ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΚΑΠΝΙΖΕΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΕΣΘΑΙ


Το 1981 η «Αντικαπνιστική Ομάδα» με τον Θεοδόση Μηλογιαννάκη και άλλους, ήταν από τις συνιστώσες μιας κίνησης οικολογικών οργανώσεων , που διαβουλεύονταν μεταξύ τους και που δυο χρόνια αργότερα προχώρησαν σε πανελλαδική συνάντηση στη Βαγία της Αίγινας…Σήμερα, κάποιοι από εκείνους τους δηλωμένους αντικαπνιστές θα πρέπει να αισθάνονται ότι ζουν το καθεστωτικό όνειρό τους, σαν Κομμουνιστές υπό συνθήκες αταξικής κοινωνίας ή έστω σαν Σοσιαλιστές παράγοντες επί κυβερνήσεως Αλιέντε…


Παρ’ όλα αυτά ο εχθρός καραδοκεί εκτός των τειχών, με το θεριακλίδικο κίνημα να παίρνει κάποιες διαστάσεις, αδιαφορώντας για τα λεγόμενα των γιατρών αλλά και για την πικρή προσωπική πείρα πολλών πολιτών- πρώην ή ουδέποτε καπνιζόντων….Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της 23ης Φεβρουαρίου, υπήρξε κάποια παρουσία αντίπαλων της καπνοαπααγόρευσης σε κλειστούς χώρους, με συγκεκριμένο μάλιστα πανώ, όπως διαπίστωσα « ιδίοις όμμασιν με τα δικά μου μάτια» - για να θυμηθώ την κραυγή ενός Δεκανέα παλαιότερων εποχών σε στρατιωτικό θάλαμο : «Άπαντες- όλοι- ηγέρθητι – σηκωθείτε - ρε!…»

Το «καπνίζειν» είναι αναμφίβολα «δικαίωμα», όμως και το «μη καπνίζεσθαι» είναι επίσης δικαίωμα που αξιώνει το σεβασμό του. Όπως σε τόσες άλλες περιπτώσεις – μεταναστευτικό, εξόφληση ελληνικού χρέους, ρύπανση κλπ- έτσι και στη περίπτωση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, η έννοια της «φέρουσας ικανότητας» μπορεί να είναι ωφέλιμη, αν οι χρήστες του χώρου έχουν ένα βαθμό οικειότητας. . Όμως σε ένα δημόσιο κλειστό χώρο είναι αδύνατη η θέσπιση «ορίων» υπό τη μορφή της ανοχής π.χ. 4 καπνιστών, του 5ου υποψήφιου καπνιστή αποκλειομένου….
Πρόσφατα, σε διάφορες αριστερές μαζώξεις, άλλοτε για τη διαχείριση των απορριμμάτων και άλλοτε για τη παρουσίαση βιβλίων όπως αυτό του Γιώργου Οικονόμου για τη Δημοκρατία* στο πολιτιστικό στέκι της οδού Καμπάνη 2 , πρόσεξα το μεγάλο αριθμό καπνιστών στο χώρο και το πνεύμα της ανοχής τους. Πίσω από αυτή την κατάσταση είδα κάτι από το «πνεύμα αντιλογίας» που χαρακτηρίζει την Αριστερά απέναντι στις εκ των άνω ρυθμίσεις, έστω και αν κάποιες από αυτές είναι θετικές…..Κάποιοι πάντως έχουν πάρει στα σοβαρά την υπόθεση του καπνίσματος και του μη καπνίζεσθαι, γι αυτό και επιμένουν να βγαίνουν στον αέρα (15.2.2011) με ανακοινώσεις όπως αυτή της ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ [nonsmokersvolos@gmail.com].
Να τι λένε οι συγκεκριμένοι μη-καπνιστές που δεν δηλώνουν και αντικαπνιστές :
«Είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ότι η πτώση του τζίρου στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας.
Και αυτό τεκμηριώνεται με την αντίστοιχη πτώση του τζίρου σε όλες τις επαγγελματοβιοτεχνικές δραστηριότητες: καταστήματα πώλησης ενδυμάτων, υποδημάτων, διατροφής, αυτοκινήτων, τουριστικές επιχειρήσεις κλπ.
Η οικονομική κρίση έχει προφανώς συνέπειες στην κοινωνία. Η απαγόρευση του καπνίσματος όμως αφορά και στην προστασία της δημόσιας υγείας και κυρίως στην προστασία της υγείας των παιδιών μας, χωρίς να ξεχνάμε και τους χιλιάδες εργαζόμενους στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο θετικό αποτέλεσμα της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου.
Μόνο η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σε όλους τους δημόσιους χώρους, μπορεί να καταπολεμήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των καταστηματαρχών. Μέλημά τους θα πρέπει να είναι η ποιοτική αναβάθμιση της προσφοράς τους στο χώρο, έτσι ώστε να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες, που θα εκτιμούν την ποιοτική τους προσφορά (μέσα σ' αυτό συγκαταλέγεται και μια καθαρή άκαπνη ατμόσφαιρα). Τον τελευταίο καιρό γίνεται φανερό ότι άρχισαν να γεμίζουν τα μαγαζιά που εφαρμόζουν το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος. Και αυτό δείχνει την ανάγκη που έχει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού για «καθαρά» μαγαζιά.
Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του καθενός στην επιλογή του καπνίσματος. Αυτό όμως δε μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη, αντίστοιχα, στην επιλογή του μη καπνίσματος…….
……………Η αναγγελία κινητοποιήσεων "ακτιβιστικού"
χαρακτήρα για την υπεράσπιση του "καπνίζειν" παντού είναι, όπως κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει, τουλάχιστον γελοία. Πού συγκλίνουν ο ακτιβισμός και το κάπνισμα; Και, επίσης, η «αυτοδιαχείριση» των επιχειρήσεων εστίασης δε μπορεί να αντιβαίνει στην προστασία της δημόσιας υγείας.
Λειτουργώντας ως υπεύθυνοι πολίτες και λαμβάνοντας υπόψη το 82% των Ελλήνων, που συμφωνεί με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος, έχουμε υποχρέωση να επιδιώξουμε την επιτυχία της εφαρμογής του αντικαπνιστικού Νόμου, για την προστασία της υγείας μας και κυρίως της υγείας των παιδιών μας.
Από την άλλη, το Κράτος θα πρέπει να συμβάλλει σ' αυτό με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και τους ελέγχους οι οποίοι θα πρέπει να είναι συνεχείς, επαναλαμβανόμενοι και αυτεπάγγελτοι, ιδιαίτερα στους χώρους όπου ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα».

ΥΓ. Το βιβλίο του Γιώργου Ν. Οικονόμου «Από την κρίση του Κοινοβουλευτισμού στη Δημοκρατία» είναι των εκδόσεων ΠΑΠΑΖΗΣΗ. Η φωτογραφία αναφέρεται σε αμερικανικό καπνιστήριο με καταλλήλως διαμορφωμένη οροφή, για να ξέρουν οι καπνίζοντες τι τους περιμένει......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου