ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ


Mε πολλά και διάφορα ασχολούνται τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Σητείας, σχολιάζοντας την μέλλουσα επένδυση στη Μονή Τοπλού (Κάβο Σίδερο) : Αυτήν που πριν τρία χρόνια νομίζαμε ότι την είχαμε γλυτώσει, μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας…Οι σύντροφοι βάζουν προϋποθέσεις στην υπόθεση της επένδυσης, υποστηρίζουν την ανάγκη της ενημέρωσης ,  των αντισταθμιστικών ωφελειών της τοπικής κοινωνίας, την ανάγκη  προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και  συμμόρφωσης με τη φέρουσα ικανότητα του τόπου…

Όλα αυτά καλά, αλλά μήπως είναι ελλειμματικά κατά ένα σημαντικό στοιχείο; Μήπως δηλαδή παραγνωρίζουν ότι οι τουριστικές δομές μαμούθ με τα all inclusive – στις οποίες αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόσφατο λόγο του στη Θεσσαλονίκη – καταλήγουν εν τέλει στη δημιουργία τουριστικών γκέτο με περιορισμένη επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες;  Ότι σταδιακά και «ανεπαισθήτως» το προσωπικό σε αυτές τις δομές γίνεται «εισαγόμενο», όπως επίσης «εισαγόμενα» γίνονται και τα τρόφιμα, τα ποτά, οι κεφαλαιουχικοί εξοπλισμοί; Ότι ο «ενσταβλισμένος» τουρίστας αποστερείται της πρωτογενούς επαφής με τον τόπο του προορισμού, ότι το τουριστικό και περιηγητικό βίωμα εκφυλλίζεται σε μια απόλαυση facilities; Ότι οι υποδομές που ακολουθούσαν τον παραδοσιακό, αποκεντρωμένο, «περιβαλλοντοστραφή» τουρισμό – που απέβαιναν και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών – ματαιώνονται ως εκ της παραμονής των τουριστών σε καλά φυλασσόμενους, ασφαλείς και «πολιτισμένους» τουριστικούς θύλακες ; Ότι τα οφέλη της χώρας τείνουν σταθερά στο μηδέν και ότι οι αρχικές υποσχέσεις των επενδυτών γρήγορα ξεχνιώνται – ενώ τους μένει και το «οικόπεδο» στο διηνεκές;

Όλο το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Σητείας




Για την «επένδυση» στη Μονή Τοπλού 

Με αφορμή την ένταξη στη διαδικασία fast track της «επένδυσης» της βρετανικής εταιρείας Minoan group στην ευρύτερη περιοχή της Μονής Τοπλού, ξεκίνησε στη Σητεία για άλλη μια φορά το γαϊτανάκι αντιπαραθέσεων από τη μια και προσδοκιών από την άλλη.

Κάποιοι έσπευσαν, μετά την ανακοίνωση των συντρόφων μας του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, να βγουν στα κεραμίδια και να κατηγορήσουν το ΣΥΡΙΖΑ ότι εμποδίζει την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Ξεκαθαρίζουμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι γενικά αντίθετος σε οποιαδήποτε πρόταση, αρκεί να πληρούνται κάποιοι απαράβατοι όροι, όπως:

1.   Για όλες τις ενέργειες θα πρέπει να είναι ενήμερη η τοπική κοινωνία και οι φορείς της.

2.   Να προστατεύεται το περιβάλλον, τα υδάτινα αποθέματα, το μικροκλίμα της περιοχής καθώς επίσης αρχαιολογικά και πολιτιστικά στοιχεία του τόπου.

3.   Να υπάρχουν συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

4.   Να είναι συμβατή με τη φέρουσα ικανότητα του τόπου.

Για τη  συγκεκριμένη «επένδυση» επικρατεί έντονος προβληματισμός και ανησυχία. Το ιστορικό της όλης υπόθεσης, όσον αφορά τη συγκρότηση του ιδρύματος Παναγία Ακρωτηριανή, την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία, την ποιότητα των «επενδυτών» και τη μετέπειτα συμπεριφορά των εμπλεκομένων μερών, μόνο ερωτηματικά και επιφυλάξεις μπορούν να δημιουργήσουν.

