ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Δηλώσεις Μοσχοβισί για την Ευρωζώνη , και ο νοών νοείτω


Αυτό το βλακώδες παραμύθι περί της ευρωζώνης ως παραδείσου και περί της αυτόματης κατάρρευσης της ευρωζώνης σε περίπτωση ελληνικής αποχώρησης, διαψεύδεται κάθε ημέρα….
Να τι είπε ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Χρηματοπιστωτικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί στον  γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, λίγο πριν από την ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για την παράταση της «βοήθειας» προς την Ελλάδα : 
«Η έξοδος οποιασδήποτε χώρας από την Ευρωζώνη θα έθετε το ερώτημα «ποια θα είναι η επόμενη;»
Θα το ξαναπούμε για πολλοστή φορά : Η χρήση των ελλειμματικών προϋπολογισμών ή – με άλλα λόγια – η διοχέτευση πρόσθετης ρευστότητας στην οικονομία με στόχο την αντιμετώπιση υφεσιακών καταστάσεων και αναπτυξιακών στρεβλώσεων ή υστερήσεων, είναι μια δυνατότητα που χάνεται στα πλαίσια της ευρωζώνης. Και η απώλεια αυτή, όταν δεν οδηγεί σε αποαναπτυξιακή δίνη, επιτρέπει στους ισχυρότερους να χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο οικονομικό χώρο ως βάση εξόρμησης για την κατάκτηση εξωτερικών αγορών. Όπως η τέχνη δεν είναι χάριν της τέχνης, έτσι και η λιτότητα δεν είναι χάριν της λιτότητας αλλά έχει εξωστραφείς στοχεύσεις και παράλληλα οδηγεί τους μικρούς στον οικονομικό στραγγαλισμό…..

Αφού το σύστημα αδυνατεί και αρνείται μια πρακτική εξωοικονομικής παρέμβασης (τύπου Μάρσαλ) για την άμβλυνση  των ευρωπαϊκών υφεσιακών και χρεοπιστωτικών φαινομένων, τότε δεν απομένει στη  χώρα –υποψήφια για άμεσο παθητικό κανιβαλισμό να αντιδράσει με μια κατά το δυνατόν ταχύτερη έξοδο.   

Δημιουργική ασάφεια


Του Μιχάλη Μιχελή

Στην πράξη λοιπόν (σε τούτη τη χώρα), αντιλαμβανόμαστε διαρκώς, το τι ακριβώς σημαίνει το περιβόητο: «δια βίου μάθηση»!
Μάθαμε αρκετά για τη συμπεριφορά του γεωδυναμικού της Ελλάδας (ως προς τους άφρονες), από τις κακοτεχνίας κι αυθαιρεσίες των κατασκευών μας.
Μάθαμε για τα εξοπλιστικά τερτίπια των ατζέντηδων, από τις λοβιτούρες των παραγγελιοδόχων μας.
Μάθαμε στο πετσί μας, το τι εστί οικονομική θεωρία και πρακτική, μέσα στην την 6χρονη εθνική κρίση μας.
Καιρός είναι λοιπόν ν’ αποστηθίσουμε και τη διπλωματική ορολογία, που είναι το αφοπλιστικό μέσον επιβολής των διαφόρων αεριτζήδων.
«Δημιουργική Ασάφεια».
Ο πρώτος διδάξας ήταν ο Κίσιγκερ. Τότε στους δύσκολους καιρούς της πετρελαϊκής κρίσης, της επικείμενης ήττας των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, του μεσανατολικού και της έξαρσης των εξοπλισμών, ο Χένρι είπε πολύ απλά: «Όταν δεν μπορείς να γίνεις σαφής, όταν δεν μπορείς να πάρεις αυτό που επιθυμείς, τους λες αυτά που θέλουν ν’ ακούσουν και τους κοιμίζεις, σαν τους υπνωτιστές. Κάτι δηλαδή όπως η μαριχουάνα, που χαλαρώνει την ατμόσφαιρα, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά κι όταν έρθει η ώρα και ξυπνήσουν, ας τους στο κομοδίνο την επόμενη δόση τους. Εσύ φυσικά θα επωφεληθείς από την ευωχία τους και θα έχεις κάνει στο μεταξύ τη δουλειά σου».
Τον εν λόγω μετρ της διπλωματίας τον ακολούθησαν τα ψηφίσματα εναντίον του Ισραήλ, υπέρ του Κυπριακού και φτάσαμε μέχρι τις οικονομικές συμφωνίες των Αμερικάνων με τους στρατηγικούς τους συμμάχους, όλα επωφελεία της τσέπης τους.
Μια που πέρασε λοιπόν και στο ελληνικό λεξιλόγιο το «constructive ambiguity», για να δούμε τι γίνεται;

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΓΛΕΖΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΛΑΝΤΗ*
Ο σύντροφος Μανόλης Γλέζος έχει βιώσει στην μακρά ιστορική του διαδρομή δύο διαφορετικές και τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις για το ζήτημα της εσωκομματικής δημοκρατίας και της «μονολιθικότητας» της Αριστεράς και ιδίως σχετικά με την έκφραση του δημόσιου λόγου της προς την κοινωνία. Για δεκαετίες, ο σ. Γλέζος υπήρξε στέλεχος του ενιαίου ΚΚΕ και βίωσε πιθανόν δραματικά το σύστημα εσωκομματικής δημόσιας ζωής που παρουσιαζόταν ως δήθεν συνέχεια του λενινιστικού «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού», ενώ στην πραγματικότητα ήταν ένα μοντέλο ενιαίας και μονολιθικής εξωτερίκευσης μιας μη δημοκρατικά ειλημμένης γραμμής, ήταν το μοντέλο του σταλινικά κωδικοποιημένου γραφειοκρατικού συγκεντρωτισμού. Στην συνέχεια και μέσω της διάσπασης του ΚΚΕ τον Φλεβάρη του 1968, ο Μ.Γ. τάχθηκε με το τμήμα εκείνο που, παρά όλα του τα προβλήματα και στρατηγικά ελαττώματα, έθετε ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της κομματικής δημοκρατίας αλλά και της ανάσχεσης του σταλινικού μονολιθισμού, με την ανανεωτική αριστερά στην πιο πλατειά εκδοχή της. Ακόμη παραπάνω, ο σ. Γλέζος μέσα από την μεταπολιτευτική του πορεία στην ανανεωτική Αριστερά, και με όλες τις αντιρρήσεις που μπορεί να έχει κανείς με επιμέρους επιλογές του στηνμεταπολιτευτική ΕΔΑ, μελέτησε και ανέπτυξε πρακτικά σε σημαντικό βαθμό το ζήτημα της άμεσης δημοκρατίας αλλά και της δημοκρατικής εσωκομματικής ζωής και της μη φοβικής σχέσης των αριστερών και των απόψεών τους με την δημοσιοποίησή τους προς την κοινωνία. Αυτή η προσέγγιση, παρά τις ισχυρές αντιθέσεις της προς το έτσι κι αλλοιώς μη αδιαμφισβήτητο ή αλάθητο πια λενινιστικό κομματικό μοντέλο, ενίσχυσε μια διάσταση ανανέωσης, φρεσκάδας και ζωντάνιας στην εσωκομματική ζωή των αριστερών κομμάτων. 
Αυτήν την προσέγγιση ακολούθησε ο σ.Γλέζος και κατά την διάρκεια της πολύχρονης συμμετοχής του στον ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας με μια μονολιθική ή και αρχηγική εκδοχή του «ενιαίου κόμματος των μελών» ( βλ. και συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο 2013,όταν ο σ. Γλέζος επέκρινε μαζί και με πολλούς άλλους έντονα την εργαλειακή και επικίνδυνη για την εσωτερική δημοκρατία ηγετική γραμμή κατά των τάσεων και υπέρ μιας μη οργανικής αλλά διοικητικής και μηχανιστικής υπέρβασης και διάλυσης των συνιστωσών ).

Πυγμαχία και οικολογία


Δημοσιεύεται στην ΑΥΓΗ της 28.2.2015

Στα νιάτα  μου ήμουν   πυγμάχος*  και κάποτε έτυχε  να πέσω  σε ένα  σκληρό αντίπαλο. Από το πρώτο γύρο είχα φάει πολύ  ξύλο,   ενώ στο πέρας του δεύτερου ακούμπαγα  αποσβολωμένος στα σκοινιά. Τότε ήρθε  ο προπονητής και άρχισε να μου ψιθυρίζει  στο αυτί: «Να τρως πάντα ψωμί ολικής αλέσεως. Να αποφεύγεις το κόκκινο κρέας, να προτιμάς ψάρια, λαχανικά, 3 μερίδες φρούτα την ημέρα και άφθονο ελαιόλαδο». Τον κοίταξα κατάπληκτος και του είπα : «Τώρα όμως τι γίνεται; »

Πρόσφατα το Πολιτικό Εργαστήρι «Ευημερία χωρίς Ανάπτυξη»  πραγματοποίησε εκδήλωση τριήμερης διάρκειας στις 20-22 Φεβρουαρίου, αποβλέποντας στη «δημιουργία…συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων προτάσεων, για τη δημιουργία μιας άλλης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας, εδώ και τώρα».  Η «αποανάπτυξη» βέβαια είναι μια συμπαθής ιδέα, όμως η πιθανότητα μιας συντεταγμένης οικονομικής αναδίπλωσης  μέσα σε ένα σκηνικό όπου ζητείται επειγόντως  ανάπτυξη και μάλιστα σε εξωφρενικά μεγέθη  για την  εξυπηρέτηση του χρέους  , φαίνεται εκτός τόπου και χρόνου.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Nίκος Αναστασιάδης και Πούτιν


Οι Ευρωπαίοι «Εταίροι» τιμωρούν την Κύπρο, αδιαφορώντας (ή ενδεχομένως και υποδαυλίζοντας…) την τουρκική προκλητικότητα : Έτσι περίπου ερμηνεύεται η δήλωση του προέδρου της Κυτπριακής Δημοκρατίας, που υπέστη  καταιγισμό ερωτήσεων από δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης στη Μόσχα.

 «Δεν είναι μόνο η μόνη παραβίαση διεθνούς δικαίου από την Τουρκία. Πρόσφατα είχαμε παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και δυστυχώς πολλοί από τους φίλους, εταίρους που δείχνουν την ευαισθησία τους για κάποιες άλλες χώρες παραμένουν αδρανείς και σιωπηλοί. Μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών μας βρίσκει κάθετα αντίθετους», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Ρώσος πρόεδρος , μιλώντας μετά το πέρας της υπογραφής διμερών συμφωνιών Κύπρου-Ρωσίας τόνισε ότι οι αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να λαμβάνονται βάσει των εθνικών συμφερόντων των χωρών μελών και όχι κατά την έκφρασή του, για άλλα ακαταλαβίστικα συμφέροντα, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για τη στάση της Κύπρου.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε από Πολωνό δημοσιογράφο για το πώς αισθάνεται όταν έρχεται σε αντίθεση με τους εταίρους του με τον Νίκο Αναστασιάδη να απαντά ότι η δημοκρατία στην ευρωπαϊκή ένωση λειτουργεί άψογα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το δικαίωμα του λόγου και της διαφωνίας δεν θεωρείται αμάρτημα.
«Δεν είναι μόνο η Κύπρος που εκφράζει προβληματισμούς για τις κυρώσεις αλλά και ομάδα άλλων κρατών. Αν δεν εκφράζαμε αντιθέσεις σ’ αυτούς που ήταν απόλυτοι στα μέτρα, ενδέχεται οι κυρώσεις να ήταν αυστηρότερες και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

«Εγώ είμαι Σαρλί, ο Αναστασίου είναι αντισημίτης»

Του Χρήστου Νάτση
Με έκπληξη παρακολούθησα στα κοινωνικά δίκτυα την επίθεση που δέχθηκε η κυριακάτικη γελοιογραφία του Τάσου Αναστασίου στην Αυγή, από εκπροσώπους κυρίως του Ακραίου Κέντρου, από αυτούς που σε όλους τους τόνους δήλωναν Σαρλί…


Μετά την δολοφονική επίθεση στο περιοδικό Σαρλί Εμπντό, στις 7 Ιανουαρίου, τέθηκε ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας το ζήτημα της σάτιρας και της ελευθερίας της έκφρασης. Η άμεση αντίδραση των πολιτών της Δύσης, οι αυθόρμητες πορείες και ο βαθύς συγκλονισμός, ακολουθήθηκαν από την θετική και περιεχομενική επιβεβαίωση των αρχών της ελευθερίας της έκφρασης: δεν καταδικάστηκε απλώς η δολοφονική επίθεση με αρνητικό τρόπο (δεν μπορείς να σκοτώνεις όποιον σε ειρωνεύεται και σε σατιρίζει) αλλά προκρίθηκε το δικαίωμα στην βλασφημία. Έγινε αντικείμενο υπεράσπισης ο προνομιακός χώρος της δημιουργίας που δεν λαμβάνει υπόψη κανένα ταμπού κοσμοθεωρητικής ευαισθησίας, που προκαλεί και που σοκάρει. Γιατί θεωρείται πως αυτό το σοκ και αυτό το παραξένισμα αναδεικνύουν μέσω της απαρέσκειας του δέκτη αλληλουχίες συλλογισμών που ο τυφλός σεβασμός των αφηρημένων αρχών καταστέλλει και κρατά ανενεργούς, βυθίζοντάς τους στον βάλτο του κομφορμισμού. Το αιρετικό πνεύμα του Σαρλί Εμπντό, τέκνο της εποχής της αμφισβήτησης, χαιρετίστηκε ως βασική σταθερά του δυτικού τρόπου, αυτού που οι τρομοκράτες δολοφόνοι προσπαθούν να καταστρέψουν.

Ο Μηλιός κρατάει αποστάσεις



ΟΙΚΟΝΙΚΙ : Ο Γιάννης Μηλιός ως θεωρητικός της διαπραγμάτευσης (άκουσον-άκουσον ειδικότητα !)δεν  άντεξε τελικά το ιδεολογικό μορατόριουμ  ενάμιση μήνα και επήλθε κριτικός εναντίον των κινήσεων Βαρουφάκη. Ακολουθεί κείμενο που ανάρτησε στον ιστότοπό του…..
 1. Εισαγωγή

Μία αποτίμηση της «μεταβατικής» συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου είναι ότι αποτελεί ανακωχή που επετεύχθη με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και αποδοχή από την άλλη πλευρά (των «θεσμών»). Στο επόμενο διάστημα, μέχρι το πέρας του τετραμήνου, θα διαμορφωθούν οι όροι διαπραγμάτευσης για την επόμενη συμφωνία. Αυτό κατά μία έννοια σημαίνει ότι δεν κρίθηκε τίποτα ακόμη. Όμως, η αποτίμηση αυτή είναι επισφαλής. Πρώτον, η ίδια η «μεταβατική» συμφωνία αλλάζει το συσχετισμό δύναμης. Δεύτερον, επειδή οι «εχθροπραξίες» θα συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του τετραμήνου (έλεγχος των δεσμεύσεων και επανερμηνεία των όρων της από κάθε πλευρά) απαιτείται να κατανοήσουμε πρώτα το τοπίο των διαπραγματεύσεων.

2. Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου: Ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος …

2α. Οι στόχοι της διαπραγμάτευσης

Η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε στο Eurogroup της 12ης Φεβρουαρίου, δηλαδή στην πρώτη ουσιαστική φάση της διαπραγμάτευσης, με αίτημα μια συμφωνία σε ένα νέο «πρόγραμμα-γέφυρα», δηλώνοντας ρητά ότι είναι αδύνατη η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, που έχει απορριφθεί από τον ελληνικό λαό:

1. Το «πρόγραμμα-γέφυρα» δεν θα περιελάμβανε όρους, αξιολογήσεις κλπ., αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς και χωρίς οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια.

2. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα παραιτείτο από τις εναπομείνασες δόσεις του προηγούμενου προγράμματος – πέραν των 1, 9 δις ευρώ που οφείλουν να επιστρέψουν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (προγράμματα SMP και ANFA) – και θα της δινόταν η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

3. Στο τέλος της μεταβατικής αυτής περιόδου, (α) η Ελλάδα θα καταθέσει τις τελικές της προτάσεις, που σύμφωνα με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικήςγια τα επόμενα 3-4 χρόνια και ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και παράλληλα (β) θα τεθεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για αναδιάρθρωση-ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Η γερμανική κυβέρνηση αλλά και οι «θεσμοί» (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) προσήλθαν στη διαπραγμάτευση με τη θέση ότι η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει εξάμηνη «τεχνική επέκταση» του υφιστάμενου Προγράμματος (το οποίο για επικοινωνιακούς λόγους δέχθηκαν να μετονομαστεί σε «υφιστάμενο διακανονισμό» – existing arrangement), ώστε να γίνει δυνατή η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης (successful completion of the review).

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΑΡΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 50$/ΒΑΡ. ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΟΥΝ!



Του Αργύρη Αργυρίου

Η τιμή του αργού πετρελαίου το 2014 είχε έντονα σκαμπανεβάσματα. Αφού έφτασε στην ακριβότερη του τιμή  στα 112$/bbl (Brent) και 105$/bbl (WTI) το Ιούνιο που μας πέρασε, σημείωσε μια ραγδαία πτώση κατά το  τελευταίο τρίμηνο του 2014, κλείνοντας στα 62$/bbl & 59$/bbl, αντίστοιχα, την τελευταία μέρα του χρόνου.  
Η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου συνεχίστηκε, ακόμα και στις μέρες μας,  παρά τις αυξομειώσεις, οι χαμηλές τιμές γύρω στα 52 $/bbl, παραμένουν και αντιστοιχούν στα επίπεδα των τιμών προ πενταετίας.  
Μέχρι σήμερα, είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου σε περιπτώσεις που καταγράφονται μικρές αναταραχές στις χώρες παραγωγής, ή ανόδους στην τιμή του αργού (και κατά συνέπεια στα παράγωγά του) είτε γιατί στις ΗΠΑ κτύπησε ένας τυφώνας ή κάποιο ατύχημα συνέβη στην πιο απομακρυσμένη γειτονιά του πλανήτη. Σήμερα στο υπογάστριο της παραγωγής αργού πετρελαίου στην Μέση Ανατολή, συμβαίνουν πολλά.  Εμφύλιος στην Συρία, αναρχία στην Λιβύη, οι τζιχαντιστές προελαύνουν ή απωθούνται από τις πετρελαιοπαραγωγές  περιοχές του Ιράκ και του Κουρδιστάν, γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή, κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας,  νέα σχέδια κατατίθενται,  αγωγοί σχεδιάζονται ενώ, άλλοι εγκαταλείπονται και όμως, οι τιμές των ενεργειακών ορυκτών πέφτουν. Ούτε καν ο θάνατος του Σαουδάραβα μονάρχη, δεν ανέκοψαν την πτώση των τιμών.   Οι εποχές της δεκαετίας του 1970, εποχές που το φτάρνισμα ενός υπουργού του ΟΠΕΚ έφερνε ρίγη στις αγορές, πέρασαν.
Σε πείσμα όλων των γεγονότων αυτών, τους τελευταίους έξι μήνες, οι τιμές του αργού πετρελαίου βρίσκονται σε συνεχή πτώση. Μάλιστα, οι  αγορές προεξοφλούν ότι οι ίδιες προοπτικές για το μέλλον παραμένουν, αφού  και τα συμβόλαια για παραδόσεις μετά από ένα έτος βρίσκονται πια στα επίπεδα των 60$/bbl. Πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα, μάλιστα μιλάνε για μια τριετία, τουλάχιστον, χαμηλών τιμών αργού πετρελαίου και βέβαια των υπολοίπων προϊόντων που έχουν τιμές συνδεδεμένες με αυτό (π.χ. φυσικό αέριο, βενζίνες και προϊόντα διύλισης κλπ). 

Τί, τελικά, συμβαίνει;  Για την ερμηνεία του φαινομένου αυτού έχουν προταθεί πολλές εξηγήσεις.

Κύπρος-Ρωσία: Διευκολύνσεις στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό


Προ καιρού ο Γιώργος Λιλλήκας της "Συμμαχίας Πολιτών" εξέφραζε τους φόβους του για την μετατροπή της επίσκεψης Αναστασιάδη στη Ρωσσία σε εθιμοτυπικό συμβάν, όμως ευτυχώς έπεσε έξω . 

Λένε οι ειδήσεις : 

"....... υπογράφηκε συμφωνία για παραχώρηση διευκολύνσεων στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης των αεροδρομίων και των λιμανιών της Κύπρου από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία. 

Oκτώ διακρατικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων κοινού προγράμματος δράσης 2015 – 2017, επικαιροποίησης της στρατιωτικής συμφωνίας αλλά και μιας νέας συμφωνίας συνεργασίας στο ναυτικό τομέα υπoγράφηκαν, στην εξοχική κατοικία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Παράλληλα, υπογράφηκαν Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του Οργανισμού Επενδύσεων Ρωσίας (Invest in Russia).

Οι υπογραφές έγιναν μετά από συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
-

Επί Τροχάδην

Δημοσιεύθηκε στο ΠΑΡΟΝ της 22.2.15


του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου 

-Με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας:
ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΙΚΟΥΣ:
Η επιλογή  του ΠΑΚΗ Παυλόπουλου: δείχνει –ξανά και  ξανά- πως:αυτός ο "Κύκλος" της (Ύστερης) Μεταπολίτευσης δεν λέει να ΚΛΕΙΣΕΙ...
 Θα προσθέσω, μόνο κι μόνο,  λόγω της ισχύος της φράσης " scripta manent":
Τελικά, ότι και να λέμε, ΄"μπροστά" πηγαίνεις σε τούτη την Χώρα ΜΟΝΟ άμα είσαι σε "παρέες"...ασχέτως χρώματος.. "Όλα τριγύρω αλλάζουνε, κι΄ όλα το ίδιο μένουν".. Αλίμονο στους ΜΟΝΑΧΙΚΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ, αλίμονο σε όσους νομίζουν ότι ΑΡΚΕΙ η δική τους προσπάθεια στη ζωή, ότι δύναται να υπάρξει Αξιοκρατία….. ΜΑΤΑΙΩΣ.. αν ΔΕΝ είσαι Καραμανλικός ή Σαμαρικός, "Ποταμίσιος" ή φιδίσιος , Βαγγελοβενιζελικός ή ΓΑΠικός, Συριζαίος... ΕΧΑΣΕΣ.. κερδίζουν οι παντός καιρού ...Έτσι για ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ οι νεώτεροι την ΠΟΛΙΤΙΚΗ με τον ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟ, έτσι  -μία από τα ίδια- για να αποστρέφουν το βλέμμα από την Ϋψιστη υποχρέωση του ανθρώπου΅, την ενασχόληση με τα Κοινά… Η Πολιτική συν τοις άλλοις έχει ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ χαρακτήρα

-όσον αφορά την Διαπραγμάτευση:
Η Διαπραγμάτευση με τους Εταίρους μας στην Ε.Ε. είναι έτσι ή αλλιώς, ΑΝΑΓΚΑΙΑ για την επιβίωση μας ως Λαός και ως Χώρα (και παράλληλα ,κοινή κουλτούρα των ευρωπαϊκών θεσμών.)

– Το μοντελάκι «Μνημόνιο» ήταν και είναι πέρα ως πέρα αποτυχημένο. Πέραν της εξάρτησης και της Υποτέλειας, δεν μπορείς να ξεχρεώσεις μαζεύοντας χρήματα από τα υπάρχοντα, αλλά παράγοντας πλούτο. Αν μαζέψεις ό,τι χρήμα κυκλοφορεί, αποκλείεις κάθε παραγωγική διαδικασία, άρα αποκλείεις την περίπτωση να ξεχρεώσεις. Αυτό απεδείχθη από την αύξηση και όχι τη μείωση του χρέους, με την «ηλίθια» πολιτική που επεβλήθη από την Τρόϊκα.
Η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται.
Όμως – και ασχέτως των τυχόν άμεσων, μεσοπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων ωφελημάτων μας από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας, δηλαδή με τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη , διαπιστώνουμε έλλειψη από τους σχεδιασμούς της σημερινής κυβέρνησης, σοβαρού αναπτυξιακού σχεδίου, δηλαδή σχεδίου παραγωγής πλούτου. Η Χώρα χρειάζεται πρωτίστως Σχέδιο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ. Η σημερινή κυβέρνηση ορθώς προτάσσει την άρση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά το αναπτυξιακό της μοντέλο δείχνει να περιορίζεται στην καταπολέμηση της διαφθοράς, που από μόνο του δεν δημιουργεί πλούτο, καθώς και σε δευτερεύουσες επεμβάσεις φορολογικού τύπου, που επίσης από μόνες τους δεν δημιουργούν πλούτο.
Είναι αναγκαία η ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ των προτεραιοτήτων.



ΚΑΖΑΚΗΣ : διαβάστε τι υπογράψανε και φρίξτε !



Εισαγωγικό σχόλιο ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Ο Δ. Καζάκης υπερβάλλει και αδικεί τον λόγο του.  Λαμβανομένου υπόψη αυτού του «ελαφρυντικού» , αξίζει να διαβάσει κανείς το παρακάτω, μακροσκελές και εμπεριστατωμένο άρθρο του.

1. Η χούντα της ενημέρωσης χειρότερη παρά ποτέ…
Έχετε διαβάσει το ανακοινωθέν του Eurogroup που υπέγραψε η ελληνική πλευρά; Είμαι σίγουρος πώς όχι. Δεν θα το βρείτε εύκολα και έχουν φροντίσει άπαντες να ακούτε μόνο ανοησίες και ψέμματα. Ποτέ η χούντα της ενημέρωσης δεν ήταν τόσο απόλυτη. Όχι μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά ούτε καν την εποχή της χουντικής επταετίας. Ολόκληρος ο έντυπος και
ηλεκτρονικός τύπος έχει εξαγοραστεί, μηδενός φύλλου, ή καναλιού εξαιρουμένου.

Η ταύτιση μνημονίου και αντιμνημόνιου έχει ρίξει την πιο απόλυτη ταφόπλακα στην ενημέρωση. Βρισκόμαστε στην πιο μαύρη περίοδο του καθεστώτος κατοχής. Η εξαγορά έχει μετατραπεί σε τρόπο ζωής όχι μόνο για τους παραδοσιακούς δοσίλογους, αλλά και για όσους εξασκήθηκαν στην απάτη του αντιμνημονίου. Σήμερα για να ασχολείται κανείς με την επίσημη πολιτική, αλλά και με την ενημέρωση, θα πρέπει να είναι πουλημένο τομάρι, όσο κανένας άλλος πριν, ή μετά απ” αυτόν. Ιδίως εκείνοι που μας το έπαιζαν αντιμνημονιακοί και μάλιστα αγανακτισμένοι με το γεγονός ότι η χώρα παραιτήθηκε άνευ όρων και αμετάκλητα από την εθνική της κυριαρχία.

Ας δούμε λοιπόν τι υπέγραψαν οι αριστεροί της Βαλαωρίτου και οι καμμένοι πατριώτες. Σημείο προς σημείο. Πριν όμως πάμε στο κείμενο, πρέπει να θυμάστε ότι έχει συνταχθεί μετά από πολλές ημέρες διαβουλεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε λέξη όπως διατυπώθηκε έχει «ξεσκονιστεί» και δεν τοποθετήθηκε τυχαία στο κείμενο.

2. Ευχαριστούμε τους Έλληνες που υπομένουν όσα τους κάνουμε!

Το κείμενο ξεκινά ως εξής: «Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής οι οποίες ανελήφθησαν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των λίγων τελευταίων εβδομάδων διεξαγάγαμε, από κοινού με τους θεσμούς, έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σήμερα.»

Με άλλα λόγια μας ευχαριστούν που υπομένουμε την άγρια πολιτική προσαρμογής που μας επιβάλλουν, αλλά κουβέντα για τα αδιέξοδα που έχει συσσωρεύσει στην Ελλάδα και τον λαό της. Δεν κάνουν ούτε μνεία σε τυχόν αναθεώρησή της, ή έστω επαναξιολόγησή της. Αυτή υποτίθεται ότι ήταν η αφετηρία της ελληνικής πλευράς. Ότι δηλαδή η πολιτική των μνημονίων απέτυχε και πρέπει να αναθεωρηθεί.

2,5 έτη φυλάκισης σε Τούρκο επισμηναγό Πληροφοριών


Ο  επισμηναγός πληροφοριών Αλή Ουνσάλ  είχε αποταχθεί από την Πολεμική Αεροπορία ύστερα από έρευνα που επιβεβαίωσε τη συμμετοχή  του σε ομαδικό σεξ. Ως εδώ τίποτα το παράδοξο, αν και σύμφωνα  με τον Δημοκρατικό  Νομικό Πολιτισμό τιμωρητέες είναι οι πρακτικές άσκησης βίας για διάπραξη συνουσίας και όχι η εθελούσια συμμετοχή σ’ αυτήν.
Έλα όμως που μεταγενέστερα  τουρκικό στρατοδικείο τιμώρησε με  2,5 έτη φυλάκισης τον Αλή Ουνσάλ για το αδίκημα της «παροχής πληροφοριών σχετιζόμενων με την ασφάλεια του κράτους», ενώ  μετέτρεψε  σε χρηματικό πρόστιμο την ποινή των 5 μηνών και 50 ημερών φυλάκισης που του είχαν επιβληθεί για τα αδικήματα «ανυπακοής σε διαταγή»  και «κατάρτισης αναληθούς εγγράφου».
Ακούστε τώρα  το σκεπτικό του Δικαστηρίου :  Ο Ουνσάλ τιμωρήθηκε διότι μέσω του προγράμματος outlook έστειλε σε υπαξιωματικό πληροφορίες μέιλ σχετικά με την τελευταία κατάσταση κάποιων αεροπορικών βάσεων της Ελλάδας, δίχως να το σημαδέψει ως απόρρητο, δίχως να το κωδικοποιήσει και δίχως να το κρυπτογραφήσει…..

ΥΓ.  ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Άκουσον-άκουσον : Να παρακολουθεί τις ελληνικές  αεροπορικές βάσεις !Πρωτοφανές !



Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Το Βερολίνο κάνει πως δεν καταλαβαίνει το αντιγερμανικό κλίμα στην Ευρώπη


Εισαγωγική παρατήρηση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Προφανώς, όλοι οι Γερμανοί δεν είναι για πέταμα, αν και η επίσημη γερμανική πολιτική +το 80% του  γερμανικού πληθυσμού εγκρίνει τις πολιτικές λιτότητας εις βάρος «των άλλων». Πολύ φοβάμαι ότι οι βολές του Αλέξη Τσίπρα εναντίον του  εν όψει σκίτσου που δημοσιεύθηκε στην ΑΥΓΗ, συνιστούν μια φιλοφρόνηση προς τον Σόϊμπλε, που μειώνει το γόητρο του Έλληνα Πρωθυπουργού  χωρίς αποτέλεσμα… .

Έντονη ανησυχία εκφράζει η δεξιά γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ για τη σύγκριση που γίνεται – όπως παραδέχεται – σε όλη την Ευρώπη ανάμεσα στη σημερινή και χιτλερική Γερμανία. «Στο βαθμό που η οικονομική κρίση βαθαίνει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι αντιγερμανικοί τόνοι γίνονται ακόμα σκληρότεροι» λέει η γερμανική εφημερίδα. Θεωρεί μάλιστα ότι η τελευταία γελοιογραφία για τον Σόιμπλε στην Αυγή ήταν το αποκορύφωμα. «Τέτοιες συγκρίσεις με τους δολοφόνους ναζί είναι σίγουρα δυσάρεστες, αλλά διατυπώνονται δημοσίως σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και ειδικά η Ελλάδα. Το στερεότυπο των κακών και  φασιστών Γερμανών έχει επιστρέψει» ομολογεί η Ντι Βελτ.:
Η γερμανική εφημερίδα παραδέχεται ότι ο αντιγερμανισμός δεν προέρχεται μόνο από την Αριστερά στην Ευρώπη αλλά από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. «Στην Ισπανία οι οπαδοί του κόμματος Ποδέμος στις διαδηλώσεις φωνάζουν αντιγερμανικά συνθήματα και κρατούνμαριονέτες με σβάστικα. Αλλά και στην Ιταλία σε άρθρα, αφίσες δεξιών και αριστερών κομμάτων η Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζεται συχνά σαν ναζί.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Πλεκτάνη δολοφονίας


Αυτό  είναι το αγαπημένο μου παράδειγμα σκέψης, που προτείνω σε όσους θέλουν να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται..
Ο Β χρωστάει λεφτά στον Α. 
Ο  Α του λέει, "η γυναίκα σου δουλεύει;", ο Β απαντά ΟΧΙ. Τότε του λέει ο Α, να τη βάλεις να δουλέψει γιατί θέλω να με ξεχρεώσεις...
Ο Α ερωτά τον Β, "τα παιδιά σου δουλεύουν;", ΟΧΙ λέει ο Β. Ε ,τότε να τα βάλεις να δουλέψουν...
Πόσες ημέρες παίρνεις άδεια το χρόνο, ερωτά ο Α. 30, απαντά ο Β. Να τις κάνεις 5, του υποδεικνύει ο Α....
Ποιό είναι το συμπέρασμα αυτής της ιστορίας; Προφανώς, η σκληρότητα του Α, η απόφασή του να επιβάλλει  ένα καθεστώς υπερεργασίας, αλλά και η διάθεσή του να διατηρήσει εν ζωή τον   Β, για να πληρώσει τα χρέη του.
Σήμερα η Γερμανία οργανώνει μια πλεκτάνη παραγωγικής δολοφονίας, που δεν αξίζει καμιά απολύτως συζήτηση. Υπάρχουν όμως και έντιμοι Γερμανοί που βλέπουν το λάκκο των λεόντων και υποδεικνύουν  έξοδο. Κάπως έτσι είδα τη δήλωση του εκπροσώπου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ.
Ο κύριος αυτός βλέπει αντιπαραγωγική  την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη   και προσθέτει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της υπό τους όρους του ευρώ.
 Δηλώνει ο κ. Μπόσμπαχ στην εφημερίδα Tagesspiegel (23.2.15) :  Η απόφαση αυτή θα ληφθεί αποκλειστικά από την Ελλάδα, ενώ υπενθυμίζει  ότι ο ίδιος είχε καταψηφίσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας, υποστηρίζοντας ότι «όλες οι επιφυλάξεις του έχουν έκτοτε επιβεβαιωθεί».

Κ. Λαπαβίτσας : Πέντε ερωτήματα απαιτούν απάντηση

ΠΗΓΗ : efsyn.gr


Με δεδομένο το ανακοινωθέν του Eurogroup, o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά:

Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης:
Πως θα χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, όταν τα 3 δις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι πλέον εκτός ελληνικού ελέγχου; Η αφαίρεση αυτών των κονδυλίων κάνει ακόμη πιεστικότερη τη συλλογή μεγάλων ποσών από τη φοροδιαφυγή και την εκκαθάριση χρεών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πόσο εφικτή είναι αυτή η προοπτική; 
Διαγραφή χρέους
Πως θα προχωρήσει η διαγραφή του χρέους, όταν η Ελλάδα δεσμεύεται να εκπληρώσει πλήρως και εγκαίρως όλες τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις προς τους εταίρους της; 
Άρση λιτότητας
Πως θα υπάρξει άρση της λιτότητας, όταν η Ελλάδα δεσμεύεται να πετύχει ‘κατάλληλα’ πρωτογενή πλεονάσματα για να καταστήσει το υπάρχον τεράστιο χρέος ‘βιώσιμο’; Η ‘βιωσιμότητα’ του χρέους – όπως την εκτιμούσε η Τρόικα – ήταν ακριβώς η αιτία για το παράλογο κυνήγι πρωτογενών πλεονασμάτων. Καθώς το χρέος δεν θα μειωθεί σημαντικά, πως θα πάψουν να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα που είναι καταστροφικά για την ελληνική οικονομία και αποτελούν την ουσία της λιτότητας;
Εποπτεία και δημοσιονομικό κόστος
Πως θα προχωρήσει οποιαδήποτε προοδευτική αλλαγή στη χώρα, όταν οι ΄θεσμοί’ θα ασκούν αυστηρή εποπτεία και θα απαγορεύουν μονομερείς ενέργειες; Θα επιτρέψουν οι ‘θεσμοί’ την υλοποίηση των πυλώνων ‘της Θεσσαλονίκης’ δεδομένου ότι έχουν άμεσο, ή έμμεσο δημοσιονομικό κόστος; 
Η μελλοντική διαπραγμάτευση

Τι ακριβώς θα έχει αλλάξει στους επόμενους τέσσερις μήνες της ‘παράτασης’, ώστε η νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας να γίνει από καλύτερες θέσεις; Τι θα αποτρέψει την επιδείνωση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας;»

Ο Μίκης Θεοδωράκης καλεί Τσίπρα να πει ΟΧΙ


Μίκης Θεοδωράκης:

«Διαβασα σήμερα (Κυριακή 22 Φεβρουαρίου) το άρθρο του Δελαστίκ με τίτλο «Τους έλιωσαν οι Γερμανοί!» (ιστοσελίδα «ΠΡΙΝ», 21.2.2015)που επιβεβαιώνει τις αντιρρήσεις μου για τη συμμετοχή της ΣΠΙΘΑΣ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, γιατί όπως είχα δηλώσει τότε, πίστευα ότι ο στόχος για μια Κυβέρνηση της Αριστεράς μέσα στον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων αποτελεί πράξη τυχοδιωκτική τόσο για τον ελληνικό λαό όσο και για την ίδια την Αριστερά.
Η εικόνα που σχηματίζει κανείς απ’ αυτό το άρθρο είναι εκείνη του άτυχου εντόμου που από λάθος πέφτει στα δίχτυα της αράχνης ανήμπορο να αντιδράσει και να σωθεί.
Όπως είναι γνωστό, από την εποχή που τέθηκε η προοπτική του ευρωπαϊκού προσανατολισμού για τη χώρα μας, υπήρξα ο μοναδικός αριστερός ευρωπαϊστής, όταν οι άλλοι (ΠΑΣΟΚ και σύμπασα η Αριστερά) την θεωρούσαν -μαζί με το ΝΑΤΟ, φυσικά- Συνδικάτο του εγκλήματος («ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο»). Τότε όμως είχαμε να κάνουμε με μια διαφορετική Ευρώπη, στον αντίποδα της σημερινής.
Όταν η Ευρώπη άρχισε να παίρνει τη σημερινή της μορφή, ήταν φυσικό να αλλάξω κι εγώ τη στάση μου απέναντί της και να συνδέσω το σημερινό αρνητικό της πρόσωπο με τις αδικίες, τις προσβολές και τα εγκλήματα που έχει διαπράξει η Ευρώπη ενάντια στον λαό μας στους δύο τελευταίους αιώνες και να θέσω στον εαυτό μου το ερώτημα: «Ως ποιο βαθμό, ως ποιο σημείο θα πρέπει να είμαστε υποχρεωμένοι να εισπράττουμε προσβολές, απειλές και πάσης φύσεως εγκλήματα από μια Ευρώπη στην οποία δεσπόζουν οι Τράπεζες και τα συμφέροντα της Γερμανίας, που έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη με ακόρεστες ορέξεις και με στόχο της υποταγή των λαών της Ευρώπης στη θέλησή της;». Η απάντησή μου ήταν: «Φτάνει πια!».

Τους έλιωσαν οι Γερμανοί!


του Γιώργου Δελαστίκ
".....κανένας Έλληνας ή ξένος, εκτός από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσδοκούν προσωπικά οφέλη, δεν έχει πλέον λόγο να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης Τσίπρα, από τη στιγμή που υπέκυψε στους Γερμανούς....."


Υπόδουλοι στο Δ΄ Ράιχ θα παραμείνουν οι Έλληνες και με την κυβέρνηση Τσίπρα - και μάλιστα χωρίς να πάρουν ούτε καν ανάσα ανακούφισης στο αστικό πλαίσιο που εκπροσωπούσαν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της παράδοσης άνευ όρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ευρωομάδα τη νύχτα της Παρασκευής. Μέχρι και να νομοθετούν οποιοδήποτε φιλολαϊκό μέτρο τους απαγόρευσαν οι Γερμανοί και οι του ΣΥΡΙΖΑ το αποδέχθηκαν! Ούτε ένα μήνα δεν κατόρθωσαν να αντισταθεί η κυβέρνηση στις πιέσεις του Βερολίνου!

Η επίσημη τελετή παράδοσης της κυβέρνησης Τσίπρα θα ολοκληρωθεί αύριο, όταν προς μεγάλη χαρά των σύγχρονων «γερμανοτσολιάδων» και των πάσης φύσεως συνεργατών των γερμανικών αρχών κατοχής η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα υποβάλει ευπειθώς και γονατιστή τον πλήρη κατάλογο των αντιλαϊκών μέτρων και θα προσπαθήσει να επιβάλει εναντίον του ελληνικού πληθυσμού. Η καγκελαρία του Βερολίνου θα αποφασίσει πόσα ακόμη μέτρα αντιλαϊκού....
χαρακτήρα θα συμπεριλάβει στη λίστα του τετραμήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου η γερμανική κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα επιβάλει στην κυβέρνηση Τσίπρα το νέο τετραετές Μνημόνιο, με νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, νέες περικοπές στην παιδεία και στην υγεία, νέες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα σε όλους τους τομείς. «Στον Καιάδα οι γέροι και οι σακάτηδες Έλληνες!» είναι το πασίγνωστο δόγμα των Γερμανών και αυτό θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση Τσίπρα, όσο κι αν δεν συμφωνεί με αυτό. Εξάλλου, μετά τη μοιραία παράδοση της Παρασκευής, μοναδικός στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα δεν είναι άλλος από την παραμονή της στην εξουσία, οποιοδήποτε κόστος κι αν έχει αυτό για το λαό.

To Bloοmberg, τι πήρε η κάθε πλευρά στο Eurogroup και τι επιβάλλουν οι κανόνες της απλής καλογερικής



ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΣΚΟΡ: Να τι πήρε η κάθε πλευρά στο Eurogroup

Το Eurogroup κατέληξε σε μια, κάποιου είδους, συμφωνία με την Ελλάδα την Παρασκευή.
Σε μια διαπραγμάτευση 18 εναντίον ενός, ήταν πάντα πιθανότερο οι 18 (το Eurogroup) να τα καταφέρουν καλύτερα από τον 1 (Ελλάδα).
Η Ελλάδα πήρε αρκετά, αλλά μόνο όσα θα της επέτρεπαν να τους αποτρέψει από το να τα βροντήξουν (οι 18) πάλι και να φύγουν.

Να πως έχει η κατάσταση:

Το Eurogroup «παίρνει» την επιτήρηση της επέκτασης του προγράμματος από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. Η Ελλάδα «παίρνει» το γεγονός ότι κανείς πια δεν θα αποκαλέσει τους παραπάνω, «Τρόικα».

Το Eurogroup έχει τη συμφωνία της Ελλάδας πάνω στην επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης. Η Ελλάδα έχει τη συμφωνία του Eurogroup  ότι, πλέον, δεν θα το αποκαλεί πρόγραμμα.

Το Eurogroup δίνει περιθώριο στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα, για να έρθει με ένα πλαίσιο κοστολογημένων μέτρων, που θα επιτρέψουν μια επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος της συμφωνίας. Η Ελλάδα πρέπει να διαλέξει τη λιτότητά της (Και στο τέλος μπορεί να της δοθεί «ελαστικότητα» στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το Eurogroup «δεσμεύει» τα λεφτά του EFSF (Ευρωπαϊκό ΤΧΣ) που βρίσκονταν στο «μαξιλαράκι» του (Ελληνικού) ΤΧΣ ώστε να είναι διαθέσιμα μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τρπεζών, υπο την διακριτική ευχέρεια της ΕΚΤ. Η Ελλάδα παίρνει ότι θα την δει (την ανακεφαλαιοποίηση) να συμβαίνει.

Το Eurogroup παίρνει ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο. Η Ελλάδα παίρνει το γεγονός ότι θα δουλέψει σκληρά πάνω σε ένα πλαίσιο μέτρων, το οποίο πρέπει να εγκρίθεί τη Δευτέρα από την Τρόικα τους θεσμούς.

Όλα αυτά ακούγονται σαν, η Ελλάδα, να μην πήρε και πολλά στο Eurogroup,και, από πολλές πλευρές, είναι αλήθεια. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα και να πει ότι πήρε όσα περισσότερα μπορούσε να πάρει. Επέτρεψε στις διαπραγματεύσεις να φτάσουν μέχρι το «παρα 5’», ώστε να αυξήσει το πλεονέκτημα του, και έκανε αρκετά ώστε να μπορεί να λέει ότι πάλεψε σκληρά από την πλευρά της Ελλάδας.

Για την ώρα, αυτό μπορεί να αρκεί, σε μια χώρα που νιώθει τσακισμένη από τους εταίρους της.


Ο Χάρρυ Κλυνν γράφει ( σ)τον Μανώλη Γλέζο

 

Εισαγωγικό σχόλιο ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Ο Χάρυ Κλύνν σουτάρει στην εστία της ηρωολαγνείας και βγάζει γκολ,  μόνο που είναι σε λάθος γήπεδο.

Σύντροφε Μανώλη 
Διαφωνήσαμε για το ίδιο περίπου θέμα πριν από 15-20 χρόνια, και να που διαφωνούμε για το ίδιο θέμα και πάλι σήμερα. Πριν από 15-20 χρόνια, όμως, ήταν «αλλιώς», και το «αλλιώς» εκείνο, δεν έχει καμιά, απολύτως, σχέση με το «αλλιώς» του σήμερα...

Αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, ο χρόνος αδυνατεί να παίξει ρόλο στην εξέλιξη της «Αριστεράς» , που έμαθε να βαυκαλίζεται, «κολλημένη» σε «παρελθόντα κλέη», σε ανδριάντες και παράσημα, σημαίες, τακτικές και ονόματα παρελθουσών εποχών… 

Έχεις λάθος σύντροφε, μεγάλο λάθος, και ο τρόπος που χειρίζεσαι το λάθος αυτό δε βλάπτει, ασφαλώς, τον εαυτό σου, κάθε άλλο… Τον «περνάει ένα ακόμα χέρι» στίλβουσας  μονωτικής πορσελάνης,  που αγιοποιεί ακόμα πιο πολύ την εικόνα  του «ιερού μεταξοσκώληκα», που κανείς δε δικαιούται να τον ανακαλεί στην τάξη, να διαφωνεί με τα λεχθέντα του, και σε τελευταία ανάλυση να τον αμφισβητεί… 

ΡΗΞΗ ‘Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ


  ".....η κυβέρνηση έχει πανικοβληθεί από το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν οι τράπεζες από το οικονομικό σαμποτάζ της Γερμανίας και της Πέμπτης Φάλαγγας στην Ελλάδα. Αυτό το ενδεχόμενο, όμως, το οποίο κάθε λογικός άνθρωπος είχε σκεφτεί και επισημάνει πολύ πριν τις εκλογές, θα έπρεπε να είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει και όχι να αισθάνεται τώρα το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια της......"

του Πέτρου Παπακωνσταντίνου  


Όσοι έγκαιρα προειδοποιούσαν ότι το δίλημμα που θα τεθεί με αμείλικτο τρόπο στη νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι «ρήξη ή ταπείνωση», εισέπρατταν από τους θιασώτες του «έντιμου συμβιβασμού» την κατηγορία ότι είναι ιδεοληπτικοί, απογειωμένοι από την πραγματικότητα, καταστροφολόγοι και πάει λέγοντας. Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ωρών δείχνουν αρκετά καθαρά πού βρίσκεται ο ρεαλισμός και πού η φαντασίωση.

Η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση της δανειακής συμφωνίας- μιας συμφωνίας που είχε χαρακτηριστεί αποικιοκρατική από το σύνολο της ελληνικής Αριστεράς, και όχι μόνο- συνιστά βαρύτατη υποχώρηση, όχι τακτικού αλλά στρατηγικού χαρακτήρα. Αρχίζει χαιρετίζοντας τις «αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή» (sic) που κατέβαλε «τα τελευταία πέντε χρόνια ο ελληνικός λαός» (δεν λέει: υπό την καθοδήγηση των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμα και Σαμαρά). Δεσμεύεται ότι «ο ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές» και ότι θα εργαστούν για την «επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους». Μιλάει για «κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα» και υπόσχεται ρητά ότι «οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους» του (μη κατονομαζόμενου, πλην ευκόλως εννοούμενου) Μνημονίου.

Οι "Νέοι Αγρότες" συζητούν για την Κοινή Γεωργική Πολιτική





Η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών χωρίς καμιά χρηματοδότηση και χωρίς καμιά χρηματορροή υλοποιεί προσπάθεια ενημέρωσης μέσω συναντήσεων-συζητήσεων για την Κοινή Γεωργική Πολιτική στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Οι εκδηλώσεις σχεδιάστηκαν στις 9/1/2015 (Μεσοκώμη), ξεκίνησαν στις 22/1/2015 (Μεσοκώμη), συνεχίστηκαν στις 1/2/2015 (Θεσσαλονίκη), στις 5/2/2015 (Δραβίσκος), στις 12/2/2015 (Στρυμωνικό), στις 19/2/2015 (Ροδολίβος) και εντοπίζουμε τις επόμενες στις 26/2/2015 (Κάτω Πορόϊα), 5/2/2015 (Plovdiv Βουλγαρίας) και 12/2/2015 (ΚΕΔΗΣ, Εθν. Αντίστασης 34, Σέρρες), ενώ η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών είναι ανοικτή σε προτάσεις για τις επόμενες Πέμπτες, πάντα στις 20.00, σε τόπους που θα υποδειχθούν.
Ο Πρόεδρος της ΕΝΑ Σερρών κ. Σταύρος Δελεφέρης με σημασία επεσήμανε ότι η ΕΝΑ Σερρών δεν εμπλέκεται με χορηγίες, ιδιαίτερα με προμηθευτές πρώτων υλών, λιπασμάτων, σπόρων, φαρμάκων & υπηρεσιών προς αγρότες, και επιδιώκει να διοργανώνει τις συναντήσεις-συζητήσεις της σε μια βάση αμοιβαίου οφέλους κοινωνικών ή άλλων φορέων, χωρίς χρηματορροές (πληρωμές αμοιβών, έξοδα εκτυπώσεων, έξοδα αιθουσών και άλλες εμφανείς ή συγκαλυμμένες κερδοσκοπικές δραστηριότητες).
Με λύπη διαπιστώνεται, από τις αναλύσεις όσων πληροφοριών φθάνουν μέχρι σήμερα, για την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020, ότι πρόκειται για «νεοκτόνο» ρύθμιση, που μαζί με τους νέους αγρότες, «σκοτώνει» και το μέλλον του αγροτικού κόσμου, το μέλλον των αγροτικών κοινωνιών, αλλά και της αγροτικής παραγωγής, αφήνοντας πλήρως αναπάντητο το ερώτημα που έθεσε πριν από ένα χρόνο ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών Χαλκιδικής κ. Π. Γιαλαγκολίδης «Ποιος θα ταΐσει τους Έλληνες το 2030?».

