ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ….



Η χρήση του δημόσιου χώρου από όλους τους πολίτες είναι αναφαίρετο, συνταγματικό και ανθρώπινο δικαίωμα, Ελλήνων και μη Ελλήνων «χρηστών» αυτής της χώρας. Το δικαίωμα αυτό πάει αναμφίβολα «πακέτο» με ένα σύνολο υποχρεώσεων όσον αφορά τον σεβασμό του συγκεκριμένου δημόσιου χώρου – όπως είναι η υποχρέωση της τήρησης της καθαριότητας. Με αυτή τη τελευταία επιφύλαξη, κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στο χώρο, στην απόλαυση της υπαίθρου, στην αυτοσχέδια κατοίκηση. Όλα τα αντίθετα είναι Ιησουητισμός και τοποθέτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε νομικίστικους νάρθηκες με ευτελή προσχήματα.


Στην Ελλάδα η απαγόρευση του ελεύθερου κάμπινγκ με τον νόμο 2160 του 1993 ωφελούσε κυρίως τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και τους μικροξενοδόχους, που ήταν οι δυνάμει πωλητές υπηρεσιών στους ελευθεροκατασκηνωτές…Από την άλλη όμως πλευρά η ίδια κίνηση δημιουργούσε μια απολύτως μπακαλίστικη κατάσταση στο πεδίο των δικαιωμάτων και ελευθεριών, παράγοντας ένα κάκιστο προηγούμενο για μελλοντικές παραχαράξεις δικαιωμάτων και παράλληλα αποστερώντας ανθρώπους με προχωρημένες ευαισθησίες από τη δυνατότητα άμεσης επαφής με τη φύση. Υποθέτω ότι οι εμπνευστές αυτού του νόμου ουδέποτε έζησαν την ομορφιά μιας διανυκτέρευσης κοντά στη θάλασσα, στο θρόϊσμα των φύλλων και στο τραγούδι των τζιτζικιών….


Σε ένα συνέδριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα την «Διεκδίκηση της Υπαίθρου»(Μάρτιος 2008), οι Κωστής Μασούρας και Πασχάλης Σαμαρίνης ανέλαβαν σε μια εισήγησή τους («Ελεύθερη Κατασκήνωση») να καταδείξουν την ιδιοτελή εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υπόθεση της απαγόρευσης, μέσω των «αργυρίων» που εισέπραττε από την επιβολή προστίμων στους ελευθεροκατασκηνωτές. Η υπόθεση της ελεύθερης κατασκήνωσης μέχρι πρότινος αφορούσε ένα μικρό μερίδιο της «τουριστικής αγοράς», όμως το ενδιαφέρον για την υπόθεση αναζωπυρώθηκε στην τελευταία περίοδο της οικονομικής κρίσης. «Η ιδέα του ελεύθερου κάμπινγκ κερδίζει οπαδούς», ήταν ο τίτλος ενός άρθρου της Λίνας Γιάνναρου στην «Καθημερινή» της 8.7.2010. Παράλληλα


το «Κίνημα για την Ελεύθερη Κατασκήνωση». (http://freecampgr.blogspot.com/) προχώρησε στην διοργάνωση ενός καλοκαιρινού καραβανιού σε εννέα διαφορετικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, από το Σάββατο 24 Ιουλίου μέχρι την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου .


Υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι αυτής της κίνησης, που υποστηρίζεται μάλιστα και από τους «Οικολόγους Πράσινους»:


«Οι ελεύθεροι κατασκηνωτές συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες μορφές τουρισμού, καθώς συμμετέχουν στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών, σε αντίθεση με τους έχοντες μόνιμη παραθεριστική κατοικία ή με όσους αγοράζουν πλήρη παραθεριστικά πακέτα. Η υπεύθυνη κατασκήνωση, που αυτοοργανώνεται με γνώμονα την διατήρηση του τοπίου για τους επόμενους επισκέπτες και για την επόμενη χρονιά,οδηγεί όχι σε υποβάθμιση, αλλά σε αναβάθμιση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου