ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ




Αναμοχλεύουν την υπόθεση της απόσυρσης οχημάτων- ποιοι άλλοι; - μα φυσικά οι εισαγωγείς αυτοκινήτων, με την ιδεολογική κάλυψη παραγόντων της δημοσιογραφίας. Τα ΝΕΑ στις 9.9.10 αναφέρονται σε κάποιες προθέσεις κυβερνητικών κύκλων, για την επαναφορά της απόσυρσης. Ο δε πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) συνεντευξιάζεται στον σταθμό ΒΗΜΑ 99,5, όπου γνωστοποιεί την μείωση των αγορών καινούριων ΙΧ κατά 45-50% και την εξ αυτού απώλεια φορολογικών εσόδων για το κράτος - 700 περίπου εκατ. Ευρώ. Ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ (Γιώργος Βασιλάκης) αναφέρεται στον σχετικά χαμηλό βαθμό αντικατάστασης των παλιών οχημάτων από νέα στην Ελλάδα, στην υπερφορολόγηση του ΙΧ και στην ανάγκη επαναπροσανατολισμού της φορολόγησης, με κριτήριο την παραγόμενη ρύπανση μάλλον παρά τα κυβικά.


Ο εκπρόσωπος των εισαγωγέων λέει πολλά στη συνέντευξή του, όμως δεν λέει τίποτε για την διαχρονική καταβύθιση του εμπορικού ισοζυγίου μέσω των εισαγωγών οχημάτων. Δεν λέει τίποτε για την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας επισκευαστικής βιομηχανίας (συνεργείων) μέσω της παράτασης της μέσης διάρκειας ζωής των οχημάτων. Δε λέει τίποτε για την ανάγκη της συνετής και μακρόχρονης συντήρησης των μηχανών και των κάθε είδους συσκευών, αντί της σπάταλης απόρριψής τους στο περιβάλλον.


Το καταπληκτικότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση φαίνεται να ανοίγει διάλογο με τους υποστηρικτές τέτοιων επιλογών, όντας έτοιμη να χρησιμοποιήσει ανάλογα με το παρελθόν «οικολογικά» προσχήματα – όπως αυτά που εκστόμιζε ο παλιός ΠΕΧΩΔΕ κ . Σουφλιάς.


Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την πτώση του εισαγωγικού κλάδου εφαρμόζοντας μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης κάποιων φυσικών προσώπων και παροχής δυνατοτήτων απασχόλησης σε αυτούς που «εξώσθηκαν» από τις επιχειρήσεις. Όμως η επικίνδυνη λογική που τείνει να ακολουθήσει, διαιωνίζει το πρόβλημα του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου. Αναρωτιέμαι, αν πίσω από τις διαφαινόμενες κυβερνητικές τάσεις, υποβόσκουν άδηλες διεθνείς εξαρτήσεις και συναλλαγές – όπως αυτές που κατά καιρούς βγαίνουν στη φόρα, χωρίς όμως να θεραπεύουν τη σπατάλη των δημόσιων πόρων σε εξοπλισμούς από τη Γερμανία…


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου