ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

17 αγωνιστές δικάζονται για τα γεγονότα στο Αποπηγάδι




Την  Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013, δικάζονται στα Χανιά δεκαεπτά  αγωνιστές του Αποπηγαδιού για τα γεγονότα της 19ης Απριλίου 2010.
Η υπόθεση αφορά παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και πιο συγκεκριμένα της διέλευσης φορτηγού της Αιολικής Μουσούρων Α.Ε. ,που μετέφερε  ανεμογεννήτριες,   και σχετίζεται με την περιφρούρηση δενδροφύτευσης που πραγματοποιήθηκε στην ιδιοκτησία των αδελφών Μιχελάκη (Περιοχή εντός της οποίας η εταιρεία  εγκατέστησε  τις τρεις πρώτες ανεμογεννήτριες, υφαρπάζοντας την γη των Μιχελάκηδων  μέσω του χαρακτηρισμού της ως δασικής).
Η δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ενώ οι κάτοικοι παρέμειναν εκεί και δεν επέτρεψαν τη διέλευση των οχημάτων της εταιρείας «Αιολική Μουσούρων Α.Ε.» που μετέφερε τις ανεμογεννήτριες. 
Σημειωτέον ότι ανάμεσα στους δεκαεπτά κατηγορούμενους συγκαταλέγονται και δυο Μιχελάκηδες , επειδή παρεμπόδισαν τα οχήματα της εταιρείας ΑΠΕ να εισέλθουν στην  πατρογονική τους περιουσία…..
Να υπενθυμίσουμε για τη συγκεκριμένη υπόθεση με το Αποπηγάδι ότι πρόκειται για την επένδυση της κοινοπραξίας Αιολική Μουσούρων η οποία ανήκει κατά 50% στην Candia Αιολική Α.Ε. Το άλλο 50% κατέχει η ΕΕΝ Hellas A.E., η οποία ιδρύθηκε στην Eλλάδα τον Iούλιο του 2005 και είναι θυγατρική της Γαλλικής Εταιρίας Ηλεκτρισμού (EdF – Electricite de France).
Εν όψει : Γιώργου Κουβάκη, "Μυγδαλιές στα Λευκά Όρη"


Σύμφωνα με έρευνα της Νέλλης Ψαρρού με τίτλο «Αποπηγάδι: νερό, το πιο πολύτιμο αγαθό» για το περιοδικό Unfollow, η EDF δεν είναι κάποια τυχαία εταιρεία:
«Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού, με παραρτήματα σε όλο τον κόσμο, που ταυτόχρονα κατείχε το κρατικό μονοπώλιο στη Γαλλία ως το 2004 – στη συνέχεια μετοχοποίησε το 20%. Ένα ενδιαφέρον αμάλγαμα πολυεθνικής κρατικομονοπωλιακής επιχείρησης, με 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γαλλία: το 75% της παραγόμενης ενέργειας είναι πυρηνική, το 16% υδροηλεκτρική, το 10% θερμική και το 0,1% αιολική».
Πιο συγκεκριμένα, το έργο για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις προβλέπει δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή της επαρχίας Κισσάμου και την εγκατάσταση αρχικά τριών ανεμογεννητριών και ενδεχομένως στη συνέχεια άλλων 10. Η συνολική ισχύς του πάρκου, τουλάχιστον για την πρώτη φάση των τριών ανεμογεννητριών, προβλέπεται να είναι 2,55 MW, ενώ οι ανεμογεννήτριες θα έχουν διάμετρο ρότορα 52 μέτρα και ύψος 50 ώς 75 μέτρα. Παρά το μέγεθος της επένδυσης, οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς καταγγέλλουν πως το έργο γίνεται «στο πόδι» και με μόνο στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη απορρόφηση των πλουσιοπάροχων ευρωπαϊκών κονδυλίων που δίνονται για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.