ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ


Το έχουν καταλάβει οι πάντες, το υποστηρίζουν οι πλέον βραδύνοες άνθρωποι αυτής της χώρας, είναι το πολιτικό ψωμοτύρι της εποχής, το ξέρουν ακόμη κι οι γάτες : Ότι η αθλιωδέστερη κυβέρνηση όλων των εποχών από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους , εστερείτο οποιασδήποτε αναπτυξιακής στρατηγικής. Ότι το μόνο που καταλάβαινε ήταν να πηγαίνει «πάσο» με τους «συμμάχους» και να εντρυφεί στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων για τα περαιτέρω….

Αυτή η κυβέρνηση του ΓΑΠ και των στοιχιθέντων παρ’ αυτώ ανθρωπάριων , ουδέποτε έδωσαν στον πρωτογενή τομέα της χώρας την  αξία που είχε. Κύριο μέλημά τους ήταν το μαγείρεμα της χήνας , ενώ ουδόλως περνούσε από το μυαλουδάκι τους (τους πάει πολύ να το πεις μυαλό !) η αξιοποίηση και προώθηση των χρυσών αυγών που γεννούσε η χήνα !

Του λόγου το αληθές αποδεικνύει η πολιτική απομάκρυνσης των γεωτεχνικών από τον τομέα , για τον οποίο αυτοί οι τελευταίοι έχουν κατεξοχήν «προπονηθεί» και τον οποίο μπορούν να καθοδηγήσουν σε αποτελεσματικές πολιτικές. Είναι σα να απομακρύνεις για λόγους οικονομίας τον οδηγό μιας νταλίκας, ενώ η νταλίκα ευρίσκεται εν κινήσει…Είναι κάτι ανάλογο με την πρόσφατη υποβάθμιση του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών), που αφήνει τη χώρα μισόστραβη και ανίκανη να «δει» σωστά, σε βάθος και σε πλάτος, τους φυσικούς της πόρους και τη γεωγραφική ιδιοσυστασία της….

Προς τον «νέο» Υπουργό Σκανδαλίδη που συνεχίζει στα ίδια μοτίβα απευθύνεται ο Πρόεδρος του ΔΣ του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας   Σπυρίδων Μάμαλης :



«Η δημοσίευση της υπ΄ αριθμ. 079833/2011 (ΦΕΚ Β΄ 2366/25-10-2011) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις στο πλαίσιο ορισμένων δράσεων του μέτρου 2.1.4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Ανοικτής Διακυβέρνησης για Δημόσια Διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις» στις 11-11-2011, έχουν εδραιώσει την πεποίθηση στα χιλιάδες μέλη του Επιμελητηρίου μας ότι επιχειρείται η συνειδητή απομάκρυνση των γεωτεχνικών από τα προγράμματα του Π.Α.Α. της χώρας 2007-2013 και από τις διαδικασίες της πρωτογενούς παραγωγής.

Η ανωτέρω ΚΥΑ και συγκεκριμένα στο άρθρο 4, παρ. 11, προβλέπει τη σύνταξη του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) είτε από τον ενδιαφερόμενο γεωργό ή κτηνοτρόφο, είτε από σύμβουλο (χωρίς να προσδιορίζεται η ιδιότητά του), ενώ για τα αντίστοιχα προγράμματα του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006 κρίνονταν αναγκαία η ύπαρξη Γεωπόνου Συμβούλου, μέλους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., που αναλάμβανε τη σύνταξη του Καλλιεργητικού Σχεδίου της εκμετάλλευσης και την τεχνική υποστήριξη για την υλοποίησή του σε ό,τι αφορά θέματα της αρμοδιότητάς του. Παράλληλα, στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων προβλέπεται η σύνταξη της σχετικής τεχνικής έκθεσης και η υποβολή του φακέλου για την αδειοδότηση από τον ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο ή μηχανικό ή γεωτεχνικό…...

………Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής θα είναι ολέθριες για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας καθώς δε διασφαλίζεται ούτε η επιτυχής εφαρμογή των προγραμμάτων του Π.Α.Α. της Ελλάδας 2007-2013, ούτε η παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών αγροτικών προϊόντων. Ο έλληνας αγρότης θα επιβαρυνθεί με το κόστος των λαθεμένων γεωργικών πρακτικών, αλλά και με το κόστος της αποτυχίας των προγραμμάτων στα οποία θα συμμετάσχει και με τις συνέπειες των ποινών κατά το στάδιο των εθνικών και ευρωπαϊκών ελέγχων. Επιπροσθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων αγροτών για να εφαρμόσει τις ανωτέρω διαδικασίες θα απευθύνεται είτε σε γεωτεχνικό (ανεπίσημα), είτε σε λογιστή, αιτησιογράφο ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής θα είναι για μεν τους γεωτεχνικούς η παροχή της δυνατότητας να μην εκδώσουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και να φοροδιαφύγουν, για δε τους υπόλοιπους η παροχή της δυνατότητας και να εισπράξουν αφορολόγητα «μαύρα» χρήματα και να ενεργήσουν ανεύθυνα και αναρμόδια χωρίς το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο.

Η πατρίδα μας, σήμερα, δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή κρίση και η ανάπτυξη αποτελεί τη μόνη της διέξοδο. Για να επιτευχθεί, όμως, η ανάπτυξη στην πρωτογενή παραγωγή θα πρέπει να υπάρξει στροφή από το κυνήγι των επιδοτήσεων προς την ποιοτική παραγωγή και την εξωστρέφεια. Συνεπώς, ο ρόλος των γεωτεχνικών είναι απαραίτητος και καθοριστικός για να ευδοκιμήσει η αναπτυξιακή προοπτική.

Πιστεύουμε ότι το ζητούμενο του σχεδιασμού του Υπ.Α.Α.Τ. θα πρέπει να είναι η στράτευση της γεωτεχνικής επιστήμης στην υπηρεσία του μεγάλου στοιχήματος της ορθολογικής ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής και γι΄ αυτό ζητούμε την άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων στο ΠΔ 344/29-12-2000 (ΦΕΚ 297 Α΄) σχετικά με την υποχρεωτική απασχόληση των γεωτεχνικών. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στη γεωτεχνική έρευνα, εκπαίδευση και εφαρμογή, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με τη θέσπιση κινήτρων, αλλά και αυστηρών ποινών για τους γεωτεχνικούς, ώστε ο έλληνας αγρότης να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας γεωτεχνικές υπηρεσίες. Σας διαβεβαιώνουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε οι πιο ένθερμοι αρωγοί και συμπαραστάτες σας.

Αν, όμως, επιλέξετε τον εύκολο δρόμο της χειραγώγησης της ψήφου των αγροτών σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας, τότε θα μας βρείτε όλους ενωμένους απέναντί σας. Σε αυτή την περίπτωση, θα κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και θα θεραπεύσουμε τη λογική και τη νομιμότητα με κάθε πρόσφορο τρόπο»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου