ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Συνέντευξη Λαφαζάνη στο περιοδικό CRASH και τη Μαρία Κανελλοπούλου


"...........δεν είχα ενστάσεις γενικώς για τη συμμετοχή στον ΣΥΡΙΖΑ μελών και στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και απο τη ΝΔ. Αλίμονο, υπήρχαν και υπάρχουν πάρα πολλοί έντιμοι άνθρωποι από τους άλλους πολιτικούς χώρους, και είναι πολύ θετικό να κάνουν βήματα επανατοποθέτησης και προσέγγισης με την Αριστερά ή συνεργασίας μαζί μας σε μια αντιμνημονιακή, πατριωτική και δημοκρατική κατεύθυνση........" 


ΕΡ: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με μια ανθρώπινη ερώτηση. Πώς νιώσατε το βράδυ των εκλογών όταν πληροφορηθήκατε ότι η ΛΑ.Ε. δεν τα κατάφερε να μπει στη Βουλή;  
ΑΠ: Στενοχωρήθηκα. Θα έλεγα ψέματα αν ισχυριζόμουν ότι δεν στενοχωρήθηκα πολύ. Τα συναισθήματα εκείνες τις ώρες είναι πάρα πολύ επώδυνα και θα έλεγα πρωτόγνωρα και πολύ σύνθετα. Γρήγορα, όμως, σκέφτηκα ψύχραιμα, κοίταξα μπροστά και είπα: χάσαμε μια μάχη και όχι τον πόλεμο. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά.  
ΕΡ:Όταν βγήκατε να κάνετε τις καθιερωμένες δηλώσεις ήσασταν φανερά συγκινημένος. Αισθάνεστε μέσα σας ότι αδικηθήκατε;  
ΑΠ: Να αδικηθώ από ποιον; Οι βασικές επιλογές της ΛΑ.Ε με έβρισκαν σύμφωνο. Κι εγώ, προσωπικά, αναλαμβάνω πλήρως και στο ακέραιο όλη την ευθύνη του αρνητικού αποτελέσματος. Αν εννοείτε ότι μπορεί να αδικήθηκα από τον ελληνικό λαό, θα πω ευθέως πως όχι. Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να επιρρίψω ευθύνες στους συμπατριώτες μου για το ότι δεν ψήφισαν τη “Λαϊκή Ενότητα” (ΛΑΕ). Όχι γιατί οι πολίτες δεν έχουν ευθύνη για τις επιλογές τους. Για το τι και πως ψήφισαν. Για το αν απείχαν από τις εκλογές ή έριξαν λευκό ή άκυρο. Ασφαλώς έχουν ευθύνη και οι πολίτες. Είναι άλλο αυτό, όμως και άλλο να επιρρίψω ευθύνη στους πολίτες γιατί δεν ψήφισαν τη ΛΑΕ ή να ισχυριστώ ότι με αδίκησαν. Αυτό δεν το μπορώ και δεν θα το κάνω ποτέ. Θα ήταν πολύ εγωιστικό και πολύ αλαζονικό.  
ΕΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι κέρδισε τις εκλογές έχασε 230.000 ψήφους από τον Ιανουάριο. Από αυτές τις απώλειες ή από μετακινήσεις ψηφοφόρων άλλων κομμάτων η ΛΑ.Ε. συγκέντρωσε τελικά γύρω στις 155.000 ψήφους. Το μεγάλο ποσοστό πολιτών που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο, μετά την διάσπαση του κόμματος, έμεινε πιστό ή έστω έδωσε την ανοχή του στον σημερινό πρωθυπουργό. Για ποιον λόγο εκτιμάτε ότι συνέβη αυτό;  
ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα μπόρεσε να κερδίσει τις εκλογές εξαιτίας της ιδιαίτερα μεγάλης αποχής.

Από τον Βενιζέλο στον Τσίπρα

Ο πατέρας μου - άνθρωπος γεννημένος λίγο πριν τη λήξη του 19ου αιώνα ! - ήταν παιδί και υπαλληλάκος στα Τρίκαλα, σε ένα μαγαζί που είχε  τίτλο "Λίγο απ' όλα" και ήταν ουσιαστικά ένα διευρυμένο μπακάλικο, ένα πρωτόγονο department store (!) ... Η δουλειά ήταν από το πρωϊ ως το βράδυ επί 7 ημέρες, η ξεκούραση ήταν ορισμένες γιορτές :  Δουλειά, φαγητό, ύπνος, δουλειά και τούμπαλιν...Τότε λοιπόν, το 1911, όταν Ο Βενιζέλος θέσπισε την Κυριακή-αργία, μια εφημερίδα γαιοκτημόνων εκδόθηκε με τον πηχιαίο τίτλο  ΑΠΕΡΑΝΤΟΝ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΕΙΟΝ !   Σήμερα, η "Αριστερή Κυβέρνηση"  αναβιώνει τον   εφιάλτη που κάνει τον εργαζόμενο παραπλήσιο με το οικόσιτο ζώο μιας άλλης εποχής.Όσοι δεν είμαστε εμποροϋπάλληλοι, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην ψωνίζουμε τις Κυριακές....

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Eταιρικός κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος


Του Γιάννη  Σχίζα

Δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ της 31.10,15

Όπως είναι γνωστό οι  (ευτυχώς!)   ανολοκλήρωτες  διεθνείς ρυθμίσεις   που συνδέονται με   τις  «Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου και Επενδύσεων»,   παρέχουν απλόχερα το  δικαίωμα προσφυγής των εταιριών εναντίον κρατών,  όταν αυτά  επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους τα εταιρικά κέρδη…  Οι γίγαντες  τύπου Μονσάντο, Νεστλέ, Ζήμενς, Τογιότα κλπ, παρουσιάζονται πλέον ως προπομποί ενός μέλλοντος κυριαρχίας των εταιρικών συγκροτημάτων επί των μικρομεσαίων κρατών, ενώ οι σχέσεις τους με τα μεγάλα εθνικά κέντρα εξουσίας  προδιαγράφονται  ως ρυθμιζόμενες από  συμβιβασμούς και  διανομές «λείας».
Ο νέος  εταιρικός κόσμος  ματαίως  εξωραϊζεται από τους  μεταμοντέρνους  χειροκροτητές της Νέας Τάξης που ενίοτε αυτοσυστήνονται ως φιλόσοφοι (τρομάρα τους !) ... Τα ιδεολογικοκοινωνικά σπέρματα αυτού του κόσμου ανάγονται στη  δεκαετία του 90 – ενδεχομένως και παλιότερα – σε μια χώρα κυριαρχίας των μεγάλων εταιριών  όπως η Ιαπωνία .  Εκεί  υπήρχαν μισθωτοί που αυτοπροσδιορίζονταν με το όνομα του εργοδότη τους- π.χ Σχίζας της Τογιότα  ! -  ενώ υπήρξαν ακόμη και ευαίσθητα στελέχη κάποιου βαθμού που αυτοχειριάστηκαν σαν Σαμουράϊ, σε περιπτώσεις αποτυχίας των εταιρικών πλάνων !
  Ο  εταιρικός «πατριωτισμός» επιχειρεί κάποτε να το παίξει «προοδευτικός», όμως οι φαταούλικες πρακτικές  του τον προδίδουν. Η Μονσάντο και η Νεστλέ είναι  από τις πιο «κραγμένες» εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο – η πρώτη κυρίως λόγω των επεμβάσεών της στη διαχείριση του γενετικού υλικού, η δεύτερη λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του Προέδρου της ότι «το νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα»!

Φτάνει πια η μ@λ@kία!


 Της Ναταλίας Χατζηαντωνίου



Παρορμητικά και λόγω οργής: Στα 45, μ΄ένα περιορισμένο μισθό, μία κόρη στην Τρίτη λυκείου σχεδόν στην αποκλειστική μου ευθύνη, έχοντας επιστρέψει στο σπίτι των γονιών μου, έχοντας εγκαταλείψει επί της ουσίας μετά από μία 20ετία ό,τι ονειρεύτηκα και εξάσκησα ως επάγγελμα και ασκώντας πλέον την δημοσιογραφία ως «χόμπι» στο περιθώριο όσων εξασφαλίζουν σ΄εμένα και την κόρη μου την επιβίωσή μας, με τη ζωή μας να έχει αλλάξει άρδην (αλλά άρδην), ανήκοντας σε μία γενιά χωρίς προοπτικές και σ΄ένα κλάδο (τον δημοσιογραφικό) όπου παρόλα αυτά τα προβλήματα ξέρω ότι είμαι πολύ «προνομιούχος» έναντι των περισσότερων συναδέλφων και φίλων επειδή πληρώνομαι κανονικά και , με μεγάλες θυσίες, μπορώ ακόμα να στέλνω την κόρη μου στο φροντιστήριο μπας και κάνει τουλάχιστον εκείνη το όνειρό της πραγματικότητα, δεν ανέχομαι πλέον από κανέναν να ονομάζει «πενταροδεκάρες» το 6% πάνω στα φροντιστήρια (όπως έκανε ο υπουργός Παιδείας) κι από κανέναν να κρίνει αφ υψηλού ότι τα «παξιμάδια και οι ελιές» είναι μία διατροφική λύση για μια 5μελή οικογένεια (όπως έκανε ο κύριος Θηβαίος τον οποίο είχα σπεύσει πρόσφατα να υπερασπιστώ αν και τώρα πια το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού). Αν μη τι άλλο, «μαζευτείτε»… Φτάνει πια η μαλακία!
ΠΗΓΗ : Εναλλακτικός Τύπος http://www.enallaktikos.gr/ar19580el-ftanei-pia-i-malakia-tis-natalias-xatziantwnioy.html

«Τελειώνουν» την Ελλάδα ελαχιστοποιώντας τις δαπάνες υγείας


της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

  Είναι γνωστό ότι τα οδυνηρά μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι «εταίροι μας» στην Ελλάδα έχουν ήδη οδηγήσει το 53% του πληθυσμού της σε επίπεδο διαβίωσης ανάλογο με αυτό που επικρατεί στον τρίτο κόσμο...
Λιγότερο, ωστόσο, γνωστό είναι το πιο απάνθρωπο, αλλά ταυτόχρονα και το πιο αποτελεσματικό μνημονιακό μέτρο εξόντωσης των Ελλήνων, που καταγράφει με την ψυχρότητα των αριθμών ο ΟΟΣΑ, για την περίοδο 2009-2015 και που αφορά τις δαπάνες υγείας.

  Οι συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμια κλίμακα, αν και σε διαφορετικό βαθμό για κάθε χώρα, με σπουδαιότερη βέβαια τη γήρανση του πληθυσμού, και στη συνέχεια την τεχνολογική πρόοδο, απαιτούν σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες υγείας. Η αύξηση αυτή προβλέπεται ότι θα φθάσει το 6-8% του ΑΕΠ στις δύο προσεχείς δεκαετίες. Ωστόσο, για την περίοδο 2009-2015 διαπιστώνεται επιβράδυνση της αύξησης των δαπανών υγείας, που αποδίδεται στη μείωση των μισθών εξαιτίας της κρίσης, αλλά που η ειδική μελέτη, του αρμόδιου για την πολιτική υγείας του ΟΟΣΑ Mark Pearson, την εκλαμβάνει ως παροδική.

  Σε καμία, όμως, από τις εμφανιζόμενες στον σχετικό πίνακα του ΟΟΣΑ, οικονομίες, διαπιστώνεται αυτός ο, πράγματι, ανελέητος εξανδραποδισμός που έχουν υποστεί οι δαπάνες υγείας στην Ελλάδα, στο διάστημα της εξεταζόμενης περιόδου.

Τουρκία : ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

του Άρη Θαλασσινού 
ΠΗΓΗ : ΙΣΚΡΑ  
Η 29η Οκτωβρίου γιορτάζεται στην Τουρκία ως η “Ημέρα της Δημοκρατίας” προς τιμήν της ανακήρυξης του νέου, κοσμικού τουρκικού κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ, το 1923. Αυτή τη χρονιά, όμως, η ατμόσφαιρα στη γείτονα χώρα μόνο γιορτή της Δημοκρατίας δεν θυμίζει. Ένα βαρύ πέπλοαυταρχισμού έχει τυλίξει την Τουρκία, σε πολλές περιοχές της οποίας έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος, παραμονές των ιδιαίτερα κρίσιμων εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Εκλογών, οι οποίες θα κρίνουν το μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν και του επί 13 χρόνια κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), επηρεάζοντας καταλυτικά τις εξελίξεις στην ευρύτερη, εξαιρετικά ασταθή περιοχή μας.  
Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, το ισλαμικό ΑΚΡ έχασε για πρώτη φορά από το 2002 την κοινοβουλευτική του αυτοδυναμία, παρότι ήρθε πρώτο, παίρνοντας περίπου το 41% των ψήφων έναντι 25% του Κεμαλικού CHP. Το “λαχάνιασμα” στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας και ο εντεινόμενος αυταρχισμός του καθεστώτος Ερντογάν- με σημείο καμπής την άγρια καταστολή εναντίον των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης την άνοιξη του 2013, για να γενικευτούν σε όλη τη χώρα- συνέβαλαν στη βαθμιαία διάβρωση της κοινωνικής υποστήριξης στο ΑΚΡ. Αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η εκτόξευση του αριστερού, φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) στο 13%. Υπερβαίνοντας το πολύ υψηλό όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης (10%), το HDP πήρε σχεδόν όλες τις έδρες στις κατά κύριο λόγο κουρδικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και στέρησε το ΑΚΡ από την ποθητή αυτοδυναμία.  
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου αποτέλεσε οδυνηρό ράπισμα στον Ερντογάν. Έχοντας μεταπηδήσει στο προεδρικό μέγαρο και αφήνοντας στην πρωθυπουργία τον έμπιστό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Ερντογάν ευελπιστούσε ότι η επόμενη Βουλή θα αναθεωρούσε το σύνταγμα, στην κατεύθυνση ενός ισχυρά προεδρικού συστήματος, κατά το αμερικανικό (κατ' άλλους, το ρωσικό) πρότυπο, που θα έδινε στον ίδιο υπερεξουσίες, εν είδει προέδρου- “σουλτάνου”. Μετά την απώλεια αυτοδυναμίας, ο Ερντογάν τορπίλισε κάθε πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού, είτε με το CHP είτε με το δεξιό, υπερεθνικιστικό MHP (πρώην Γκρίζοι Λύκοι) μια και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεταν ως όρο τον ενταφιασμό των σχεδίων για προεδρικό σύστημα.

Από τους Νεάντερταλ στην κοινωνική λογιστική


Του Γιάννη Σχίζα
Δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ της 30.10.2015

Σε ένα παλιό ενημερωτικό φιλμάκι για τους Νεάντερταλ   διατυπωνόταν   η υπόθεση ότι η κάθε κοινότητα ή αγέλη αυτού του «προανθρώπινου»  σχηματισμού   συνήθιζε να ξεφορτώνεται όσα μέλη  ήταν ανήμπορα  να συμβάλλουν στην επιβίωση της ομάδας : Γέροι  και  βρέφη εξολοθρεύονταν ,  όταν   οι περιστάσεις  δυσκόλευαν …..

Τα πράγματα  εξελίχθηκαν στη συνέχεια καλύτερα, με τα κρούσματα γεροντοκτονίας και παιδοκτονίας να περιορίζονται –  με χτυπητή εξαίρεση αυτήν του Καιάδα της αρχαίας Σπάρτης , για λόγους ευγονικής. Πάντως ο Γιαπωνέζος  σκηνοθέτης  Ιμαμούρα δεν θεωρήθηκε εκπρόσωπος του φανταστικού  όταν γύρισε  προ ετών τη «Μπαλάντα του Ναραγιάμα», βασισμένη σε ένα  βιβλίο του  Φουκαζάουα : Το έργο διαδραματιζόταν σε κάποιο  ορεινό χωριό της προβιομηχανικής Ιαπωνίας, με   επίκεντρο την περίπτωση μιας γυναίκας που πλησίαζε τα 70 και γι αυτό το λόγο έπρεπε, σύμφωνα με τα έθιμα της εποχής, να αφήσει τόπο για τους νεώτερους και  να «αποσυρθεί» από τη ζωή. Η «απόσυρση» γινόταν  με την τελετουργική  μεταφορά του 70άρη σε μια ερημική περιοχή, όπου και παρέμενε  μέχρι θανάτου ….

Τα κοινωνικά ήθη γνώρισαν έκτοτε μεγάλη διαδρομή , περνώντας την τελευταία περίοδο από την «ενδοοικογενειακή» στην κοινωνική και μάλιστα διηλικιακή  «αλληλεγγύη». Βασική  προϋπόθεση γι αυτή την εξέλιξη ήταν  η  ανάπτυξη της παραγωγικότητας.

2687,32 ευρώ το μήνα ο κάθε ¨σύμβουλος¨ του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος !!!


ΠΗΓΗ : "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ"


Την ώρα που οι φόροι και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων πέφτουν σαν το χαλάζι, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μοιράζουν παχυλούς μισθούς σε golden boys της κυβέρνησης ¨Δεύτερη Φορά Αριστερά¨.

2687,32 €/μήνα χ 12 μήνες χ 7 ¨συμβούλους¨ = 225.735,00 € ετησίως

Αυτή την εξίσωση …έλυσαν στο υπουργείο περιβάλλοντος για να ξεπεράσουμε την κρίση !!! 

1. Συνιστάται, από 23.9.2015 Πολιτικό Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να επικουρεί στο έργο του τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
2. Στο ανωτέρω Πολιτικό Γραφείο συνιστώνται, για την εκπλήρωση του σκοπού του,τέσσερις (4) θέσεις µετακλητών υπαλλήλων και τρεις (3) ενιαίες θέσεις ειδικών συµβούλων και ειδικών συνεργατών.
Η παρούσα να δηµοσιευτεί στην Εφηµερίδα της Κυβέρνησης.¨ 

Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι αυτό που αναγράφεται στα ¨έχοντας υπόψη¨ και αφορά αφενός στο ύψος του μισθού και αφετέρου στις πηγές που θα αντληθούν αυτά τα χρήματα.
Θαυμάστε σε πόσους κωδικούς του προϋπολογισμού βάζουν χέρι για να εξασφαλίσουν …τα προς το ζην στα ¨δικά μας παιδιά¨ !!!!!!!!

¨...... από τις διατάξεις της απόφασης αυτής προκαλείται δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισµού του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας ύψους 61.439,62€περίπου για το τρέχον οικονοµικό έτος και για κάθε επόµενο έτος 225.735,00€ περίπου περίπου που θα καλυφθεί από τις πιστώσεις των:  ΚΑΕ 0211:58183/15.12.2014,αα810, ΚΑΕ 0213:57992/12.12.2014 αα860, ΚΑΕ 0215 57993/12.12.2014,αα1303, ΚΑΕ
0291:57995/12.12.2014,αα887, ΚΑΕ 0292:58181/15.12.2014,αα809, ΚΑΕ
0293:57996/12.12.2014,αα 1299, ΚΑΕ 0511:1426/14.1.2015,αα 7067, 31204/13.7.2015,αα59111, 37411/3.9.2015,αα 72458, ΚΑΕ 0512:1420/14.1.2015,αα7069,31208/13.7.2015,αα59107,37412/3.9.2015, αα 72451 του Ειδικού Φορέα 31-110.¨

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Πρώην δντης του ΔΝΤ : Θα υπάρξει κοινωνική αντίδραση στις πολιτικές Τσίπρα


Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο bankingnews.gr,ο πρώην διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και νυν ερευνητής στο American Enterprise Institute, Desmond Lachman.  προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι σε έναν χρόνο η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί ξανά σε ύφεση και πως όλοι θα μιλούν πάλι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιμένει στην πάγια θέση του ότι το Ταμείο και η Ε.Ε. πρέπει να παρέχουν στη χώρα μας την τεχνική βοήθεια για να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.  

Αναλυτικά η συνέντευξη του Desmond Lachman στο bankingnews.gr:  
- Ποιος πιστεύετε ότι ήταν ο λόγος που δεν διακρίναμε στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου την απογοήτευση των Ελλήνων από τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες και έφερε ένα τρίτο μνημόνιο;  
Παρά την οικονομική δυσπραγία που έφερε η ένταξη του ευρώ στην Ελλάδα, οι έλληνες ψηφοφόροι εξακολουθούν να θέλουν πάρα πολύ να παραμείνουν στην ευρωζώνη.
Στις τελευταίες εκλογές προσήλθαν στις κάλπες με την πεποίθηση ότι ο κ. Τσίπρας ήταν ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για να εφαρμόσει τις απαιτήσεις δανειστών (σ.σ. το μνημόνιο).
Κατάλαβαν επίσης ότι αν η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ δεν είχε εναλλακτική λύση από το να λυγίσει στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων της.  
- Σε πρόσφατη δήλωσή σας υποστηρίζατε ότι θα ήταν καλύτερα το ΔΝΤ να παράσχει οικονομική και τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να οργανώσει ένα σχέδιο Β και να βγει από το ευρώ.
Στηρίζετε ακόμα αυτή την άποψη;  

Κατά του Νάτο – Υπέρ μιας Ανεξάρτητης Ευρώπης


Διεθνής συνάντηση εναντίον της διατήρησης και της περαιτέρω επέκτασης και ανάπτυξης της Ατλαντικής Συμμαχίας πραγματοποιήθηκε χθες στη Ρώμη, με πρωτοβουλία της ιταλικής επιτροπής «’Οχι στο ΝΑΤΟ, ‘Όχι στον πόλεμο» και με τη συμμετοχή μιας πλειάδας προσωπικοτήτων από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Λίβανο, μεταξύ των οποίων (νυν και πρώην) κοινοβουλευτικοί από την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Αφορμή για τη συνάντηση απετέλεσε η γιγαντιαία άσκηση του ΝΑΤΟ «Trident Juncture» που ο παριστάμενος βουλευτής και μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης χαρακτήρισε ως «πρόβα πολέμου», που αποσκοπεί να τρομάξει όλο τον πλανήτη. Μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της συμμαχίας, η άσκηση αυτή διεξάγεται σε μια τεράστια περιοχή από τον Ατλαντικό μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο, με τη συμμετοχή περισσότερων των 35.000 στρατιωτών από 30 χώρες. 

 Πέραν όμως της διαμαρτυρίας για την άσκηση, σκοπός της συνάντησης ήταν, σύμφωνα με τους οργανωτές, να συντονιστούν οι προσπάθειες ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τον ρόλο της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά και κατάργησης του ΝΑΤΟ, ως απαραίτητου βήματος για την προστασία της ειρήνης και την εδραίωση της ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Μάριος Κρητικός και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ενώ μήνυμα υποστήριξης στην προσπάθεια έστειλε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Από την Κύπρο συμμετείχε ο βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης. Την υποστήριξή του εξέφρασε με μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ‘Αντρος Κυπριανού, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί  λόγω της επίσκεψης του ‘Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο.

Οι ομιλητές από την Ελλάδα και την Κύπρο στάθηκαν ιδιαίτερα στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε το ΝΑΤΟ στην επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα, στο πραξικόπημα και την απόπειρα δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου το 1974 και στην επακολουθήσασα τουρκική εισβολή στο νησί.

Εκδήλωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, 8.11.15


TA ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ


του Δημήτρη Λυμπερόπουλου
 Οικονομολόγου-Διεθνολόγου


Η εισαγωγή τού ενιαίου νομίσματος,τού Ευρώ,συνεπάγεται τήν ΑΝΙΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ,μεταξύ τών χωρών-μελών.Όμως,πρίν από τήν ένταξη στήν ΟΝΕ καί τό Ευρώ,τό νόμισμά μας η δραχμή καί η νομισματική πολιτική ήταν στό πλαίσιο τού εθνικού κράτους,όχι μόνο ένα μέσο ανταλλαγών αλλά καί ένα εργαλείο αναπτυξιακής καί κοινωνικής πολιτικής,αφού η νομισματική κυριαρχία εξασφάλιζε στό εθνικό κράτος μιά σχετική ευελιξία στήν παροχή ρευστότητας στήν οικονομία καί στήν αναπροσαρμογή τής ισοτιμίας τού νομίσματος γιά τήν διαφύλαξη η προαγωγή τής ανταγωνιστικότητας τής οικονομίας,τής προώθησης τών εξαγωγών καί μιάς έμμεσης προστασίας τής εθνικής παραγωγής.

Η καθήλωση  τής ΕΚΤ(Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας)σε ένα ρόλο Κέρβερου μόνο γιά τον πληθωρισμό,χωρίς νά ασχολείται καθόλου μέ τήν ανάπτυξη,τήν απασχόληση,άρα μέ τήν μείωση τής ανεργίας καί τήν χρηματοδότηση(ρευστότητα)τών κρατών-μελών,οδηγεί τίς οικονομίες αυτές νά υφίστανται πολύ υψηλό κόστος από τό ισχυρό ευρώ,καί νά μή μπορούν νά εφαρμόσουν τίς δικές τους εθνικές πολιτικές ανάπτυξης,εφόσον στερήθηκαν πλέον τήν νομισματική τους πολιτική καί δεσμεύοντας τήν χώρα στούς κανόνες τού <<ελεύθερου>>παγκοσμιοποιημένου εμπορίου καί τής κοινής αγοράς.

Η ΕΚΤ έχει καταστεί <<κράτος εν κράτει>>αφού:

Εκδήλωση ιστορικής μνήμης - ένα χρόνο από το θάνατο του Δήμου Τσακνιά




H  οικογένεια του Δήμου Τσακνιά προσκαλεί  τους φίλους και τους συντρόφους του σε ανοιχτή εκδήλωση ιστορικής μνήμης με τίτλο «5΄ για τον Δήμο – 19 μαρτυρίες για τον Δήμο Τσακνιά».
Μαζί με τον Δήμο, χάθηκε η μνήμη γεγονότων της νεώτερης ιστορίας, στα οποία ο ίδιος συμμετείχε χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε ιστορική καταγραφή ή δική του δημόσια αναφορά. Στην εκδήλωση θα επιχειρηθεί, μέσα από μαρτυρίες ορισμένων από τους πολλούς συντρόφους ή και φίλους που μοιράστηκαν σημαντικές περιόδους της ζωής του, μια ανασύσταση πλευρών της ιστορικής μνήμης γύρω από κάποια από αυτά τα γεγονότα, σε δυο μεγάλες ενότητες. Η πρώτη αφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα, με επίκεντρο την έκδοση του παράνομου «Οδηγητή», για τον οποίο ο Δήμος ήταν υπεύθυνος από τα μέσα του 1972 έως και τους πρώτους μήνες της μεταπολίτευσης, και το ΚΚΕ (Κομματική Οργάνωση Πειραιά, Διευθυντής της ΚΟΜΕΠ, ιδεολογική δουλειά, αν. μέλος της Κ.Ε.) μέχρι την αποχώρηση του το 1989. Η δεύτερη, τη δουλειά του στο συνδικαλιστικό κίνημα των σιδηροδρομικών ως νομικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), τη συμμετοχή του στο Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, από τα ιδρυτικά μέλη του οποίου υπήρξε ο ίδιος και μέσα από τον οποίο αναδύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, τη συμμετοχή του, με την ιδιότητα του ανένταχτου, σε όλες τις Πολιτικές Γραμματείες του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη σύσταση του ενιαίου κόμματος, τη δράση και τις απόψεις του ως απλό μέλος στη συνέχεια – μέχρι και τις παραμονές της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό κόμμα. 

Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015, 7μμ. 



«Πράσινο φως» από το ΝΣΚ για τις γερμανικές επανορθώσεις


distomo.jpg

ΠΗΓΗ : Εφημερίδα των Συντακτών

....
Σύμφωνα με το πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η Ελληνική Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας την πλήρη ικανοποίηση όλων των δημοσίων αξιώσεων, αλλά και των αξιώσεων Ελλήνων υπηκόων που πηγάζουν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει το Απόρρητο Πόρισμα Ομάδας Εργασίας του ΝΣΚ, που δημοσιεύει κατ΄ αποκλειστικότητα, το CNN Greece.
  • Η έκθεση ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014[ ερώτηση οικονικης : και τότε γιατί οι κυβερνήσεις σιωπούν;]και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκρίνει η Ελληνική Δημοκρατία να ακολουθήσει τα εξής βήματα:
  • Να προσκαλέσει – μέσω της διπλωματικής οδού- την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας σε διαπραγματεύσεις.
Σε περίπτωση που η Γερμανία αρνηθεί να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις ή σε περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης συμφωνίας των δυο χωρών, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να προσφύγει απευθείας «σε δεσμευτική για τα μέρη δικαιοδοτική κρίση» παρακάμπτοντας το Διαιτητικό Δικαστήριο της Συμφωνίας του Λονδίνου καθώς αυτό έχει μόνο μη δεσμευτικού χαρακτήρα δικαιοδοσία.

H «δεσμευτική για τα μέρη δικαιοδοτική κρίση»

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

H Φολκσβάγκεν "έκανε λάθος" στο λογισμικό....


Από τον Οικονομικό Μύθο στο Λόγο

 ........Ο Κέϋνς με την ‘Γενική Θεωρια’ του το 1936 έκανε μια επανάσταση υπέρ της Δημοκρατίας, της Πολιτικής και των Λαών. Κατέστησε την δημοσιονομική και νομισματική πολική όργανα καταπολέμησης της ανεργίας και της ύφεσης...........

του Σπύρου Στάλια,  Οικονομολόγου Ph.D

Ας δούμε μερικές βασικές αρχές, που στηρίζουν τον κόσμο της κυρίαρχης οικονομικής σκέψης της ΕΕ, που οδηγούν σε πλάνη σύνθεσης, και από την πλάνη σύνθεσης σε επιστημονική θεωρία, και από εκεί σε επίφοβες, ανόητες αιματηρές πολιτικές εφαρμογές.
Ο A. Smith, ο πατέρας του φιλελευθερισμού τόνιζε ότι 'ότι είναι συνετό στη διαχείριση μιας οικογένειας, σπάνια μπορεί να είναι λανθασμένο για ένα μεγάλο Βασίλειο.’ Στην κυριολεξία η ρήση αυτή μοιάζει να είναι αυταπόδεικτη.
Ο Α. Smith ήθελε να πει εδώ, ότι μια οικογένεια θα πρέπει να ζει απλά, σύμφωνα με τα εισοδήματα που της απομένουν μετά τις αποταμιεύσεις της. Έτσι θα συσσωρεύει πλούτο για να μπορεί να κάνει επενδύσεις, και στις δύσκολες στιγμές να μπορεί να τα βγάζει πέρα.
Κατά συνέπεια αυτό το τόσο λογικό, το τόσο σταθερό σαν αλήθεια στο χρόνο και στον χώρο, δεν μπορεί να μην είναι αλήθεια για ένα Βασίλειο, για ένα Κράτος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που την αρχή της φειδούς (της αποταμίευσης) μας την διδάσκουν από μικρά παιδιά και την γιορτάζουμε άλλωστε την ημέρα της αποταμίευσης.
Αν όμως αιφνιδίως όλοι μας, άτομα, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτη αυξήσουμε τις αποταμιεύσεις μας, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Θα λείψει τόση μεγάλη ζήτηση από την αγορά που η παραγωγή θα μειωθεί και η ανεργία θα εκτιναχτεί στα ύψη.
Κατά συνέπεια αυτό που είναι ενάρετο για ένα άνθρωπο ή οικογένεια, αν το εφαρμόσουμε ως ενάρετη πολιτική, είναι καταστροφικό.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ


Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν,
θα ρθούνε, θα περάσουν
Κριτές θα μας δικάσουν
Οι αγέννητοι, οι νεκροί

Κωστής Παλαμάς

Πατριώτες είναι αυτοί που αγαπούν και που ομολογούν τις διαβαθμίσεις της αγάπης- στις οποίες είναι επόμενο να προτάσσεται η δική τους χώρα, περιφέρεια, περιοχή, γειτονιά. Οι Πατριώτες εκτρέφουν μια σχέση αμφιθυμική με τη χώρα τους, όπως συμβαίνει σε όλες τις σχέσεις, όμως το στοιχείο της αγάπης προέχει.
Σήμερα, 28η Οκτωβρίου 2015, ημέρα του ΟΧΙ, οι πατριώτες αυτής της χώρας θα έπρεπε να αισθάνονται ντροπή για την οδυνηρή κατάληξη των αντικατοχικών αγώνων. Θα έπρεπε σαν τον Σαββόπουλο να μιλάνε για «κωλοέλληνες»,  συγκρίνοντας το μεγαλειώδες ΟΧΙ του 1940 με το  εξαπατημένο ΟΧΙ του ελληνικού λαού της 5ης Ιουλίου, κι ακόμη με την επιδοκιμασία της εξαπάτησης από το πλειοψηφικό εκλογικό σώμα της 20ης Σεπτεμβρίου.
Ιδιοτελείς αλλά και ανιδιοτελείς αντιμνημονιακοί – πλην τελούντες σε κατάσταση εξουσιαστικής λιγούρας και  προοδευτικού κομφορμισμού αντιστοίχως – μίλησαν για υπέρτερες δυνάμεις και συντριπτικές απειλές εναντίον της χώρας. Όμως όλη  η ευρωζωνική απειλή δεν αποτελούσε ούτε ένα εκατομμυριαστό μπροστά στην ένοπλη απειλή των δυνάμεων του Άξονα, που κυριαρχούσαν   απόλυτα στην  χερσαία Ευρώπη. Τότε παίζονταν ζωές, περιουσίες, εθνικά εδάφη, τώρα παίζονταν τα θλιβερά 17ωρα του κ. Τσίπρα και το ατέλειωτο μπλα-μπλα των ευρωπαραγόντων…Τότε η Αμερική «ήτο μακράν» και η Ρωσία ουδέτερη, τώρα υπήρχε (και υπάρχει) στη περιοχή μας ένας άλλος συσχετισμός δυνάμεων, που έκανε(και κάνει) εφικτό το σύγχρονο ΟΧΙ.

Ευτυχώς, το μέλλον δεν τελειώνει, η ιστορία διαρκεί, καμιά  απαισιοδοξία δεν μπορεί να είναι τελεσίδικη. Ο αντιαποικιακός, αντιϊμπεριαλιστικός και πατριωτικός αγώνας συνεχίζεται.



Το Πόρισμα των « Σοφών» αγνοεί προκλητικά τις Αποφάσεις του ΣτΕ

Δελτίο της "Σοσιαλιστικής Προοπτικής"

Απόφαση ΣτΕ 2287/2015 Δημοσιεύθηκε στις : [ 18-06-2015 ]  Κοινωνική ασφάλιση - Κύριες και επικουρικές συντάξεις - Περικοπές συντάξεων - Επίλυση ζητήματος λόγω σπουδαιότητας - Αντισυνταγματικότητα ρύθμισης

 Περίληψη: Κρίθηκε ότι οι επίμαχες μειώσεις των κυρίων και επικουρικών συντάξεων αντίκεινται στις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1, 4 παρ. 5 και 25 παρ. 1 και 4 του Συντ. και είναι, ως εκ τούτου, ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες, διότι δεν διενεργήθηκαν μετά από μελέτη των συνολικών επιπτώσεών τους στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων συνταξιούχων με αποτέλεσμα να μη καθίσταται εφικτός ο δικαστικός έλεγχος της συμβατότητας τους με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ. Μετά τις διαδοχικές περικοπές και μειώσεις, σε συνέχεια δε και προς εφαρμογή του εγκριθέντος κατά το έτος 2012 δεύτερου «Μνημονίου Συνεννόησης» (ν. 4046/2012), ακολούθησαν το ίδιο αυτό έτος, δύο ακόμη νομοθετήματα με αντικείμενο την περαιτέρω περιστολή κυρίων και επικουρικών συντάξεων: Ο ν. 4051/2012, με το άρθρο 6 του οποίου μειώθηκαν αναδρομικά κατά 12%, όπως αναλυτικά προαναφέρθηκε, οι κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και οι επικουρικές συντάξεις, με κλιμάκωση του ποσοστού μειώσεως (10%, 15% και 20%) αναλόγως του ύψους αυτών και με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ, καθώς και ο ν. 4093/2012, με το άρθρο πρώτο του οποίου, αφ ενός μεν μειώθηκαν εκ νέου, σε ποσοστά από 5% έως και 20%, οι από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία συντάξεις, που υπερβαίνουν αθροιστικώς τα 1.000 ευρώ, αφ ετέρου δε καταργήθηκαν πλέον για όλους τους συνταξιούχους τα επιδόματα και δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας. Οι τελευταίες ως άνω διατάξεις ψηφίσθηκαν όταν είχε πλέον παρέλθει διετία από τον πρώτο αιφνιδιασμό της οικονομικής κρίσεως και αφού εν τω μεταξύ είχαν σχεδιασθεί και ληφθεί τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Επομένως, κατά την επιχειρηθείσα με τις διατάξεις αυτές νέα, για πολλοστή φορά, περικοπή συνταξιοδοτικών παροχών της ίδιας ομάδας θιγομένων, ο νομοθέτης δεν εδικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει σε σχετικές ρυθμίσεις χωρίς ειδική έρευνα του αντικειμένου αυτών, αλλά όφειλε, κατά τα εκτεθέντα στην έβδομη σκέψη, να προβεί σε εμπεριστατωμένη μελέτη, προκειμένου να διαπιστώσει και να αναδείξει τεκμηριωμένα ότι η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων ήταν συμβατή με τις σχετικές συνταγματικές δεσμεύσεις, τις απορρέουσες, μεταξύ άλλων, από το θεσμό της κοινωνικής ασφαλίσεως, τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και την προστασία της αξίας του ανθρώπου (Αντίθετη μειοψηφία).


Το παραπάνω κείμενο αποτελεί περίληψη της απόφασης 2287 του ΣτΕ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Οι νέοι αγρότες σε δυσμένεια....



Ρεπορτάζ  του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Στις  15 Οκτ 2015, στις Βρυξέλλες παρουσιάσθηκε η ενδιάμεση πρόοδος της μελέτης της ECORYS (ένα έργο 1.500.000€ για 18 μήνες, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Wageningen και την εταιρεία AEQUATOR) για την καθιέρωση ενός βελτιωμένου συστήματος ανταλλαγών Νέων Αγροτών, χωρίς ενδείξεις αποδοχής ή προσδιορισμού του προϋπολογισμού και καθορισμού του φυσικού αντικειμένου (πόσοι νέοι αγρότες ετησίως).
Στις 20 Οκτ 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο ΜΟΝΟ για το 2016 θα διαθέσει ποσό 2.200.000.000€, με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν ευκαιρίες για σχεδόν 600.000 νέους (αστούς) που επιθυμούν να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να εκτελέσουν εθελοντική εργασία ή να συμμετάσχουν σε ανταλλαγές νέων και σχέδια που θα υλοποιηθούν στο εξωτερικό.
Και πέραν των 2,2 δις € από την ΕΕ θα διατεθούν άλλα, σε 200.000 εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές και αντιπροσώπους της νεολαίας, προκειμένου να συνεχίσουν την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Το 2016, η Επιτροπή εστιάζει τη χρηματοδότηση από το Erasmus+ στην υποστήριξη έργων που αποσκοπούν να καταστήσουν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης χωρίς αποκλεισμούς, να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη πολυμορφία της διδασκαλίας ανά την Ευρώπη και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κινδύνου ριζοσπαστικοποίησης των νέων.
Για τους Νέους Αγρότες και για όσους ασχολούνται (εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές, και αντιπροσώπους της αγροτικής νεολαίας) με τους νέους αγρότες, η Ευρ. Επιτροπή ακόμα δεν έχει στα χέρια της κάποιο σχέδιο. Δεν έχει αποφασίσει ακόμα κανένα πρόγραμμα, δεν έχει χρηματοδοτήσει ακόμα τίποτε, δεν σκέπτεται να κάνει γενική πρόσκληση για πιθανούς ωφελούμενους νέους αγρότες, και βέβαια δεν έχει εγκατεστημένο κάποιας μορφής πρόγραμμα ανταλλαγών νέων αγροτών, που να αποσκοπούν να καταστήσουν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης νέων αγροτών χωρίς αποκλεισμούς, να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την παντελή έλλειψη αγροτικής εκπαίδευσης ή την αυξανόμενη πολυμορφία της αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης ανά την Ευρώπη και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του κινδύνου ριζοσπαστικοποίησης των νέων αγροτών.
Φαίνεται σαν να υπάρχουν δύο κατηγορίες νέων, οι νέοι ευρωπαίοι αστοί και οι νέοι ευρωπαίοι αγρότες και φαίνεται ότι η ΕΕ αναγνωρίζει και φροντίζει μόνο τους νέους αστούς … …

Κάλπικες οι μελέτες της "Ελληνικός χρυσός", σύμφωνα με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.....

Της Λούλης Σταυρογιάννη 
 ΑΥΓΗ 26/10/15
skouries_rypansi

Επικίνδυνα κενά -που ισοδυναμούν με απόκρυψη στοιχείων- στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και κατ” επέκταση στους περιβαλλοντικούς όρους που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο του 2011 από το ΥΠΕΚΑ για τη λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, με ευθύνη της Ελληνικός Χρυσός, αναδεικνύουν τα δύο πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, τα οποία ολοκληρώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Ταυτόχρονα διαπιστώνεται βουνό παραβάσεων των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που είχαν αποτέλεσμα τη ρύπανση νερών και του εδάφους από τη διάθεση των υγρών αποβλήτων με επικίνδυνα συστατικά εκτός ορίων, όπως τα βαρέα μέταλλα, αλλά και από την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων, ακόμη και των επικίνδυνων. Κοντά σε αυτά και η παράνομη διακίνηση επικίνδυνων προϊόντων προς εξαγωγή, τουλάχιστον από τις αρχές του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2013, από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά παράβαση των υποχρεώσεων που θέτει ο διεθνής ναυτιλιακός κώδικας.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

O Ρουβίκωνας καταγγέλλει τους ΑΝΕΛ

Τα μέλη της Αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας ΔΕΝ μπήκαν στα γραφεία των ΑΝΕΛ στη λεωφόρο Συγγρού, αλλά  ο "ανεξάρτητος Τύπος¨μίλησε για "κατάληψη"....
Οι αντιεξουσιαστές ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου ,  ανάρτησαν δυο πανό και πέταξαν φέϊγ βολάν ενάντια στα νέα μέτρα.... 


Σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα athens.indymedia.org για την "κατάληψη" αναφέρεται:

«Για μία ακόμα φορά, οι πολλοί, οι αδύναμοι, αυτοί που πάντα πληρώνουν, καλούνται να καταβάλουν το τίμημα της εξόδου από την "κρίση" που οι λίγοι κατέχοντες τον πλούτο δημιούργησαν. Από το 2010 ο λαός ζει μια άνευ προηγουμένου καταστρατήγηση βασικών δικαιωμάτων που κατέκτησε με σκληρούς αγώνες και θυσίες. Οι κρατικές πολιτικές οδηγούν στην ανεργία, σε μισθούς πείνας, στην άγρια φορολόγηση, στη φτωχοποίηση, με σκοπό να πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις που θα ωφελήσουν το κεφάλαιο και θα δημιουργήσουν κέρδη για τις ελίτ, ντόπιες και ξένες. Άλλωστε, αυτές οι πολιτικές παρουσιάζονται από τους εκάστοτε κυβερνώντες σαν μονόδρομος, σαν κάτι αναγκαίο, σαν καθήκον να κάνουμε θυσίες.

Ζήσαμε έτσι το μνημόνιο 1, που επέβαλε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αυτοί που λέγανε "λεφτά υπάρχουν", το μνημόνιο 2 της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που έταζε τη σκληρή επαναδιαπραγμάτευση με τους τοκογλύφους και τώρα το μνημόνιο 3, που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ έταζε ότι "θα σκίσει τα μνημόνια". Συγκεκριμένα, προεκλογικά ακούσαμε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, δηλώνοντας εμφατικά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία επιβολή νέων φόρων, ενώ μετεκλογικά έκανε στροφή 180 μοιρών.

Τα μέτρα που παίρνονται δίνουν πλέον τη χαριστική βολή στους από τα κάτω και μόνο φιλολαϊκά δε μπορούν να χαρακτηριστούν. Έτσι βλέπουμε ότι:

Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών : Μια εκ των ένδον ομολογία

Ερωτήθηκε ο  Ντόναλντ Τραμπ, " Ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος αν αιμοσταγείς δικτάτορες όπως ο Σαντάμ Χουσέιν και ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκονταν ακόμη στην εξουσία;".... 
«100%», απάντησε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο δισεκατομμυριούχος απάντησε ότι το Ιράκ και η Λιβύη θα ήταν λιγότερο διαιρεμένες και θα συνέβαλαν στη προώθηση μεγαλύτερης σταθερότητας στη Μέση Ανατολή αν οι δύο δικτάτορες – Χουσέιν και Καντάφι αντίστοιχα – δεν είχαν εκδιωχθεί δια της βίας από την εξουσία.

Ο Σαντάμ Χουσέιν ανατράπηκε έπειτα από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 και ο Καντάφι έπειτα από τον αιματηρό εμφύλιο το 2011, που οδήγησε τελικά στην υπό το ΝΑΤΟ στρατιωτική επέμβαση.

«Εννοώ, κοιτάξτε τη Λιβύη, κοιτάξτε το Ιράκ. Το Ιράκ δεν είχε τρομοκράτες. Εκείνος [ο Χουσέιν] σκότωνε άμεσα τους τρομοκράτες και σήμερα μοιάζει με το Χάρβαρντ της τρομοκρατίας. Αν δείτε το Ιράκ πριν από χρόνια, δεν λέω ότι ήταν καλός τύπος, φρικτός ήταν, αλλά [η χώρα] ήταν πολύ καλύτερη σε σχέση με σήμερα. Σήμερα το Ιράκ είναι ένα πεδίο εκπαίδευσης τρομοκρατών.

»Σήμερα η Λιβύη, ούτε που την ξέρει κανένας, ειλικρινά δεν υπάρχει Ιράκ και δεν υπάρχει Λιβύη. Έχουν διαλυθεί τα πάντα. Δεν υπάρχει έλεγχος. Κανένας δεν γνωρίζει τι γίνεται εκεί», είπε.

Τόσο ο Καντάφι όσο και ο Χουσέιν διέπραξαν θηριωδίες εις βάρος των λαών τους και συγκαταλέγονται σε εκείνους που έχουν διαπράξει τις περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.

Ωστόσο, ο Τραμπ είπε ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να διαπράττονται στη Λιβύη και στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι «είναι χειρότερες από ποτέ».

«Αποκεφαλίζουν και πνίγουν ανθρώπους. Σήμερα είναι πολύ χειρότερα από τότε, υπό τον Σαντάμ Χουσέιν ή τον Καντάφι», είπε.

Επιχείρηση κατακερματισμού και εκποίησης της αγροτικής περιουσίας


Του ΤΑΣΟΥ ΚΑΝΤΑΡΑ*

......Οι αναπτυσσόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών-κτηνοτρόφων, αποτελούν την μοναδική ελπιδοφόρα απάντηση της περιφέρειας που αργοπεθαίνει.......

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ε. Αποστόλου, παρουσία και του προσφάτως αφιχθέντα στη παρέα της νεομνημονιακής κυβέρνησης Τσίπρα υφυπουργού κ. Μ. Μπόλαρη, ο οποίος επιπροσθέτως κουβαλάει και την Πασοκική τεχνογνωσία, παρουσίασε άρον-άρον και ελάχιστες μέρες πριν το βαρύ αγροτικό πακέτο, το νέο Σχέδιο Νόμου για τους Συνεταιρισμούς.Σχέδιο που αποτελεί ένα μίγμα των δύο προηγηθέντων νόμων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (Ανωμερίτη 2810/2000 και Σκανδαλίδη 4015/2011), του Κόμματος δηλαδή που μαζί με την Ν.Δ, έβαλε την ταφόπλακα στο συνεταιριστικό αγροτικό τοπίο. Το προωθούμενο Σ/Ν, αν και υποτίθεται έρχεται να επουλώσει παλιές πληγές των συνεταιριστικών οργανώσεων, ούτε αυτό αντιμετωπίζει, ούτε εξασφαλίζει την δυναμική για ένα νέο ξεκίνημα στον τομέα του συνεργατισμού. Εξάλλου κρίσιμα άρθρα του Σ/Ν, υπήρχαν στους δύο προηγούμενους νόμους και σε καμία περίπτωση, δέκα πέντε χρόνια εφαρμογής τους, δεν ανέκοψαν τον εκφυλισμό του υπάρχοντος συνεταιριστικού κινήματος. Το επιβεβαιώνει εξάλλου και η ίδια η τοποθέτηση του κ. Αποστόλου. Με τα λεγόμενα του, «από τους 1042 συνεταιρισμούς μόνο 20 παρουσιάζουν υγιή οικονομικά στοιχεία»! Στόχος δε της κυβέρνησης όπως λέει, «είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δώσει μια υγιή βάση στην λειτουργία του Σ/Κ».
 1η παρατήρηση: Παρουσιάζεται ως μέγιστη καινοτομία, το ελάχιστο όριο των 5- 10 μελών για την συγκρότηση ενός Α.Σ. Αν υποθέσουμε, πως θεωρητικά μπορούν να σταθούν ανάλογοι Α.Σ, τότε θα μιλάμε για δημιουργία πολλαπλάσιων των 1042 υπαρχόντων! Όπως παλιότερα το σύνθημα «κάθε χωριό και γυμναστήριο», τώρα θα έχουμε «κάθε αγρότης η και κάθε γειτονιά και συνεταιρισμός»! Τρόμος δηλαδή στα γήπεδα των μεσαζόντων! Η δε κατάργηση του υποχρεωτικού ελάχιστου συνεταιριστικού κεφαλαίου, είναι φανερό ποιανού την ισχύ εξυπηρετεί. Σε πλήρη βέβαια αντίφαση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε: «Ο μεγάλος αριθμός μελών ανά συνεταιριστική οργάνωση, διασφαλίζει αφ ενός την επάρκεια προϊόντος για την δημιουργία μιας ελάχιστης κρίσιμης μάζας μεταποίησης και αφετέρου τα πολλά μέλη δημιουργούν μια ασφάλεια στην διαθεσιμότητα προϊόντος προκειμένου να συναφθούν συμβάσεις συνεργασίας.

Στο πλευρό του Newsbomb.gr


Στο πλευρό του κυρίου Καμμένου βρεθήκαμε επανειλημμένα στο παρελθόν,  από την εποχή που ευδοκιμούσε το  αντιμνημονιακό σύνθημα «από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι τον Καμμένο».  Από την εποχή που η «υπερεπαναστάτισα» κυρία Χριστοδουλοπούλου μας έδειχνε υποτιμητικά ως υποστηρικτές της κοινής δράσης ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένου. Όλο αυτό το διάστημα , με σωρεία αναρτήσεων και αναφορών, υπερασπιστήκαμε το έργο του, μέχρι που ζήσαμε την κωμική τραγωδία του παρόντος : Αυτοί που λυσσούσαν εναντίον του Καμμένου  κόλλησαν μαζί του (δίνοντας μάλιστα πρόσφατα και όρκους εναντίον ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού ! )   και όλοι μαζί πρόδωσαν τη δημοκρατία, τη χώρα, τον κριτικό ευρωπαϊσμό,  το  ίδιο το παρελθόν τους.
Γιάννης Σχίζας

Newsbomb.gr : Οι κραυγές και οι απειλές σας δεν πρόκειται να μας φιμώσουν  

Για μια ακόμη φορά το Newsbomb.gr μπαίνει στο στόχαστρο της «εξουσίας» και γίνεται αποδέκτης απειλητικών μηνυμάτων, προκειμένου να πάψει να πράττει καθημερινά, αυτό που υποτίθεται πως είναι υποχρεωμένοι και εξουσιοδοτημένοι από τον ελληνικό λαό, να πράττουν, εκείνοι που διαχρονικά επιχειρούν να επιβάλλουν την «υποταγή» στα δικά τους συμφέροντα.
Γνωρίζουν καλά όλοι εκείνοι που τάσσονται διαχρονικά απέναντι στο Newsbomb.gr πως δεν είμαστε εμείς αυτοί που αλλάζουμε τις θέσεις μας και δυστυχώς για εκείνους, έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, προκειμένου να αποδεικνύουμε ανά πάσα στιγμή τα γραφόμενά μας.
Γνωρίζουν ακόμα καλύτερα, πολλοί μάλιστα εξ αυτών και από πρώτο... χέρι, πως το Newsbomb.gr λειτουργεί με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια ως προς την προάσπιση των συμφερόντων της πατρίδας μας.
Γνωρίζουν, επίσης, πως από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας αυτού του διαδικτυακού Μέσου, ήταν ξεκάθαρες οι δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό.
«Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν εκπροσωπούμε επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν ξεπουλάμε την Ελλάδα, αγωνιζόμαστε ωστε ο λαός μας να έχει τη δική του φωνή αντίστασης, απέναντι σε ένα πολιτικό κατεστημένο που έχει μετατρέψει σε στάση ζωής την επιβολή του αργού θανάτου στους Έλληνες...».

Πολωνία: Θρίαμβος του ευρωσκεπτικιστικού PiS στις εκλογές

CZYNSKI

Σημείωση : Ο ανωτέρω τίτλος είναι δανεικός από την πηγή που καταχώρησε το συγκεκριμένο άρθρο.... Επομένως χρειάζεται κάθε επιφύλαξη για τον προσδιορισμό  "Ευρωσκεπτικισμός", δοθέντος ότι τα ευρωπαιοειδή σαπρόφυτα επιτίθενται εναντίον κάθε κριτικής αντίληψης  περί ευρώπης με κύρια όπλα την (πλέον μπανάλ και παρατραβηγμένη) συκοφαντία*...Γ.Σχ.

Σύμφωνα με έξιτ πολ της εταιρείας IPSOS, το PiS κερδίζει το 39,1% των ψήφων, ποσοστό που του δίνει 242 έδρες στο 460μελές κοινοβούλιο και τη δυνατότητα να κυβερνήσει μόνο του χωρίς να χρειασθεί να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Οι φιλελεύθεροι κεντρώοι της Πλατφόρμας Πολιτών (PO) της απερχόμενης πρωθυπουργού Εύα Κόπατς έλαβαν 23,4% των ψήφων και εκλέγουν 133 βουλευτές.
Το αντισυστημικό κίνημα του ρόκερ Πάβελ Κούκιζ έρχεται τρίτο με 44 έδρες, το κόμμα Nowoczesna (Μοντέρνο) του νεοφιλελεύθερου Ρίσαρντ Πέτρου κερδίζει 22 έδρες και το αγροτικό κόμμα PSL, σύμμαχος των απερχόμενων φιλελευθέρων, 18.
Το κυβερνών κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών παραδέχθηκε την ήττα του μετά τη δημοσιοποίηση του έξιτ πολ.
«Θυμηθείτε, δεν χάσαμε αυτά τα οκτώ χρόνια που πέρασαν», δήλωσε η Εύα Κόπατς. «Η Πολωνία είναι μια χώρα που προοδεύει από οικονομική άποψη, όπου η ανεργία είναι μονοψήφια. Σ' αυτή την κατάσταση αφήνουμε την Πολωνία σ' αυτούς που κέρδισαν σήμερα τις εκλογές», πρόσθεσε.
Η νίκη του PiS πιστεύεται πως θα βάλει τέλος σε σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην Πολωνία και μπορεί να απομακρύνει τη χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων από την ευρωπαϊκή της πορεία ....(ΣΣ τι λέγαμε; Ότι τα σαπρόφυτα συκοφαντούν πλαγίως και ασυστόλως οποιαδήποτε αμφισβήτηση του ευρωφασιστικού φαινομένου !) 

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Η… χούντα της Πορτογαλίας και η “δημοκρατική” Ευρώπη


ΟΧΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Του “Κυνικού”
Η Πορτογαλία έγινε η πρώτη χώρα στην οποία ο Πρόεδρος της Anibal Cavaco Silva απαγόρευσε σε ευρωσκεπτικιστικά κόμματα την ανάληψη καθηκόντων για λόγους εθνικού συμφέροντος! Συγκεκριμένα, αρνήθηκε να διορίσει κυβέρνηση συνασπισμού της Αριστεράς παρά το γεγονός ότι εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο πορτογαλικό κοινοβούλιο και κέρδισε την εντολή να συνθλίψει το καθεστώς λιτότητας που κληρονόμησε από την Τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ.
Θεώρησε πολύ επικίνδυνο να αφήσει την Αριστερά ή τους κομμουνιστές να έρθουν στην εξουσία, επιμένοντας ότι οι συντηρητικοί θα πρέπει συστρατευθούν ως μειονότητα, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι Βρυξέλλες και να κατευναστούν οι ξένες χρηματοπιστωτικές αγορές!
Σε απλά ελληνικά, πρώτα έρχονται οι κανόνες του Ευρώ και η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ και μετά η… Δημοκρατία! Κοινώς, αυτό κι αν είναι πραξικόπημα!
Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε στη διαπραγμάτευση. Και απέτυχε γιατί ποτέ δεν είχε σκοπό να τη φτάσει ως το τέλος! Τώρα βασιλεύει ο φόβος στην Ευρώπη. Ένας φόβος που καταστρατηγεί τα δικαιώματα των πολλών και πριμοδοτεί φερέφωνα του συστήματος των Βρυξελών. Πλέον δεν υπάρχουν εναλλακτικές αλλά ο “μονόδρομος” που μας υπαγορεύουν κάποιοι που ελάχιστα γνωρίζουν για την πραγματική ζωή. Ο “μονόδρομος” των αριθμών που θα ευημερούν αλλά οι πολίτες θα στενάζουν εξαιτίας τους!

Συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο EURONEWS

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στο πλαίσιο επαφών με ευρωπαϊκούς φορείς και πολιτικούς παράγοντες προκειμένου να προωθήσει τη διεθνή καμπάνια που ξεκίνησε για το ελληνικό χρέος.
Το Euronews είχε την ευκαιρία να τη συναντήσει σε μία εκδήλωση που οργανώθηκε από τη δεξαμενή σκέψης «Οι Φίλοι της Ευρώπης» για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρώπης.
Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα:
Θα ήθελα να ξεκινήσω από το θέμα της Ελλάδας. Εσείς αντιταχθήκατε σθεναρά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ήσασταν μέλος, κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο όσον αφορά το τρίτο πακέτο στήριξης και τελικά φύγατε από το κόμμα. Πιστεύετε ότι τελικά υπήρχε κάποια άλλη λύση, μία εναλλακτική σε αυτό που τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε;
Ζωή Κωνσταντοπούλου/ Πρώην Πρόεδρος Ελληνικού Κοινοβουλίου:
Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα με εναλλακτικές και η Ευρώπη αφορά εναλλακτικές. Η ίδια η Ευρώπη ερμηνεύεται και δημιουργήθηκε ως μια εναλλακτική στις φρικαλεότητες,του πολέμου και τα χάσματα μεταξύ των κρατών. Είναι εντελώς παράλογο να πάμε πίσω σε εκείνες τις εποχές που οι άνθρωποι βρίσκονταν αντιμέτωποι με αδιέξοδα και που η δυστυχία παρουσιαζόταν ως η μόνη λύση. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι πραγματικά κάτι περισσότερο από κυνικό να βαφτίζουμε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις ως συμφωνίες διάσωσης. Δεν υπάρχουν πακέτα διάσωσης για την ελληνική κοινωνία ούτε για άλλη ευρωπαϊκή κοινωνία. Πρόκειται για συμφωνίες θανατική ποινή. Βασικά παρέχουν περισσότερη λιτότητα, περισσότερη δυστυχία, περισσότερη ανεργία και περισσότερη περιθωριοποίηση των κοινωνιών.
Euronews/ Έφη Κουτσοκώστα:
Το θέμα είναι όμως ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε και πάλι ΣΥΡΙΖΑ και κόμματα που στήριξαν τη συμφωνία. Και έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ότι θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.