ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Των φρονίμων τα παιδιά πριν κινδυνεύσουν παίρνουν μέτρα…..


Ενώ το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα βρίσκεται σε εξέλιξη και καθώς τα σενάρια αντιμετώπισής του αστοχούν λόγω της δυσλειτουργίας του ιαπωνικού κρατικού μηχανισμού, το πρόβλημα των διακινδυνεύσεων στις βιομηχανικές και αστικοποιημένες κοινωνίες μπαίνει με ιδιαίτερη έμφαση. Λαμβανομένου μάλιστα υπόψη του φαινομένου του Θερμοκηπίου και της αύξησης της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο από ποτέ και αξιώνει μια τολμηρή σκιαγράφηση κινδύνων και μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Παράλληλα η ανάλυση των μέχρι στιγμής ατυχημάτων και μεγα-καταστροφών βελτιώνει τα κοινωνικά αντανακλαστικά και μειώνει το «μέγεθος» της ανασφάλειας, χωρίς ποτέ να το εκμηδενίζει…
Φυσικά η ανάλυση ατυχημάτων περιορίζεται στο παρελθόν, ενώ το ζητούμενο περιλαμβάνει και μια «εικοτολογία» περί πιθανών κινδύνων του μέλλοντος. Έχω υπόψη μου δυο ενδιαφέροντα δοκίμια των ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ και ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ σε ένα βιβλίο που συν-έγραψαν με τον ΛΕΩΝΙΔΑ ΛΟΥΛΟΥΔΗ : Το βιβλίο είχε τίτλο «Φύση- κοινωνία- επιστήμη στην εποχή των «τρελών αγελάδων» - διακιδύνευση και αβεβαιότητα» και ήταν προϊόν των εκδόσεων ΝΕΦΕΛΗ(1999). Έγραφε εκεί ο Σταυρακάκης : «Η εικόνα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών ως κοινωνιών που, θωρακισμένες με τις απόλυτες βεβαιότητες που προσφέρει ο επιστημονικός λόγος, ελέγχουν καθ’ ολοκληρίαν την ολότητα του πραγματικού - υφίσταται κάθε μέρα που περνά όλο και περισσότερα πλήγματα….»
Οι καταστροφές έχουν βέβαια και μια παράπλευρη ….ωφέλεια (!), κατά το ότι ταπεινώνουν διάφορους επαρμένους της Επιστήμης, όμως αυτοί «μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν» και στη συνέχεια παίρνουν πάλι το δρόμο προς τις απόλυτες βεβαιότητες και την μεγαλοσχημοσύνη…. Φυσικά μια κοινωνία δεν μπορεί να βολεύεται με τέτοιες μικροταπεινώσεις, αλλά είναι υποχρεωμένη να εκτρέφει έναν διαρκή σκεπτικισμό και να παίρνει μέτρα - κυρίως δε να ενεργοποιεί τη φαντασία της…..
Ούτως εχόντων των πραγμάτων και των ιδεών, ήταν πολύ σημαντική η ΕΡΩΤΗΣΗ που κατέθεσαν οι βουλευτές ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ και ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (από την ΕΝΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ) προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Θαλασσίων Υποθέσεων, με θέμα την « Ενημέρωση αναφορικά με τα μέτρα προστασίας και πρόνοιας για την αντιμετώπιση πιθανής καταστροφής εγκαταστάσεων διύλισης και αποθήκευσης καυσίμου, από ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό».
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης :

«Ο σεισμός στην Ιαπωνία, πέραν από την καταστροφή που επέφερε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, δημιούργησε και μεγάλα προβλήματα σε εγκαταστάσεις διύλισης και αποθήκευσης καυσίμων.

Η Ελλάδα ναι μεν μπορεί να μη διαθέτει πυρηνικά εργοστάσια, διαθέτει όμως διυλιστήρια και δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων τα οποία εκτός του ότι βρίσκονται σε ζώνες υψηλού σεισμικού κινδύνου (Άγιοι Θεόδωροι, Ασπρόπυργος, Μέγαρα, Ελευσίνα, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Βόλος) είναι εγκατεστημένες επίσης πλησίον κατοικημένων περιοχών. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως αρκετές από αυτές μάλιστα είναι εγκατεστημένες κοντά σε θαλάσσιες περιοχές και προστατευόμενες περιοχές από το πρόγραμμα Νatura.

Επειδή, οι εγκαταστάσεις σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωπες με καταστροφή προερχόμενη από φυσικά ή μη αίτια, πιθανά να αποτελέσουν άμεσο και υπαρκτό κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών και το περιβάλλον, ερωτούμε τα αρμόδια υπουργεία:

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:
1. Πότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος σεισμικής αντοχής και καταλληλότητας των εγκαταστάσεων διύλισης και αποθήκευσης;

2. Αν έγιναν οι έλεγχοι ποια τα αποτελέσματά τους, με δεδομένο πως κάποιες από αυτές έχουν ήδη πληγεί από πρόσφατες σεισμικές δονήσεις;

3. Έχει γίνει μελέτη από τους ειδικούς επιστήμονες περί θεμάτων γεωλογίας και φυσικών καταστροφών που απασχολούν τα αρμόδια υπουργεία, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα από ενδεχόμενη ισχυρή σεισμική δόνηση; Και αν ναι, τι αναφέρει αυτή η μελέτη;

4. Πότε έγινε η τελευταία διακλαδική άσκηση μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος, Ελληνικής Αστυνομίας, Ενόπλων Δυνάμεων, ιατρικού προσωπικού και νοσοκομείων για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου;»

ΥΓ.
Η φωτογραφία- αγνώστου πατρότητας - είναι από τονSears Tower στο Σικάγο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου