ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Θ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ : ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ



Όχι μακριά από την Κόρινθο, μετά τους Αγίους Θεοδώρους, υπάρχει το ηφαίστειο Σουσάκι, ανενεργό και άγνωστο στους πολλούς, κατάλληλο για ασκήσεις γαιογνωσίας από μαθητές και φιλομαθείς κάθε ηλικίας, αλλά μάλλον παραγκωνισμένο από διαφορετικούς προορισμούς περιβαλλοντικής εκπαίδευσης…. Το Σουσάκι είναι το βορειότερο άκρο του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου, στο οποίο ανήκουν τα Μέθανα, ο Πόρος, η Μήλος, η Νίσυρος και η Σαντορίνη. Αν είναι αλήθεια το ότι τα ηφαίστεια μας φέρνουν σε επαφή με τους άλλους χρόνους που ενδημούν στον πλανήτη μας – τους μεγάλους γεωλογικούς χρόνους της τάξεως των χιλιάδων και εκατομμυρίων χρόνων - τότε το Σουσάκι θα μπορούσε να αποτελεί ένα στοιχείο του κοσμικού δέους, που αισθανόμαστε αντιπαραβάλλοντας τη «ζωούλα» μας με «τις ζωές των άλλων» - οργανικών και ανόργανων στοιχείων του πλανήτη.
Η ιδέα της λειτουργίας ορισμένων χώρων ως εργοτάξιων φιλοσοφίας, περιβαλλοντικής γνώσης, μορφωτικού τουρισμού κλπ. δεν ήταν ποτέ της αρεσκείας των οικονομικών παραγόντων αυτής της χώρας, πράγμα που συχνά είχε σαν αποτέλεσμα τη παραγωγή χωροταξικών αχταρμάδων και «εξω-φρενικών» συνευρέσεων αντίπαλων χρήσεων : φερ’ ειπείν μουσείο με χοιροστάσιο, νεκροταφείο με φαναρτζίδικο, Ψυχιατρείο με ντισκοτέκ κλπ.. Η κατάσταση αυτή φαίνεται να συντρέχει και στη περίπτωση του Σουσακίου – που εκτός από τη γνωσιολογική σημασία του ενέχει και το στοιχείο της επικινδυνότητας, με μια μικρή αλλά πάντως υπαρκτή πιθανότητα να εκραγεί μια ημέρα των ημερών…

Για το θέμα απηύθυνε επιστολή στο συμβούλιο της περιφέρειας Πελοποννήσου ο Θανάσης Πετράκος, περιφερειακός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου. Αντιγράφω τα κύρια στοιχεία της επιστολής :


«….στις 18 Οκτωβρίου 2010 το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε του περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία αποθηκών χημικών της εταιρείας «Sussaki Logistics Α.Ε.», που βρίσκεται εγκατεστημένη στη θέση «Σουσσάκι» του Δήμου Αγ. Θεοδώρων Νομού Κορινθίας.
Η θετική γνωμοδότηση έγινε παρά την αρνητική γνωμοδότηση και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίων Θεοδώρων και του Νομαρχιακού Συμβουλίου του Νομού Κορινθίας….Οι συγκεκριμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις είχαν στηριχθεί στο ότι …η περιοχή είναι ήδη βεβαρυμμένη βιομηχανικά αφού λειτουργούν μονάδες, παραγωγής άλατος, καλωδίων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης θείου και αδρανών λιπασμάτων καθώς και διυλιστήρια. Επιπλέον , σύμφωνα με τις καταγγελίες φορέων και οργανώσεων, η περιβαλλοντική μελέτη της εταιρίας έχει αποκρύψει ή και δίνει ανακριβή στοιχεία, ώστε να εγκριθεί η κατασκευή της εν λόγω μονάδας. Έχει αποκρύψει το στην περιοχή όπου προτίθεται να εγκατασταθεί η μονάδα, υπάρχει διέλευση αγωγού φυσικού αερίου άρα ο κίνδυνος της αλληλουχίας (φαινόμενο Domino) είναι υπαρκτός, για τον οποίο στην μελέτη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Η μελέτη αναφέρει ότι το διυλιστήριο βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 1000 μέτρα από την περιοχή που προτίθεται η εταιρία να κατασκευάσει την μονάδα κάτι που είναι αναληθές, όπως και ότι οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται σε απόσταση 130 μέτρων από τον αιγιαλό ενώ θα είναι πολύ κοντύτερα και πάντως λιγότερο από 100 μέτρα… στην περιοχή υπάρχουν τρείς οικισμοί και οι αποθήκες θα είναι πολύ κοντά στα διυλιστήρια και πάνω σε ένα ηφαίστειο….
Το θέμα απασχόλησε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή , στην οποία ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος απάντησε μεταξύ άλλων :
«Στο άρθρο 8 της οδηγίας Seveso II προβλέπεται ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες για την επικινδυνότητα πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων από οποιαδήποτε γειτονική μονάδα, όπως στην προκειμένη περίπτωση τα διυλιστήρια ή οι αγωγοί»… «στο άρθρο 13&5 προβλέπεται ότι πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στο κοινό να εκφέρει γνώμη σχετικά με το σχεδιασμό νέων μονάδων ανώτερης βαθμίδας σύμφωνα με την οδηγία 85/337/ΕΚ, γνωστή επίσης ως «οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων» (ΕΠΕ)» ….
Η θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες των πολιτών της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατασκευή των επικίνδυνων αποθηκών και τονίζουν ότι με το συγκεκριμένο έργο:
α) Θα αποθηκεύονται μόνιμα 6.000 τόνοι επικίνδυνων χημικών δίπλα στα διυλιστήρια και πάνω στο ηφαίστειο.
β) Θα ξεφορτώνονται ετησίως στη θάλασσα τόνοι χημικών που θα μεταφέρονται οδικώς με φορτηγά βυτιοφόρα.
γ) Υποβαθμίζεται η περιοχή ακόμη περισσότερο, δεδομένης και της μεγάλης επιβάρυνσης που έχει από τις μεγάλες βιομηχανίες και κυριότερο
δ) Εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι για το περιβάλλον και συνολικά και συνολικά για τη ζωή των πολιτών.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, ο Πετράκος ζητά την άμεση διακοπή των εργασιών κατασκευής των δεξαμενών των χημικών και την ανάκληση της θετικής έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, που δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος….


petrakos.gr@gmail.com, ΤΗΛ. 6977683175
http://petrakosgr.blogspot.com/, http://agonistiki.blogspot.com/
YΓ . Δες σχετικά την ανάρτηση της ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ για τα Μέθανα, 12.7.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου