έχει γνωστοποιήσει επίσης πως η εταιρεία, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των υπαλλήλων, διενεργεί "πρωταθλήματα" ανταγωνισμού με έπαθλο... τη μη απόλυσή τους. "Γι' αυτό και χρησιμοποιεί μηχανάκια χρονομέτρησης της παραγωγικότητας, που μετράνε ακόμα και την ώρα που θα πάνε οι εργαζόμενοι στην τουαλέτα".

Η Σ. Πάτα τόνισε στην "Αυγή" πως δεν έχει άλλη πηγή εσόδων, καθώς ούτε οι γονείς της μπορούν να τη βοηθήσουν. "Είμαστε πολύτεκνη οικογένεια, οπότε τα πάντα εξαρτώνται από αυτό τον μισθό". Το εξήγησε στην εταιρεία, όμως της απάντησαν ότι "δεν τραβάει, ρε Σοφάκι. Δες το σαν ανανέωση". Η "ανανέωση" συνεπάγεται την κατακόρυφη μείωση του μισθού της, καθώς το Πλαίσιο διατηρεί την παλιά συλλογική σύμβαση εργασίας. Συνεπώς, μονόδρομος για τη 35χρονη μητέρα είναι να αγωνιστεί ώστε να επαναπροσληφθεί. Για σήμερα είχε κανονιστεί συνάντηση των δύο πλευρών στην Επιθεώρηση Εργασίας, όμως για δεύτερη φορά η εταιρεία την ακύρωσε προφασιζόμενη, σύμφωνα με τη Σ. Πάτα, ότι έχουν απεργία οι δικηγόροι, κάτι που δεν είναι απαραίτητο. Η ίδια είναι αποφασισμένη να φτάσει ακόμη και στα δικαστήρια, ενώ το σωματείο εργαζομένων έχει προαναγγείλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και συνεχείς αγώνες μέχρι να δικαιωθεί το αίτημα.
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ:

Ανακοίνωση ΠΛΑΙΣΙΟ Computers Α.Ε.Β.Ε.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την «άδικη απόλυση υπαλλήλου» η θέση του Πλαισίου είναι η εξής:

Με όχημα το Σωματείο Εργαζομένων, οι προσωπικές επιδιώξεις κάποιων συναδέλφων να ανέλθουν ως επαγγελματίες συνδικαλιστές χτίζονται στο ψέμα, στη στείρα αντιπαράθεση και στο μέσο της δυσφήμισης.

Κάνουν ό,τι μπορούν για να σταθούν εμπόδιο στη μάχη που δίνεται από μια περήφανη ελληνική ομάδα 1.200 ανθρώπων ενάντια στην ύφεση και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Εχθρός τους η ανάπτυξη και η αξιοκρατία. Ξεχνούν ότι είναι μια εταιρία που δεν έχει κάνει ποτέ μείωση μισθών, ποτέ περικοπές προσωπικού και όπου πάντοτε οι πληρωμές γίνονται στην ώρα τους. Επίσης ξεχνούν ότι ο minimum μισθός στο Πλαίσιο είναι τα 750€ και τα 905€ (όταν όλη η αγορά δίνει το βασικό 511€ και 586€) και ότι κάθε χρόνο δίνονται bonus και αυξήσεις.

Το να προσφέρει μια εταιρία μισθούς 30% υψηλότερους από την αγορά, να τους καταθέτει ανελλιπώς στις 15 και 30 του μήνα, να δίνει σταθερά πριμ και πρόσθετες παροχές και να μην έχει κάνει ποτέ ούτε μειώσεις μισθών ούτε ομαδικές περικοπές δεν είναι απλό. Είναι αποτέλεσμα προσπάθειας 1.200 εξαιρετικών ανθρώπων και μιας Ελληνικής επιχείρησης και είναι κρίμα η προσπάθειά τους να αμαυρώνεται από πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου