ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΜΠΛΕΚΑΣ , ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ






Ο Δημήτρης Τσουμπλέκας είναι ένας καλλιτέχνης που εξάπτει τη φαντασία μας με ένα εποικοδομητικό τρόπο – χωρίς να βιάζει καρπούζια όπως κάποιος άλλος (όνομα και μη χωριό….) ή να τάσσεται υπέρ του βιασμού…Στους κύκλους των οικολογιζόντων πρέπει να έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στο Future Athens, ένα καλλιτεχνικό πολυγεγονός του 2004, που φαντασίωνε μια ριζική μετεξέλιξη του αθηναϊκού χώρου : Η Ομόνοια γινόταν παράλια(!), ο λόφος Φιλοπάππου φιλοξενούσε πυκνά δάση με άγρια ζώα, τα Τουρκοβούνια αποκτούσαν λίμνη ! Στο τεύχος Ιανουαρίου του 2005 της ΟΙΚΟΤΟΠΙΑΣ γράφαμε γι αυτές τις εποικοδομητικές και «προπονητικές» φαντασιώσεις (που εν τέλει έβγαζαν και τη δική μας φαντασία στο κλαρί…) ο υποφαινόμενος και ο αξέχαστος Γιώργος Ντούρος. Δεν πρόκειται να ξεχάσω την επίσκεψή μας στο χώρο των εκθεμάτων της Future Athens καθώς και την εντύπωση που είχαν κάνει στο Γιώργο τα έργα του Τσουμπλέκα. Ήταν η περίοδος που προσπαθούσαμε ακόμη να συνέλθουμε από τις σαχλαμάρες του Absolute Realism (ελληνική παρουσία στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2002) υποστηρίζοντας μια θετική, δημιουργική και εναλλακτική προσέγγιση του αστικού χώρου….



Σήμερα ο Δημήτρης Τσουπλέκας απευθύνεται σε φίλους και συμπαθούντες για να ζητήσει τη βοήθειά τους. Ακολουθεί το γράμμα του.



 



Αγαπητοί φίλοι



με αυτό το μέιλ ζητάω τη συμμετοχή σας σε ένα φωτογραφικό πρότζεκτ **** που έχω προτείνει συμμετέχοντας σε μια ομαδική έκθεση (διοργάνωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου).



Πρόκειται για μια προβολή διαφανειών (slides show) σε δημόσιο αθηναϊκό χώρο που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου και αποτελείται από φωτογραφίες παιδιών τραβηγμένες στην Αθήνα.



Κι εδώ ακριβώς χρειάζομαι τη συνεισφορά σας: προσωπικές φωτογραφίες δικές σας, των παιδιών, ή των γονιών σας, τραβηγμένες σε παλιότερες δεκαετίες ή μόλις ...χθες, χωρίς ή με “φωτογραφικές” αξιώσεις, ασπρόμαυρες ή έγχρωμες, κατά προτίμηση οριζόντιες αλλά ακόμη και κάθετες, σε ψηφιακή ή αναλογική μορφή- η μόνη προυπόθεση είναι να απεικονίζουν παιδιά σε εξωτερικούς αθηναικούς χώρους.



Αν έχετε κάτι σχετικό θα σάς ήμουν ευγνώμων αν μού στέλνατε τις φωτό με μέιλ ή αν επικοινωνούσατε μαζί μου ώστε να τις σκανάρω εγώ.



Δυστυχώς ο χρόνος ως συνήθως είναι πιεστικός και το υλικό θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια μου ως τις 25/9.



Εξυπακούεται ότι η προώθηση του μέηλ σε φίλους και γνωστούς είναι εξίσου επιθυμητή.



 



Τηλ.επικοινωνίας : 6977 643849



Διεύθυνση ηλ.ταχ/μιου : tooblak@yahoo.com

******Το πρότζεκτ με τον προσωρινό τίτλο “Η Αθήνα μας ανήκει” διερευνά την ουσιαστική επαφή των πολιτών με την πόλη τους- την πλέον βασική προυπόθεση για την ποιότητα ζωής.

Το πρώτο σκέλος είναι καθαρά φωτογραφικό. Μια συλλογή φωτογραφιών με θέμα την παιδική ηλικία στην Αθήνα. Φίλοι και γνωστοί, αλλά και ανώνυμοι κάτοικοι της Αθήνας θα προσφέρουν φωτογραφίες παιδιών (φωτογραφίες της παιδικής τους ηλικίας, οικογενειακές φωτογραφίες απο το παρελθόν, φωτογραφίες των παιδιών τους,...) τραβηγμένες στην Αθήνα.

Αυτό το υλικό, οργανομένο σε κινηματογραφική μορφή θα προβληθεί σε κτίριο ή άλλο κατάλληλο εξωτερικό χώρο με τη μορφή video projection. Οι φωτογραφίες αυτές θα πλαισιωθούν από αρχειακό υλικό με το ίδιο πάντα θέμα και όλες μαζί θα αναρτώνται σε ένα ιστότοπο που θα λειτουργήσει ως φωτογραφική τράπεζα, κατά τη διάρκεια και, γιατί όχι, μετά την έκθεση. Σκοπός της εναλλαγής των εικόνων δεν είναι η νοσταλγία, αλλά η υπενθύμιση της σχέσης που αναπτύσσουμε με την πόλη στα πρώτα χρόνια της ζωής μας όταν μαθαίνουμε να ζούμε, κυριολεκτικά να ανασαίνουμε το περιβάλλον μας. Οι παιδικές φωτογραφίες έρχονται να θυμίσουν τον τρόπο που συνδεόμαστε με την πόλη μας και μαθαίνουμε να την αγαπάμε και να την κοιτάζουμε- όχι διεκπεραιωτικά, αλλά ζωτικά.

Η βαθύτερη επισήμανση είναι ότι ακριβώς όπως η Αθήνα δεν έχει ιδιοκτήτη, έτσι και το πρότζεκτ αυτό δεν έχει καλλιτέχνη. Είναι συλλογικό στο βαθμό που ως objet trouve κατασκευάζεται από ανθρώπους και από τις ιστορίες τους.

'Οπως μια πόλη είναι η πολίτες, ένα έργο τέχνης είναι οι θεατές.

Δημήτρης Τσουμπλέκας

Μάρτιος 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου