ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Nίκος Αναστασιάδης και Πούτιν


Οι Ευρωπαίοι «Εταίροι» τιμωρούν την Κύπρο, αδιαφορώντας (ή ενδεχομένως και υποδαυλίζοντας…) την τουρκική προκλητικότητα : Έτσι περίπου ερμηνεύεται η δήλωση του προέδρου της Κυτπριακής Δημοκρατίας, που υπέστη  καταιγισμό ερωτήσεων από δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης στη Μόσχα.

 «Δεν είναι μόνο η μόνη παραβίαση διεθνούς δικαίου από την Τουρκία. Πρόσφατα είχαμε παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και δυστυχώς πολλοί από τους φίλους, εταίρους που δείχνουν την ευαισθησία τους για κάποιες άλλες χώρες παραμένουν αδρανείς και σιωπηλοί. Μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών μας βρίσκει κάθετα αντίθετους», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Ρώσος πρόεδρος , μιλώντας μετά το πέρας της υπογραφής διμερών συμφωνιών Κύπρου-Ρωσίας τόνισε ότι οι αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων θα πρέπει να λαμβάνονται βάσει των εθνικών συμφερόντων των χωρών μελών και όχι κατά την έκφρασή του, για άλλα ακαταλαβίστικα συμφέροντα, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για τη στάση της Κύπρου.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε από Πολωνό δημοσιογράφο για το πώς αισθάνεται όταν έρχεται σε αντίθεση με τους εταίρους του με τον Νίκο Αναστασιάδη να απαντά ότι η δημοκρατία στην ευρωπαϊκή ένωση λειτουργεί άψογα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το δικαίωμα του λόγου και της διαφωνίας δεν θεωρείται αμάρτημα.
«Δεν είναι μόνο η Κύπρος που εκφράζει προβληματισμούς για τις κυρώσεις αλλά και ομάδα άλλων κρατών. Αν δεν εκφράζαμε αντιθέσεις σ’ αυτούς που ήταν απόλυτοι στα μέτρα, ενδέχεται οι κυρώσεις να ήταν αυστηρότερες και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε και στη στρατιωτική συμφωνία Κύπρου Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας τις χθεσινές αναφορές Πούτιν ότι κατοχυρώνεται το δικαίωμα ελλιμενισμού πλοίων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι Λεμεσού που βρίσκονται σε αποστολές καταπολέμησης της τρομοκρατίας,  της πειρατείας ή του λαθρεμπορίου. Χωρίς περιστροφές έπλεξε το εγκώμιο του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ξεκαθαρίζω και εκφράζω την απεριόριστη εκτίμησή μου προς τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν που γνωρίζοντας τις ευαισθησίες πολλών εταίρων ευρωπαίων και άλλων υπερατλαντικών δεν ζήτησε τίποτα που θα μπορούσε να μας φέρει σε δύσκολη θέση και αυτό είναι ένα δείγμα ενός ανιδιοτελούς ηγέτη που ενδιαφέρεται για το συμφέρον της χώρας του και που δεν παραγνωρίζει τα συμφέροντα φίλων χωρών», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ερωτηθείς για το οικονομικό κόστος της στρατιωτικής συμφωνίας Κύπρου – Ρωσίας ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι είναι μηδενικό. Πρόκειται πρόσθεσε για ανανέωση της υφιστάμενης  εδώ και 30χρόνια συμφωνίας.
Ο Νίκος Αναστασιάδης προέβη και σε σύντομο απολογισμό της επίσκεψής του στη Μόσχα την χαρακτήρισε ως μια από τις σημαντικότερες που έχει πραγματοποιήσει.
«Είμαι ο πρώτος πρόεδρος κράτους μέλους της ΕΕ που επισκέπτεται τη Μόσχα. Εκφράζω ευγνωμοσύνη για την πολύμορφη στήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και σε ό,τι αφορά θέματα που άπτονται της κυπριακής οικονομίας. Η επίσκεψη έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ενωρίτερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας και παρέστη στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης συνομίλησε με φοιτητές για τις θεμελιώδεις πτυχές των κυπρο-ρωσικών σχέσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη το βράδυ της Πέμπτης στην Αγία Πετρούπολη όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Αντικυβερνήτη της πόλης.