Κτηνοτρόφοι & Κοινωνική Οικονομία στο Μενίδι



"   .....Η απλήρωτη εργασία της Οικιακής Οικονομίας Διεθνώς φτάνει το 70% του παγκόσμιου Α.Ε.Π., το οποίο  περιλαμβάνει  σήμερα μόνο τις εμπορευματικές εκχρηματισμένες συναλλαγές......" 


Την Τετάρτη, 25 Φεβ 2015, στις 19.30, στο Μενίδι Αττικής (Λάμπρου Πορφύρα 2 & Πλήθωνος Γεμιστού) ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ».
Από τα τρία κύρια συστήματα οικονομικής διαχείρισης, την δημόσια οικονομική (1), την ιδιωτική οικονομική (2) και την κοινωνική οικονομία (3), φαίνεται ότι στοιχεία αντοχής και ικανότητας να δημιουργήσει την καλύτερη προοπτική ανάπτυξης, σήμερα, έχει κυρίως η κοινωνική οικονομία. Κύρια χαρακτηριστικά της κοινωνικής οικονομίας είναι η στόχευση στην ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων της κοινωνίας, με εμπιστοσύνη, με αλληλοβοήθεια, με αμεσοδημοκρατία. Έτσι στις δομές της κοινωνικής οικονομίας δεν υπάρχει η προσπάθεια επίτευξης εκχρηματισμένων κερδών και όλοι οι μετέχοντες συμμετέχουν ισότιμα (με μία ψήφο, όχι με ποσοστά).Οι συνήθεις δομές της κοινωνικής οικονομίας είναι: Συνεταιρισμοί, Κεφάλαια Αλληλοβοήθειας, ΚοινΣΕπ κλπ.
Η απλήρωτη εργασία της Οικιακής Οικονομίας Διεθνώς φτάνει το 70% του παγκόσμιου Α.Ε.Π., το οποίο  περιλαμβάνει  σήμερα μόνο τις εμπορευματικές εκχρηματισμένες συναλλαγές.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Πομάκοι καταγγέλλουν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για "σκοταδιστικές" απόψεις

  

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων και η εφημερίδα «Ζαγάλισα», καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους  τη στάση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ νομού Ροδόπης, Αϊχάν Καραγιουσούφ, αναφορικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση, για τη σχεδιαζόμενη πρόσληψη –μεταξύ άλλων – Πομάκων και Ρομά, αστυνομικών.

Όπως σημειώνουν στην ανακοίνωση: «Παρά το γεγονός ότι ο κ. Καραγιουσούφ είναι βουλευτής ενός αριστερού δημοκρατικού κόμματος, επέλεξε να συνταχθεί με τις πλέον σκοταδιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις μερίδας των μουσουλμάνων της Θράκης.
Εξεδήλωσε την αντίθεσή του στη χρήση της λέξης Πομάκοι, σαν να μην υπάρχουν 40.000 Πομάκοι στην ελληνική Θράκη. Με τη στάση του συνεχίζει την πολιτική της πολιτισμικής και γλωσσικής μας γενοκτονίας, τη στιγμή που και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, έχει κατ επανάληψιν αναγνωρίσει επισήμως (και ως πρωθυπουργός) τους Πομάκους της χώρας του.

Η αξιοπρέπεια της χώρας προσβάλλεται" ...... Αλλά από ποιους;


Με κείμενο που  αναρτήθηκε στην Athens Voice   υπό τον τίτλο "Η αξιοπρέπεια της χώρας προσβάλλεται"  47  πολίτες διαμαρτύρονται για την κυβερνητική επίθεση εναντίον της  Γερμανίας(!) και ζητούν εναλλακτική πολιτική λύση.
Οι διαμαρτυρόμενοι καταλογίζουν στην κυβέρνηση ζητιανολογικά σύνδρομα (ζήτουλας) και αχαριστία προς τους εθνικούς μας ευεργέτες  (Γερμανούς). Επιτίθενται εναντίον του υδροκεφαλικού κράτους και των συντεχνιών (παλαιά τους τέχνη κόσκινο), καταλογίζουν αντι-δυτικισμό και εθνικισμό στη κυβέρνηση, ευθυγράμμιση με τη Χρυσή Αυγή  και ευθύνη για το ξενοφοβικό νταηλήκι που διαπερνά τη χώρα….
Αυτό το παρα-νοϊκό, παλαιο-νεοφιλελεύθερο και  διαστρεβλωτικό των πραγμάτων κείμενο, υπογράφει γνωστός αμπελοφιλόσοφος, γνωστός  παράγων  του νεοταξίτικου αντιεθνικισμού, γνωστός δεξιός ευρωασημαντολόγος , γνωστός συμπαραστάτης της περσικής δυναστείας των Αχαιμενιδών και άλλοι γνωστοί…..  


Το κείμενο  των 47 έχει ως εξής:
«Την ώρα που η κυβέρνηση μάς βομβαρδίζει με όλα τα μέσα ότι αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια των πολιτών, εμείς νιώθουμε ότι η αξιοπρέπεια της χώρας προσβάλλεται.
Προσβάλλεται όταν για δεύτερη φορά σε μια τετραετία βρίσκεται στη διεθνή ημερήσια διάταξη το θέμα Grexit, δηλαδή η αντιμετώπιση της χώρας μας σαν παρία της Ευρώπης.
Προσβάλλεται όταν η κυβέρνηση βγαίνει στη γύρα, ζήτουλας για νέα δανεικά, και συγχρόνως υβρίζει και λοιδορεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της χώρας μας, που είναι η Γερμανία.
Προσβάλλεται όταν περισσεύουν οι κυβερνητικές γελοιότητες, που ξεκινούν από τις ενδυματολογικές εμφανίσεις, συνεχίζουν με την αμετροέπεια ότι θα αλλάξουν την Ευρώπη και καταλήγουν να διαπραγματεύονται με τους ίδιους εκπροσώπους των εταίρων μας, αλλά να τους αλλάζουν όνομα, ώστε να ξορκίσουν την «τρόικα».

Mανώλης Γλέζος : «Πριν είναι αργά»



Από την ιστοσελίδα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών:

«Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.

Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.
Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.

Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.
Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.
Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. 
Κρίμα και πάλι κρίμα.

Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.


Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό.
Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε. 
Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.

Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις. Κατ΄αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά.

Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης».


Μανώλης Γλέζος  Βρυξέλλες 22-2-2015


EUROGROUP: ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

του Γιάννη Χρυσοβέργη
ΠΗΓΗ : ΑΤΑΚΤΟΣ ΛΟΓΟΣ
Παρά την εμφανή ανακούφιση των κοινοτικών παραγόντων για την αποφυγή του ναυαγίου στο χθεσινό Eurogroup και την πεποίθηση που εξέφρασαν πως πρόκειται για ανακωχή τεσσάρων μηνών, το κοινό κείμενο μπορεί να αποδειχθεί απλή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δυο μόλις ημερών.
Επί της ουσίας το κοινό ανακοινωθέν επιτρέπει στους πάντες να αισθάνονται νικητές. Όμως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, ούτε καν το τι θεωρείται μονομερής ενέργεια. Το επόμενο τετράμηνο θα είναι πολύ θερμό.

Είχα σχεδόν τρεις μήνες να γράψω και όχι τυχαία. Από τη μια οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των τελευταίων μηνών άφηναν λίγο χρόνο για νηφάλια σκέψη. Από την άλλη, είχα την αίσθηση πως για όλα όσα συνέβησαν σε αυτό το πυκνό τρίμηνο Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου είχα ήδη μιλήσει από καιρό. Κι ότι δεν είχε νόημα να μηρυκάζω τα ίδια και τα ίδια.
Όμως χθες το βράδυ υπήρξε ένα γεγονός: ένα κείμενο συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας με τη μορφή  κοινής ανακοίνωσης του Eurogroup.
Τα όσα ακολούθησαν την υπογραφή του εν λόγω κειμένου ασφαλώς παραπέμπουν, σε δυο αριστουργήματα του θεάτρου και του κινηματογράφου, τα οποία με γλαφυρότητα αποδίδουν την πάγια συνήθεια των Ευρωπαϊκών συμφωνιών: το πώς ένα γεγονός μπορεί να υποκρύπτει περισσότερες της μιας πραγματικότητες. Ο λόγος για τη σχεδόν ενός αιώνα (1916) κωμωδία του Λουίτζι Πιραντέλλο «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» και το ηλικία 65 ετών του Ακίρα Κουροσάβα «Ρασομόν».

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Βουλευτής Καραγιουσούφ : «Η ανακοίνωση του Πανούση είναι λάθος»


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ ίσως είναι επηρεασμένος από  τις τουρκικές νόρμες, που επί δεκαετίες ονόμαζαν τους Κούρδους «ορεσίβιους Τούρκους».  Ο ίδιος θα προτιμούσε τον γενικό όρο «Μουσουλμανική μειονότητα» για τη γνωστή μειονότητα της Θράκης, που συμπεριλαμβάνει συλλογικότητες  κάθε άλλο παρά ευχαριστημένες από  την συμπερίληψή τους στην ίδια πληθυσμιακή ομάδα.  Αυτό εξηγεί το γιατί  ενοχλήθηκε από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση, που  αποφάσισε   να προσληφθούν στην αστυνομία Πόντιοι, Ρωμά και Πομάκοι .
Οπότε  και δήλωσε ο Καραγιουσούφ   σε εκπομπή του Τσινάρ FM στην Κομοτηνή:  
« Είναι μια πολύ άτυχη και λανθασμένη ανακοίνωση. Εάν μιλάς για μειονότητα, δεν υπάρχει νόημα να τις κομματιάζεις μία-μία και να τις ονοματοδοτείς. Σχετικά με αυτό το θέμα τον αναζήτησα, του είπα πως είναι μια λάθος δήλωση και ότι πρέπει το συντομότερο να διορθωθεί. Αυτό είναι κάτι που θα το θέσω και αύριο (17/2/2015) στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας».
Ας πάει να πει ό,τι θέλει ο σύντροφος Καραγιουσούφ, μόνο που όσοι τον ακούν θα πρέπει να αναλογισθούν το  πατριωτικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υποτίθεται ότι συμμερίζονται. Ας αναλογισθούν ότι η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος και μάλιστα σε dt χρόνο, σε περίπτωση ενός  επεισοδίου άμεσης και πρακτικής αμφισβήτησης της Ελληνικότητας της περιοχής.    




Η Κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ : Η συμφωνία συνιστά υποταγή…..


«….. παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν συνεπάγεται και υποχρέωση υπερψήφισης πολιτικών που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού….»

Σε ανακοίνωσή της  η «Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ» υποστηρίζει :

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το σημερινό «Eurogroup» συνιστά υποταγή της κυβέρνησης στον εκβιασμό της τρόικας. Η συμφωνία προβλέπει 4μηνη παράταση – όχι απλά της «δανειακής σύμβασης» – αλλά όπως αναφέρεται ρητά, του «προγράμματος», δηλαδή του Μνημονίου. Με τον προκλητικό όρο της «αποφυγής μονομερών ενεργειών» η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην καταργήσει κανένα από τα βασικά μέτρα των Μνημονίων και να μην λάβει επίσης κανένα από τα μέτρα του προγράμματος που ενέκρινε στις εκλογές και υποστηρίζει μαζικά ο ελληνικός λαός, χωρίς την άδεια των πιστωτών. Τη Δευτέρα κιόλας μάλιστα, καλείται να υποβάλει έναν κοστολογημένο κατάλογο «μεταρρυθμίσεων», που θα πρέπει να κινούνται μέσα στο πνεύμα του Μνημονίου και να υποστεί την ταπεινωτική διαδικασία της αξιολόγησής τους από τους πιστωτές – κηδεμόνες. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε ότι μέχρι και τα τέλη του Απρίλη θα κριθεί μετά από διαρκείς αξιολογήσεις της τρόικας, το αν θα υπάρξει και ποιο θα είναι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, χωρίς τίποτα να μπορεί να προϊδεάσει ότι το περιεχόμενο του δεν θα συνιστά ένα ακόμα Μνημόνιο άγριας λιτότητας.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση δεσμεύεται στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για χαλάρωση των σχετικών υφιστάμενων εξωπραγματικών, ποσοστιαίων στόχων. Ακόμα, αποδέχεται «ντε φάκτο» τη βιωσιμότητα και την κανονική εξυπηρέτηση του δυσβάστακτου χρέους, χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση από την τρόικα για χρηματοδότηση το επόμενο διάστημα, γεγονός που γεννά το ερώτημα για το που θα βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την εξυπηρέτηση των ασφυκτικών αναγκών του κράτους και τη ματαίωση μιας στάσης πληρωμών. Τέλος, απορρίφθηκε και το αίτημα για ελεύθερη χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση του περιβόητου υπολοίπου του δανείου του ΤΧΣ που λήφθηκε το 2012 για τις ελληνικές τράπεζες.
Τι σημαίνουν πολιτικά όλα αυτά; Σημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται στο ελάχιστο να υποστηρίζει ότι τα Μνημόνια τελείωσαν και ότι η τρόικα φεύγει από τη χώρα.

Μπρος Gremos και πίσω Grexit


Δεν φτάνει όλη αυτή η απίθανη σπατάλη επαφών, διαβουλεύσεων, νοητικής ενέργειας, μετακινήσεων, τηλεφωνημάτων,  τραπεζωμάτων, διασκέψεων, σχολιασμών, συνεντεύξεων τύπου, αναγγελιών «ιστορικών φάσεων». Δεν φτάνει όλο αυτό το απίθανο νταβαντούρι της τελευταίας πενταετίας, που σαν μαύρη τρύπα απορροφά στοχασμούς και αναστοχασμούς  και δεν συμμαζεύεται…
Τώρα έχουμε και ένα είδος «οικονομαντείων» (=οικονομολογία +μαντική) που εκμαιεύουν φουτουριστικά σενάρια ευκολότερα από ό,τι ο Κώστας Λεφάκης της αστρολογίας.
Λέει ο Πωλ Κρούγκμαν(21.2.15) – όχι στον ΟΗΕ, όχι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όχι σε συνέλευση Νατοϊκών ηγετών, όχι σε Πανθυπουργική συνάντηση του δυτικού ημισφαιρίου, αλλά στον ιστότοπό του, και μάλιστα εκ του προχείρου, αλλά  τόσο «εντυπωσιακά» ώστε να καταχωρηθεί στην σημερινή ΑΥΓΗ :
«Η πολιτική της Γερμανίας είναι αναμφίβολα υπέρ του Grexit. Είναι επίσης, εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων, μια πολιτική υπέρ της Χρυσής Αυγής».

Πρώτον, η πολιτική της Γερμανίας είναι «Μπρος Gremos και πίσω Grexit». Δηλαδή για να μην τα λέμε και τα ξαναλέμε αηδιάζοντας τους  νοήμονες πολίτες της χώρας, είναι πολιτική «αποικίας χρέους» με κάθε τρόπο.  Αυτή η πολιτική σήμαινε αποικιοκράτες και αποικιοκρατούμενους, ενδημούσε δε και στο λόγο του Πρωθυπουργού. Τώρα είτε εντός είτε εκτός της ευρωζώνης, η Γερμανία μας θέλει υποτελείς και εκποιήσιμους : Όσες φιλοφρονήσεις κι αν κάνει ο Γιάννης Βαρουφάκης στον Σόϊμπλε.
 Προς τι ξοδεύεται ο Πωλ Κρούγμαν ανοίγοντας παράθυρο εκεί που ήδη υφίσταται πόρτα ;

Δεύτερον , ο Κρούγκμαν  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της «Χρυσής Αυγής». Και με ποια δεδομένα αποκλείει , αντί αυτής της τελευταίας, την άνοδο της παθητικότητας και του ραγιαδισμού;