ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ερώτηση για τους εσπεριδοκαλλιεργητές και απαντήσεις σε κάποια θέματα…

   


Ο Θανάσης Πετράκος, περιφερειακός σύμβουλος και εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», θέτει ερωτήματα
σε μια (αγροτική) Περιφέρεια που βάλλεται από διάφορες πρακτικές ασυδοσίας και  καταστρατήγησης των δημοσίων ελέγχων. Είναι προφανές ότι ο καραμπινάτος νεοφιλελευθερισμός σε περιφερειακό επίπεδο ακολουθεί τα αχνάρια του γενικότερου νεοφιλελευθερισμού, με πρωταρχικό γνώρισμα την υπονόμευση των ελέγχων της αγοράς και των συλλογικών θεσμίσεων. Παρ’ όλα αυτά και επειδή τίποτε δεν πάει χαμένο (!), οι ερωτήσεις κάποιων ανθρώπων που αγωνίζονται είναι πάντοτε ωφέλιμες, καθώς  μπορούν να «παράγουν»  απαντήσεις για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού….



 Ο Πετράκος σκιαγραφεί τα προβλήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών – κρίση, απουσία μηχανισμών προστασίας – και επισημαίνει τα παραπέρα προβλήματα που δημιουργεί η πρακτική των βιομηχάνων και των καρτέλ : «Η Περιφέρεια προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα,  όμως  μπορεί και πρέπει να πάρει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να μην κατρακυλήσουν  οι τιμές σε πιο εξευτελιστικά επίπεδα. Διότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα -  αν συνεχιστεί η περσινή κατάσταση - να εγκαταλειφθεί η παραγωγή κυρίως των πορτοκαλιών.

Λέει ο Πετράκος :



« η Περιφέρεια (Πελοποννήσου) μπορεί και πρέπει να πάρει τα εξής άμεσα μέτρα:

1) Να ανοίξει «πόλεμο» ενάντια στις παράνομες εξαγωγές, δηλαδή την αποστολή προϊόντων χύμα και ανώνυμα σε πλαστικά κιβώτια συγκομιδής στο εξωτερικό…. να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα κομβικά σημεία, π.χ. διόδια Σπαθοβουνίου και Κορίνθου, όπου κλιμάκιο αποτελούμενο από ποιοτικούς ελεγκτές, ΣΔΟΕ και Τροχαία να ελέγχει όλα τα φορτηγά, ώστε να εντοπίζονται και να κατάσχονται τα παράνομα φορτία. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται η φήμη του προϊόντος, το εισόδημα του παραγωγού, μένει η προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια και μειώνεται η ανεργία, αφού θα δουλέψουν τα συσκευαστήρια.

2) Να ανοίξει «πόλεμο» ενάντια στις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις εισαγωγές συμπυκνωμένων, κατεψυγμένων χυμών, οι οποίοι στη συνέχεια πωλούνται ως δήθεν φρέσκοι 100% ελληνικοί χυμοί.

3) Να προχωρήσει σε μια επιθετική καμπάνια – διαφήμιση μέσα από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση), αλλά και μέσω όλων των τοπικών μέσων ενημέρωσης, με σύνθημα «Πιείτε αγνό φυσικό χυμό από τα συνεταιριστικά εργοστάσια της Πελοποννήσου, το "Λακωνία" και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας» : Είναι ανάγκη να στηρίξουμε τις συνεταιριστικές μονάδες και την υγεία των καταναλωτών, δίνοντας 100% αγνό φυσικό χυμό από εσπεριδοειδή της Πελοποννήσου.

4) Να  ζητήσει την αναθεώρηση του κανονισμού  που έχει απεντάξει την εσπεριδοκαλλιέργεια, όπως και τα κηπευτικά και τα κάστανα , από το μέτρο της βιολογικής γεωργίας, διότι αυτά είναι βασικές καλλιέργειες στην Πελοπόννησο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου