ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

H ΑΥΓΗ, η Περιφέρεια Αττικής και η ΛΑΕ




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΗ

Σχετικά:

Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ . Το ξαναλέμε : Η αυτονομία των  αυτοδιοικητικών , συνδικαλιστικών  κ.ά κινημάτων είναι απαράβατος όρος για τη  προώθηση της δημοκρατίας, και η προώθηση της δημοκρατίας  είναι απαράβατος όρος για την αντιμετώπιση της ευρωαποικιοκρατίας. Ως εδώ δεν υπάρχει πουθενά η «επανίδρυση της Αριστεράς», γιατί  απλούστατα προηγείται η ωρίμανση του δημοκρατικού-αντιμνημονιακού ρεύματος : Όπως λόγου χάρη  στην οδική  διαδρομή Αθηνών- Θεσσαλονίκης η Λαμία προηγείται της Λάρισας….ΓΣχ. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣΜΠΕΗΣ
Η νέα μνημονιακή “Αυγή” (23/12) έκανε την τιμή στη ΛΑ.Ε να ασχοληθεί μαζί της μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι η ΛΑ.Ε. έχει “χωριστεί στα δύο” και μάλιστα με “αφορμή”, όπως γράφει σε σχόλιο της Τετάρτης (23/12), το θέμα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής.
Ως γνωστόν στη Περιφέρεια Αττικής ορισμένοι από τους περιφερειακούς συμβούλους που αναφέρονται στη ΛΑ.Ε ψήφισαν κατά του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής και ορισμένοι υπέρ, έχοντας και οι μεν και οι δε το σκεπτικό τους και βέβαια το σκεπτικό του ο κάθε περιφερειακός σύμβουλος χωριστά.

Η "ΑΥΓΗ" ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ!
Το γεγονός αυτός ώθησε την “Αυγή” να αναφερθεί σε κείμενο που συνυπέγραψαν τρία μέλη της προσωρινής Γραμματείας της ΛΑ.Ε (Ν. ΓαλάνηςΚ. ΜαρματάκηςΠ. Σωτήρης) με το οποίο υποδεικνύουν “την έμπρακτη ρήξη με τις μνημονιακές πολιτικές σε όλους τους τομείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλισμού”, λες και η ΛΑ.Ε ή κάποιοι σε αυτήν, δεν είναι τόσο ένθερμοι θιασώτες μιας τέτοιας ρήξης!!! Και αυτό το σημειώνει η “Αυγή” για να τονίσει ότι “η αντιπαράθεση”, στο πλαίσιο της ΛΑ.Ε, “έχει υπερβεί το ζήτημα της Περιφέρειας Αττικής και έχει προσλάβει γενικότερες διαστάσεις”!
Και η “Αυγή” κάνει αυτήν την καταγραφή για να μας υποδείξει στη συνέχεια ότι “το παιχνίδι για τους εσωτερικούς συσχετισμούς στη ΛΑ.Ε” δεν πρέπει να βλάψει την παρέμβαση της Αριστεράς στους μαζικούς χώρους! Παρέμβαση, βεβαίως, που ουδόλως βλάπτει κανένα παιχνίδι της ΛΑ.Ε, αλλά την υπονομεύει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ακραίες μνημονιακές επιλογές του, πράγμα που ευλόγως παρακάμπτει η μεταλλαγμένηΑυγή”, ως η έντυπη έκφραση αυτών των μνημονιακών πολιτικών.
ΟΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ
Αλλά η επίθεση στη ΛΑ.Ε δεν προέρχεται μόνο από τις στήλες της “Αυγής”. Είναι πολλοί και διάφοροι οι συστημικοί κύκλοι, οι οποίοι αξιοποιούν τις διαφορετικέςτοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων που βρίσκονται στο πλευρό της ΛΑ.Ε για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, όπως αξιοποιούν και δηλώσεις στελεχών της ΛΑ.Ε γι' αυτές τις τοποθετήσεις, προκειμένου να προκαλέσουν συνολικές αρνητικές εντυπώσεις σε βάρος της ΛΑ.Ε.
Αυτοί οι κύκλοι, με αφορμή την Περιφέρεια επιχειρούν να εμφανίσουν ότι στη ΛΑ.Ε κάποιοι είναι, τάχαλιγότερο αντιμνημονιακοί από τους άλλους ή ακόμα χειρότερα ότι κόσμος στην ΛΑ.Ε προερχόμενος κυρίως από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, λόγω παλαιών δεσμών και σχέσεων με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ή και εξαιτίας της παρουσίας σεκοινές παρατάξεις, αυτοδιοικητικές, συνδικαλιστικές κ.ά. με μέλη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ ή και για μια σειρά από άλλους λόγους, εμφανίζει, υποτίθεται, μειωμένααντιμνημονιακά” και “αντικυβερνητικά” αντανακλαστικά σε σχέση με άλλες δυνάμεις της ΛΑ.Ε.
Πιστεύω ότι τέτοιου είδους διαχωρισμοί όχι μόνο δεν έχουν καμία απολύτως βάση και είναι τεχνητοί και σκόπιμοι, αλλά και αντιπροσωπεύουν δάνειες μεθόδους από την παλιά Αριστερά και τις παλιές αριστερές “ασθένειες”, με τις οποίες η ΛΑ.Ε δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει καμιά σχέση.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Οι διαφορετικές τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων με αναφορά στη ΛΑ.Ε έναντι του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής δεν νομίζω ότι πρέπει να ενταχθούν σε ένα σχήμα του τύπου: κάποιοι είναι αδιάλλακτα αντιμνημονιακοί και ασυμβίβαστοι και άλλοι που επιδεικνύουν μια πιο χαλαρή στάση ή ανοχή απέναντι στα μνημόνια και στην κυβέρνηση ή και έχουν αυταπάτες για τη διοίκηση της Δούρου και τους προσανατολισμούς της τελευταίας. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι με αναφορά στη ΛΑ.Ε είναι όλοι αγωνιστές με συνέπεια και ήθος δεκαετιών στην Αριστερά, δεν είναι παντός καιρού, δεν κρατούν σημαία ευκαιρίας, έχουν στην πράξη δοκιμασθτί για την αδιαπραγμάτευτη εμμονή στις ιδέες τους και πολλοί από αυτούς/ές έχουν επιβεβαιώσει τις αντιμνημονιακές επιλογές τους με κόστος και θυσίες.
Το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων με αναφορά στη ΛΑ.Ε έχουν την ίδια αμετάθετη προσήλωση και σαφή κατεύθυνση στον αναγκαίο βαθιά αντιμνημονιακόπολιτικό προσανατολισμό της Περιφέρειας, ο οποίος δεν εκφράζεται απλώς με παχιά λόγια αλλά κυρίως στην πράξη με μέτρα και συγκεκριμένες επιλογές.
Οι διαφορές στην τελική ψήφο επί του προϋπολογισμού δεν σημαίνουν λιγότερη ή περισσότερη αντιμνημονιακή αδιαλλαξία, αλλά νομίζω ότι περισσότερο αντιπροσωπεύουν προσωρινές διαφορές εκτιμήσεων όσον αφορά τον χαρακτήρα της προσπάθειας που καταβάλλεται στην Περιφέρεια Αττικής.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΕ
Πέραν αυτού, σε κρίσιμα θέματα, όλοι οι αναφερόμενοι στη ΛΑ.Ε περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν την ίδια άποψη και την εμμονή να την υπερασπίσουν μέχρι τέλους.
Είναι χαρακτηριστική η σθεναρή αντίθεση όλων στη χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών, ανεξαρτήτως προσωνυμίας, ή και της κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
Βεβαίως οι διαφοροποιήσεις στην ψήφο των περιφερειακών συμβούλων με αναφορά στη ΛΑ.Ε δεν είναι ό,τι το καλύτερο, αν και δεν πρέπει το γεγονός να αναχθεί σε μείζον θέμα, ούτε να θεωρηθεί πανάκεια και δόγμα η “ομογενοποίηση” σε κάθε περίπτωση της στάσης σε θεσμούς που έχουν τη δική τους αυτοτέλεια, όπως η Αυτοδιοίκηση.
Αυτές, όμως, οι διαφοροποιήσεις, αν μπορώ να δώσω μια εξήγηση, οφείλονται περισσότερο στο ότι λειτουργούμε σε μεταβατικές καταστάσεις, που χρειάζεται χρόνος για να ωριμάσουν νέες ισορροπίες και στο γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να προηγηθούν με άνεση χρόνου οι απαραίτητες συζητήσεις και ζυμώσεις, για την αναζήτηση μιας ενιαίας στάσης.
ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΜΑΣ
Για παράδειγμα το θέμα με τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αν δεν κάνω λάθος, άργησε να συζητηθεί στη Γραμματεία της ΛΑ.Ε, μόλις 3 ημέρες πριν την ψήφισή του, ενώ δεν ήταν καθόλου καλό, ότι για ένα τόσο κρίσιμο θέμα δεν προηγήθηκε συζήτηση στις οργανώσεις της ΛΑ.Ε στην Περιφέρεια Αττικής.
Νομίζω ότι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα, ώστε αυτά τα ελλείμματα, για τα οποία ευθύνονται όλοι/ες που είχαν αρμοδιότητα, να μην επαναληφθούν στο μέλλον.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε, ώστε να αποκρούσουμε τις προσπάθειες τρίτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την “Αυγή”, να επιχειρούν παιχνίδια σε βάρος της ΛΑ.Ε με αφορμή δηλώσεις και αρθρογραφίες που διογκώνουν ένα θέμα, για το οποίο χρειάζεται περισσότερη συζήτησηπαρά υψηλοί τόνοι.
Το θέμα με τους περιφερειακούς συμβούλους στο πλαίσιο της ΛΑ.Ε δεν είναι να σπεύσει κανείς να εξυμνήσει τους μεν και να ρίξει το ανάθεμα στους δε. Δεν νομίζω ότι στη ΛΑ.Ε περισσεύει κανείς, ούτε χρειαζόμαστε αυτή την ώρα εξιλαστήρια θύματα, ούτε τεχνητά διαιρετικά τείχη παλαιάς κοπής, παλαιών εποχών και νοοτροπιών και άγονες εσωτερικές τριβές .
Και δεν τα χρειαζόμαστε όλα τούτα, ιδιαίτερα σε ώρες πολύ κρίσιμες για τις πολιτικές εξελίξεις, που η χώρα βουλιάζει και η κοινωνία πνίγεται και η ΛΑ.Ε πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή μεγάλων μετώπων. Σε ώρες, ακόμα, που το πρόβλημα είναι στην κυβέρνηση και το μνημονιακό μπλοκ και όχι στην πλευρά των δυνάμεων της ανατροπής τους.
Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Εκείνο που αυτή τη στιγμή, κάποια στελέχη μού τόνιζαν ότι χρειάζεται, είναι να σταματήσουν οι φωνές καταγγελίας από οποιανδήποτε κατεύθυνση και να γίνει μια νηφάλια συζήτηση σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ενιαία αυτόνομη στάση όλων των δυνάμεων της ΛΑ.Ε στην Περιφέρεια Αττικής και ένας οδικός χάρτης για την υλοποίησή της, σε συνάρτηση πάντα με τη στάση που πρέπει να ακολουθηθεί σε όλους τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και με πλήρη σεβασμό στην αυτοτέλεια, την ιδιαιτερότητα και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.
Το κυριότερο, όμως, μπροστά στη νέα χρονιά, προσέθεταν τα ίδια στελέχη, είναι να αναδειχθεί με τον καινούργιο χρόνο η ΛΑ.Ε σε ηγεμονική δύναμη ανατροπής της κυβέρνησης και του μνημονιακού μπλοκ, για μια νέα συνεπή και σύγχρονη προοδευτική πορεία ανασυγκρότησης και προοπτικής.
Η ΛΑ.Ε θα πετύχει σε αυτόν τον στόχο, αν μπορέσει να δώσει την εικόνα ότι κάνει θετικά βήματα στην κατεύθυνση επανίδρυσης και  επαναθεμελίωσης της Αριστεράς, ερχόμενη σε ρήξη με τις κακές όψεις του παρελθόντος της, όπου οι μεγάλες γραμμές των πραγματικών μετώπων με τους κυρίαρχους αστικούς κύκλους, επισκιάζονταν από ανούσιες περιχαρακώσεις, οι οποίες κρατούσαν την Αριστερά εκτός πραγματικότητας και σε εμφύλιες συρράξεις.
ΠΗΓΗ :  ΙΣΚΡΑ Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 201

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου