ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΑΝΙΟΥ



Το κυάνιο είναι ένα υλικό χρήσιμο για το διαχωρισμό των «ωφέλιμων» μετάλλων από τα άχρηστα υλικά, όμως η απόθεσή του στο περιβάλλον – συνήθως σε μεγάλες λιμνοδεξαμενές – είναι ολέθρια . Μια τέτοια απόθεση έτυχε ο υποφαινόμενος να δει το 2003 σε περιοχή εξόρυξης χαλκού στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο(χωριό Λέφκα), όπου παρά την επί τρεις δεκαετίες διακοπή της εξόρυξης, τα κοκκινωπά ίχνη του κυανίου ήταν παρόντα, εξοντωτικά για κάθε βλάστηση και ζωή, εμφανή ακόμη και στα νερά kοντινής θαλάσσιας ακτής…


Οι υποψήφιοι χρυσοθήρες της Χαλκιδικής έτειναν τα τελευταία χρόνια να υποσχεθούν μια διαδικασία εξόρυξης χωρίς τη χρήση του τοξικότατου κυανίου, όμως η υπόθεση παρέμενε σε εκκρεμότητα. Τον Μάϊο του 2010 το μαχόμενο περιβαλλοντικό κίνημα γιόρτασε την λήψη μιας απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για την απαγόρευση του κυανίου, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε άλλη άποψη. Γι αυτό και σε επιστολή τους προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος(8.9.2010), 125 οργανώσεις δήλωσαν την αντίθεσή τους με τα μαγειρέματα της Κομισιόν. Ακολουθεί περίληψη της ανοικτής επιστολής των οργανώσεων προς τον Janez Potočnik, Επίτροπο Ε.Ε. για το Περιβάλλον


Aγαπητέ Επίτροπε κ. Potočnik,


Σας γράφουμε σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) της 5ης Μαΐου (P7_TA (2010)0145) που καλούσε σε μια γενική απαγόρευση της χρήσης τεχνολογιών μεταλλευτικής/μεταλλουργίας που βασίζονται στο κυάνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2011. Σας υπενθυμίζουμε ότι το ψήφισμα του ΕΚ έγινε δεκτό με μια συντριπτική πλειοψηφία 488 ψήφων. Το ξεκάθαρο αίτημα του Κοινοβουλίου για απαγόρευση του κυανίου στη μεταλλευτική/μεταλλουργία οφείλεται στο ενδιαφέρον των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας να προστατεύσουν τους κοινούς υδατικούς πόρους της Ευρώπης, την βιοποικιλότητά της και την υγεία και διαβίωση των κατοίκων της.


Η ελπίδα μας είναι ότι ως Επίτροπος για το Περιβάλλον θα συμμερίζεστε αυτό το ενδιαφέρον. Ωστόσο όσα γνωστοποιήσατε στις επικοινωνίες σας με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1) και με περιβαλλοντικές ομάδες (2), δεν δικαιολογούν την άρνησή σας να αναλάβετε δράση σύμφωνα με το ψήφισμα του ΕΚ και να εκτιμήσετε τα κενά στην εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.


Ανησυχούμε επίσης σοβαρά για τη μη- διαφανή διαδικασία διαβούλευσης που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντιπροσώπους της μεταλλευτικής βιομηχανίας (3), ενώ τα αιτήματα για συμμετοχή από περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικές κοινότητες αγνοήθηκαν.


Σας υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει νομική και ηθική υποχρέωση να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και να προάγει τη διαφάνεια, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.


Γι’ αυτούς τους λόγους οι κάτωθι οργανώσεις πολιτών και τοπικών κοινοτήτων σας ζητούμε:


α) να κάνετε διαθέσιμη μια ανάλυση κόστους/οφέλους που θα περιλαμβάνει μια πλήρη εκτίμηση των περιβαλλοντικών και των σχετικών με την υγεία επιπτώσεων καθώς και κόστους/οφέλους στην περίπτωση που εφαρμοστεί η απαγόρευση σε σύγκριση με την σημερινή κατάσταση


β) να διεξάγετε και να κοινοποιήσετε μια εκτίμηση της εφαρμογής στην πράξη της υπάρχουσας νομοθεσίας (4) αναφορικά με τις υφιστάμενες και τις προτεινόμενες μεταλλευτικές/μεταλλουργικές δραστηριότητες με βάση το κυάνιο.


Το επιχείρημα ότι η υπάρχουσα νομόθεσία της Ε.Ε. θα έπρεπε να εγγυάται την ασφάλεια των μεταλλευτικών/μεταλλουργικών δραστηριοτήτων με κυάνιο δεν ευσταθεί διότι η νομοθεσία της Ε.Ε. εφαρμόζεται τόσο χαλαρά. Όπως γνωρίζετε, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει στην κατοχή της λεπτομερείς καταγγελίες που υπεβλήθησαν από περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες της Ε.Ε. οι οποίες αναδεικνύουν την αποτυχία στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τις διαδικασίες περιβαλλοντικής εκτίμησης για μεγάλης κλίμακας προτεινόμενα μεταλλεία με βάση το κυάνιο (6).


Αντί να απορρίψει το αίτημα του δημοκρατικά εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή θα έπρεπε να επιδείξει κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη και πρωτοβουλία καλοσωρίζοντας αυτήν την ευκαιρία να υποστηρίξει μη τοξικές εναλλακτικές λύσεις στη μεταλλεία/μεταλλουργία με βάση το κυάνιο. Ευθυγραμμιζόμενοι με το κάλεσμα του Προέδρου της Επιτροπής κ. Barroso για την δημιουργία “πράσινων θέσεων εργασίας”, ζητούμε από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος να προωθήσει την ανακύκλωση των πολύτιμων μετάλλων από τα διογκούμενα βουνά ηλεκτρονικών αποβλήτων της Ευρώπης (7).


Για περισσότερα, Μαρία Καδόγλου,Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων


http://antigoldgreece.wordpress.com/


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου