ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ




Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013,  Κολοκοτρώνη 31, 2ος όροφος, ώρα 6.30. Ομιλητές  :   Ορέστης Κολοκούρης, Νίκος Ντάσιος, Πολύδωρος Τακόπουλος. Συντονίζει ο  Γιάννης Σχίζας.



Κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση , ενώνουν τις φωνές τους  εναντίον του προωθούμενου κανονισμού   ελέγχου  της παραγωγής,  εμπορίας και  πώλησης   φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού.



Ακτιβιστές και επιστήμονες τονίζουν ότι πίσω από τις   «τεχνικές διατυπώσεις» του προβλήματος και την υποτιθέμενη προστασία των εταιρικών καινοτομιών,  κρύβεται η προσπάθεια χειραγώγησης της αγροτικής παραγωγής. Συνέπειες αυτής της χειραγώγησης   : Ο  έλεγχος της παραγωγής σπόρων - και στη συνέχεια  τροφίμων και πρώτων υλών -  από  μικρό αριθμό εταιρειών και η απεμπόληση του φυσικού γενετικού πλούτου, που εκπροσωπούν οι  τοπικές ποικιλίες σπόρων.

Οι μεγάλες εταιρείες επιχειρούν να επιβάλλουν αγροτικές δομές που τελικά θα αποβούν εις βάρος του καταναλωτή και της ποιότητας ζωής -  στην ύπαιθρο και στις πόλεις.

Δεκάδες οργανώσεις έδωσαν το στίγμα τους κατά  της δρομολογημένης  δημιουργίας ολιγοπωλίου  σπόρων, διαμορφώνοντας  την  «Διακήρυξη της Βιέννης» (Νοέμβριος 2013). Η υπόθεση τέθηκε  ως ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον Έλληνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από 15 βουλευτές, ενώ εκκρεμεί δράση στο ευρωκοινοβούλιο από Έλληνες ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή περιβάλλοντος.



Μέσα σε συνθήκες «λύσεων-εξπρές»,   ερήμην και εναντίον   της κοινωνίας των πολιτών,  τα κινήματα καλούνται  να αναπτύξουν ανάλογες ταχύτητες και  αντιστάσεις. Εξ ου και η    εκδήλωση της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου, που  επί πλέον είναι   συνάντηση εργασίας και  προπομπός νέων δράσεων.

Η εκδήλωση  οργανώνεται  από το Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας (ΔΡΟ) ,το ΠΕΡΙ.ΠΟΛΟ Αττικής  και τους Οικολόγους Ριζοσπάστες, προς τιμήν του Σπύρου Σγούρου (1962-2012),  πρωτεργάτη  του ελληνικού οικολογικού κινήματος  και στυλοβάτη της οργανισμού προτυποποίησης ΔΗΩ για πολλά χρόνια.    



Σχετικά