Ο   ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ, θέλοντας να διευκολύνει τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα της επένδυσης, θεωρεί σα θετική, κατ΄ αρχήν, αφετηρία τη μείωση κατά πολύ του αρχικού σχεδιασμού σε μέτρα που μπορεί και αντέχει η περιοχή.

Δε δεχόμαστε τη δημιουργία γηπέδου γκόλφ, για λόγους που έχουν αναλυθεί τα προηγούμενα χρόνια. (Ξηροθερμικό κλίμα, νερό χημικά κλπ.)

Στη συζήτηση αυτή όμως επιβάλλεται να αναφερθούν και να διερευνηθούν και άλλες παράμετροι που αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους στην «επένδυση» ( Ίδρυμα, «επενδυτής», φορείς, τοπική κοινωνία)

Όσον αφορά τους «επενδυτές» θα πρέπει να απαντήσουν σε μια μεγάλη σειρά ερωτημάτων όπως ενδεικτικά:

-Ποια άλλη δραστηριότητα είχαν όλα αυτά τα χρόνια , εκτός από την ενασχόληση με την εμπορική εκμετάλλευση της σύμβασης με το ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή.

-Πόσο αξιόπιστη είναι μια εταιρεία που εκδίδει συνεχώς μετοχές για κάλυψη τρεχόντων εξόδων.

-Ενώ πριν ένα χρόνο που δημιουργήθηκε το fast track, έσπευσαν να δηλώσουν ότι θα είναι από τις πρώτες εταιρείες που θα ενταχθούν και κάθε τόσο το ανακοίνωναν, έτρεξαν να ενταχθούν πριν ένα μήνα;

 

Όσον αφορά το ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή θα θέλαμε μια απάντηση γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν κατήγγειλαν τη σύμβαση, καθώς είχαν παραβιαστεί όλοι οι χρονικοί, και όχι μόνο, όροι; Εφ όσον, καθώς λένε, η επένδυση θα είχε πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία γιατί δεν προχώρησαν σε διερεύνηση άλλων εναλλακτικών λύσεων;

Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και τους εκπροσώπους της, μπορούν να μας πουν , πότε κάθισαν σοβαρά να εξετάσουν μαζί με τους άλλους φορείς του τόπου τι είδους ανάπτυξη μας ταιριάζει και πως μπορεί αυτή να πραγματοποιηθεί; Πάντα περιμέναμε από τους άλλους, έξω από τον τόπο (βλέπε Τροχανάς, Minoan group), και όταν κάτι δεν πήγαινε καλά πάντα οι άλλοι, οι εχθροί του τόπου ήταν υπεύθυνοι.

Ξαναγυρνώντας στο θέμα της «επένδυσης», μετά από τόσα χρόνια κανένας πλέον δε μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του και όλοι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν:

Ζητάμε από την εταιρεία. Άμεση δημοσιοποίηση των μελετών και των σχεδίων που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα. Πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας για το τι και πού θα κατασκευαστεί. Σαφείς δεσμεύσεις με αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.  Να πάψουν να παίζουν με την απελπισία και την απόγνωση του κόσμου.

Ζητάμε από το ίδρυμα. Το ΔΣ του να απαρτίζεται από εκπροσώπους θεσμικών φορέων ώστε να διασφαλίζεται ο κοινωνικός έλεγχος σε επίπεδο λειτουργίας και διαχείρισης των εσόδων προς όφελος της κοινωνίας.

Ερωτήματα επίσης εγείρονται όσον αφορά τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και απολαβών που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνουν μέσα σε συνθήκες ειδικής οικονομικής ζώνης.

Τέλος Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα παρακολουθεί στενά όλη την υπόθεση και ότι διερευνούμε και άλλες παραμέτρους που δεν αναφέρονται στην παρούσα ανακοίνωση και ότι θα παρεμβαίνει όπως και όποτε αυτός κρίνει.

 

 

 

Σητεία 10-10-12

Η Τοπική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