ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Μια ευανάγνωστη είδηση για το χρυσό…




Στον γνωστό αγωνιστικό ιστότοπο http://antigoldgreece.wordpress.com/2013/05/19/exelixeis-stin-agora-xrysou/

διαβάζουμε :


«Χθες είχαμε μία μεγάλη εξέλιξη για την αγορά χρυσού, που ουσιαστικά “ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου” για πολύ περισσότερα πράγματα στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, χθες μάθαμε ότι έκλεισε η HKMEx (Hong Kong Mercantile Exchange), η αγορά πολύτιμων μετάλλων στο Χονγκ Κονγκ. Η αγορά αυτή δεν είναι και τόσο μεγάλη όσο πχ η COMEX που βρίσκεται στο Λονδίνο και εκεί γίνεται η μεγάλη πλειοψηφία των παγκόσμιων συναλλαγών σε χρυσό, ασήμι, κτλ.

Παρόλα αυτά, η αγορά αυτή ήταν σημαντική, και μάλιστα τη χρησιμοποιούσαν πολύ και οι υπόλοιποι Ασιάτες (Κίνα, κτλ) λόγω γεωγραφικής θέσης. Τώρα τελευταία βέβαια η Κίνα έχει ετοιμάσει τη δική της αγορά χρυσού, αλλά πάντως αυτό που έγινε στην HKMEx είναι σημαντικό, και αποτελεί την κερκόπορτα για να καταρρεύσει στο μέλλον η αγορά του paper gold.

Όπως λοιπόν διαβάζουμε, η HKMEx όχι μόνο έκλεισε και σταμάτησε να δέχεται παραγγελίες, αλλά επειδή δεν έχει αρκετό χρυσό για να καλύψει όλες τις παραγγελίες που είχε δεχτεί ως τώρα, θα πληρώσει τους δικαιούχους του paper gold με μια χρηματική αποζημίωση (“cash settlement”). Δηλαδή θα τους δώσει δολάρια, ευρώ ή κάτι τέτοιο, αλλά πάντως όχι χρυσό.

Αυτό είναι σημαντικό, διότι δημιουργεί ένα “νομικό προηγούμενο”, και από εδώ και πέρα τελείωσαν οι μέρες που κάποιος μπορούσε να επενδύσει σε paper gold και να είναι ήσυχος ότι τάχα μπορεί όποτε θέλει να πάει στην τράπεζα και να πάρει τον πραγματικό χρυσό που του αναλογεί. Η κατάσταση δηλαδή είναι κάπως σαν τις τράπεζες στην Κύπρο που άρπαξαν ένα μέρος των καταθέσεων, και από εδώ και πέρα ο κόσμος το σκέφτεται πολύ πριν βάλει τα λεφτά του σε μια τράπεζα.

Έτσι και στην αγορά του paper gold, από εδώ και πέρα θα το σκέφτονται πολύ καλά οι επενδυτές ….»


Η
είδηση δηλώνει σαφώς όχι τον περιορισμό αλλά την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση χρυσού, η οποία σαφέστατα οφείλεται στην extra ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου για χρηματικές και ειδικά για αποθησαυριστικές χρήσεις. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι υπάρχει πλέον εγγενής τάση για την «αξιοποίηση» οριακών χρυσωρυχείων, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήσαν κερδοφόρα…


Εννοείται ότι ο αγώνας κατά των "χρυσοδάκτυλων "  συνεχίζεται – αλλά οφείλει να συνεχίζεται με γνώση της κατάστασης και τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Αλλιώτικα, ο κίνδυνος του επικοινωνιακού οφσάϊτ στο δημόσιο διάλογο είναι μεγάλος…..

Σχετικά δες http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2013/05/o-x.html