ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Η υπερδύναμη που χαριεντίζεται...


Έχω υπόψη μου ένα αυτοσαρκαστικό φιλμάκι που γύρισε ο Μπίλ Κλίντον στα τέλη της δεύτερης θητείας του … Εκεί  ο Μπραντ Πητ  έλεγε κοροϊδευτικά στον Κλίντον «Άκου ρε Μπιλ, από εδώ και πέρα όλοι θα ασχολούνται με εμένα ως ηθοποιό, εσύ θα ξεχαστείς», κι ο Κλίντον τάχα οργίλος απαντούσε στο περίπου :  «κάνεις λάθος, θα μιλάνε για μένασυνεχώς»….http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2011/05/blog-post.html
Στη  φωτογραφία ο  Ομπάμα παίρνει  μια παιδιάστικη πόζα στα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια συνοδεύοντας ένα μαυράκι, ενώ πρόσφατα διάβασα ότι ο Τζωρτζ Μπους ο νεώτερος ντύθηκε  Αϊβασίλης και μοίραζε δώρα…
Οι  αμαρτίες βέβαια δεν απαλείφονται  εξομολογούμενες ή μέσω της αίσθησης χιούμορ των αμαρτωλών, και ο αντικαθωσπρεπεισμός των  αμερικανών πολιτικών  δεν τους απαλλάσσει από τη μομφή του ιμπεριαλισμού. Όμως όπως και να το κάνουμε, διαθέτουν συχνά ένα «αντισυμβατικό» στυλ που εγώ προσωπικά το ζηλεύω, που είδα να το προσεγγίζει μόνο ο Νέλσον Μαντέλα, που είναι αδιανόητο για τους  χρονίως-πάσχοντες-από-σοβαροφάνεια- πολιτικούς μας. Προσοχή στο «αντισυμβατικό» : Δηλαδή όχι το στυλ δημόσιου γελωτοποιού (το οποίο κάποτε πλευρίζει ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου Μπορις Τζόνσον) , αλλά  του πολιτικού παράγοντα με φαντασία και πρόσχαρη διάθεση…..

Με αυτό το πνεύμα εμφανίστηκε πρόσφατα στην  αμερικανική τηλεόραση , ο Ομπάμα, versus  Στήβεν Κολμπέρ, που  είναι γνωστός κωμικός-παρουσιαστής-πολιτικός σχολιαστής με φήμη συντηρητικού  και αντίπαλου του  Ομπάμα.
Ο Κολμπέρ έκανε την εισαγωγή λέγοντας πως ο  ίδιος θα έκανε πολύ καλύτερα τη δουλειά του προέδρου από ό,τι αρκετοί πρόεδροι θα έκαναν τη δουλειά του παρουσιαστή. Σε αυτό το σημείο  ο ένοικος του Λευκού Οίκου σήκωσε  το γάντι. 

«Σήκω, θα αναλάβω εγώ» του είπε, κάθισε στην καρέκλα και ο Κολμπέρ εξαφανίστηκε από το πλάνο.


Ο Ομπάμα ανέλαβε να παρουσιάσει τμήμα της εκπομπής που κανονικά λέγεται η «ομιλία», και στην οποία ο παρουσιαστής σχολιάζει με σαρκασμό τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ στην οθόνη προβάλλονται «επεξηγηματικά» μηνύματα. Για να κάνει πιο προεδρικό το τμήμα εκείνο, ο Ομπάμα το χαρακτήρισε «διάγγελμα» αλλά μιλούσε, υποτίθεται, ως Κολμπέρ.

«Όπως ξέρετε εγώ, ο Στήβεν Κολμπέρ, δεν συμπαθούσα ποτέ πολύ τον πρόεδρο» είπε ο Ομπάμα.

«Ο τύπος είναι τόσο αλαζόνας. Πάω στοίχημα ότι μιλάει για τον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο» συνέχισε.

Ξεκίνησε να μιλά για την μεταρρύθμιση στο σύστημα ασφάλισης και να «αναγνωρίζει» τα θετικά του σημεία. Αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε ο αμερικανός πρόεδρος να διαφημίσει καλύτερα τις δυνατότητες του νέου συστήματος στους νέους, και είπε πως ίσως κάτι τέτοιο θα γινόταν με εμφάνιση σε μία κωμική εκπομπή.

«Αλλά σιγά μην το κάνει ο κύριος πρόεδρος, δεν το θεωρεί του "επιπέδου του"» είπε ο Ομπάμα.

Σε άλλο σημείο, εξήγησε πως πλέον οι Ρεπουμπλικανοί θα μπορούσαν να ανακαλέσουν το νόμο για το Obamacare, ελέγχοντας το Κογκρέσο, αλλά ο πρόεδρος θα μπορούσε να ασκήσει βέτο. «Κι από ό,τι έχω καταλάβει για τον τύπο αυτόν, θα το κάνει» είπε από την καρέκλα του παρουσιαστή !!!